Değerli UTED okuyucuları sizlere bu sayıda UÇAK BAKIM ALANI’NIN ne kadar önemli bir alan olduğu, havacılığın kurallarının neden çok önemli olduğunu ve hataya yer olamadığını alanda okuyan öğrenci ve bu alanda çalışan öğretmenlerimiz ile yaptığımız röportaj ile anlatmaya çalışacağız.

 

UTED: Kendinizi tanıtır mısınız?

Furkan Didim: Merhaba ben Furkan DİDİM 17 yaşındayım. Uçak Bakım Alanı Gövde Motor Dalı son sınıf öğrencisiyim.

 

UTED: Bu bölümü seçmeye nasıl karar verdiniz?

Furkan Didim: Çocukluğumdan beri havacılığa duyduğum sevgi ve ilgiden dolayı bu alanı seçmeye karar verdim. Bununla birlikte ailemin ve tanıdıklarımın tavsiyeli ile bu alanda okumak istedim. Havacılık evrenseldir. Havacılık milletleri, kıtaları birbirine bağlayan bir unsurdur. Havacılığın gelişmesi ilerlemesi asla durdurulamayacak bir alandır.

 

UTED: Genel olarak bu derste hangi dersler alınır?

Furkan Didim: Uçak Bakım Alanında, uçak malzemeleri, uçak sistemleri, gaz türbinli motor, aerodinamik gibi dersler alınır.

 

UTED: Bu Alanda mezun olan öğrenciler nerede çalışabilir?

Furkan Didim: Uçak Bakım Alanından mezun olan öğrenciler; özel teknik bakım şirketlerinde ve sivil havacılık kuruluşlarında çalışabilirler.

UTED: Bu Alanda mezun olan öğrencilerin kazandıkları ünvanlar nelerdir?

Furkan Didim: Uçak Bakım Alanında mezun olan öğrenciler öncelikle teknik destek, teknisyen, başteknisyen, şef ve idari kadroda çalışabilirler.

Şimdi de bu alanda tecrübeli öğretmenlerimizin deneyimlerini dinleyelim.

 

UTED: Kendinizi tanıtır mısınız?

İbrahim Şahin: 1977 yılında Samsun’da doğdum. 1994- 1998 yılları arasında ‘Egzoz Emisyonlarının İyileştirilmesi ve Çevreye Etkileri’ tez çalışması ile lisansımı Marmara Üniversitesinde tamamladım.1998-2001 yılları arasında ‘Taşıt Motorlarının Dinamik Analizi’ adlı tez çalışmam ile Marmara Üniversitesi’nde Yüksek Lisansı bitirdim.1998 yılından itibaren Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Uçak Gövde-Motor Öğretmeni olarak çalışmaktayım. Yaklaşık 1,5 yıldır Uçak Bakım Alan Şefliği görevini yürütmekteyim.

 

UTED: Bu alanı tanıtır mısınız? Hangi dallara ayrılır?

İbrahim Şahin: Uçak Bakım Alanı uçak ve diğer hava araçlarının bakım, onarım, servis ve montaj işlemlerinin yapılabilmesi amacı ile kurulmuş bir alandır. Eğitim  süresi 4 yıldır. Uçak Gövde-Motor ve Uçak Elektroniği dallarında eğitim verilmektedir. Matematik, Fizik, Kimya gibi Genel kültür derslerinin yanında Uçak Malzeme ve Yapıları, Aerodinamik, Gaz Türbinli Motorlar, Uçak Elektronik Sistemleri, Analog, Dijital gibi Meslek dersleri verilmektedir. Meslek derslerinin Uygulamaları Atölye ortamlarında ve staj esnasında verilmektedir.

UTED: Staj ve beceri sınavı/mezuniyet hakkına sahip olma nasıl olur?

İbrahim Şahin: Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri 10. sınıf ve 11. sınıf sonunda yaz stajı 20+20 toplam 40 iş günü işletme stajını havacılık şirketlerinde tamamlanmaktadırlar. Anadolu Mesleki Lisesi öğrencileri 12. sınıfta yıl içerisinde haftada üç gün 24 saat olmak üzere bir yıl boyunca işletmelerde stajını tamamlayarak mezun olurlar. Mezuniyet sonrası havacılık sektöründe teknisyen yardımcısı, üniversitelerin elektrik-elektronik, makina, mekatronik mühendislikleri ve TBMYO uçak bakım teknolojileri bölümüne geçiş yapabilirler. Sivil havacılık ile ilgili tüm bölümler ve mühendislik bölümlerini tercih edebilirler.

UTED: Sektör bu alanda hangi nitelikte öğrenciler bekliyor?

İbrahim Şahin: Teknik eğitim altyapısı olan gençler İngilizce seviyesi olarak kendini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilme becerisine sahip olmalıdırlar. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışmaya engeli olmayan, adli ve sicil kaydı olmayan, takım çalışmasına yatkın, öğrenmeye ve çalışmaya hevesli, vardiyalı düzende çalışabilecek, birden fazla işi üstlenebilecek sonuç odaklı, gerektiğinde ikametgâhı dışındaki lokasyonlarda görev yapabilecek nitelikteki gençleri mezuniyet sonrası istihdam etmek istemektedir.

UTED: Gelecekte bu alanı tercih edecek öğrencilere tavsiyelerimiz nelerdir?

İbrahim Şahin: Gelecekte bu alanı tercih edecek öğrenciler analitik düşünebilen, sebep sonuç ilişkisi kurabilen kişiler olmalı. Arıza çözme yeteneklerinin gelişmesi için bol bol kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Uçak bakım alanı teknolojisi yüksek bir iş olduğu için bilgisayar bilgilerini (Office programları, teknik çizim programları ve bilgisayar dilleri) geliştirmeleri oldukça faydalı olacaktır. Uçak bakım kitaplarının dili İngilizce olduğu için yabancı dil bilgisi bu iş kolunda önemli bir yer tutmaktadır. Ben şimdiden bu alanı tercih edecek gençlere başarılar diliyorum.

UTED: Kendinizi tanıtır mısınız?

İsmet İlhan: Ben 25.06. 1969 İstanbul Fatih’te doğdum. İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Uzun yıllar Türk Hava Kurumu Bakırköy şube Model Uçak Öğretmenliği, Hava Harp Okulu havacılık kulübü ve dekanlıkta uzun süredir uluslararası yarışmalar giden takımlara danışmanlık yapmaktayım. Halen resmi ve özel liselerin yanı sıra Üniversitelerde Model Uçak Öğretmenliği yapıyorum.

UTED: Model Uçak Öğretmeni olmaya nasıl karar verdiniz?

İsmet İlhan: 1983 yılında Laleli’de bulunan kısa adı (İMUK) İstanbul Model Uçak kulübünde eğitim aldım ve evde model uçak yapımı ile uğraşırken rahmetli dayım Celal İşlekel vesilesiyle 1994 yılında Türk Hava Kurumu Bakırköy şube ile tanıştım. Model uçak yapmaya devam ettim. Bugünkü duruma geldim. Hobi olarak başladığım bu ulvi yolda kendimi geliştirerek şimdilerde çeşitli okullarda model uçak öğretmenliği yapıyorum.

UTED: Model uçak yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli şeyler sizce nedir?

İsmet İlhan: Bizler model uçak yapımında ya da tasarımında iki kurala çok dikkat ederiz; birincisi airfoil (kanat yapısal) ve statik ağırlık merkezi… Bunlardan birisinde hata yapar isek uçağımız kesinlikle uçmaz. Yani uçak yapımında kurallara çok dikkat ederiz. Diğer bir kural ise hazır model uçak topluyor isek satın aldığınız ürünün içinde mutlaka bir kitapçık vardır kitapta anlatılan her şey adım adım anlatılmıştır. Siz de hazır uçak topluyorken adım adım gitmek durumundasınız. Yapacağınız tek hata ile emeklerinizi heba etmiş olursunuz… Bu da toplayacağınız uçağın uçmayacağı anlamına gelir. Dolayısıyla havacılık ile ilgili yapacağınız her çalışmada kesinlikle disiplinli olmak ve kurallara bağlı kalmak durumundasınız. Çünkü bulunduğunuz alan ya da model uçak çalışmasında kurallar kesin ve katidir. Havacılık veya model uçak asla hata kaldırmaz.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği