UTED: Havacılığa ilginiz ne zaman başladı ve ne boyuttaydı?
Mehmet Sait Yılmaz: Şunu söyleyebilirim; 7 yaşımda başlayan ve süren bir gökyüzü merakım hep vardı… Uçaklar, tasarımlar çocukluğumdan beri ilgimi çekmiştir. Ailemde ve yakın çevremde sık sık “mucit” kelimesi adımla birlikte anılırdı. Bugün bu soru üzerine itiraf ediyorum ancak bugünlere gelmenin bir kader olduğunu ve bunun hissiyatı olduğuna inancımla hep içimde saklamışımdır. Aslında, birçok deneyimden nasibini almış biri olarak, hayatınızı akışına bırakmanın sizi en doğru sonuca götüreceğini ve huzur vereceğini havacılıkta geçirdiğim 26 yıl için gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

 


UTED: Peki, bu ilginin öğrenim hayatınıza etkisi oldu mu?
Mehmet Sait Yılmaz: Benim mesleğe başladığım dönemlerde havacılık okulları pek bilinmiyordu. Ancak, yıllar sonra da olsa sivil havacılık işletmeciliği bölümünü, tecrübelerime katma değer sağlamak amacıyla bitirdim. Şayet bir daha dünyaya gelmiş olsam herhalde en huzur bulacağım meslek yine havacılık olacaktır.

 

 

UTED: Mesleği seçmenizde sizi yönlendiren büyükleriniz oldu mu?
Mehmet Sait Yılmaz: Ailemde rahmetli babam THY’ye başlamam konusunda çok arzuluydu. Mesleğe başlamamda yakın bir akrabamla birlikte katkısı büyüktür. Nedenlerine gelince, yukarıda bahsettiğim gökyüzü merakımla beraber, dünyanın uzak ülkelerini, insanlarını, kültürlerini; ikliminden coğrafyasına kadar merak etmişimdir. Farkında olmadan sahip olduğum mesleğimin dünyanın en güzel mesleklerinden biri olduğunu gururla söyleyebilirim.

 


UTED: Uçak teknisyenliğine ne zaman ve nasıl başladınız?
Mehmet Sait Yılmaz: THY’nin 1989-90 yılında açmış olduğu sınavı kazandıktan sonra 1990 yılında THY teknik Uçak elektronik atölyesinde meslek hayatıma başladım. Aslında başlangıçta, uçak teknisyenliğinin ne kadar kıymetli olduğunu, lisansın önemini ve bir teknik personel olunmasının ötesinde uzmanlık isteyen bir meslek olduğunu bilmiyordum. THY bünyesinde yurt dışı ve yurt içinde uçak bakım üzerine aldığım temel eğitimler, lisans ve tip eğitimleri sonrası, tabiri caiz ise kendimi mükemmel bir üniversite bitirmiş gibi sayabilirim. 1996 yılında istifa ederek mesleğe özel şirketlerde devam ettim.

 

 

UTED: Bunlar hangi şirketlerdi ve hangi görevlerde bulundunuz?
Mehmet Sait Yılmaz: 1996-2000 yılları arasında çalıştığım Air Alfa’da, B2: Uçak Bakım Avionic (Elektronik&Elektrik) uçak teknisyeni olarak başladım. Bir büyüğümüzün katkılarıyla B1 (B1: Uçak bakım Gövde –Motor) lisansını da ekleyerek B1-B2 lisanslı teknisyen olarak devam ettim ve yaklaşık 7 yıl çalıştım. Air Alfa döneminde avionic konusunda birçok başarının yanında, birçok ülkede bulunarak hem kişisel hem mesleki kazanım elde etme şansını da yakaladım. Şunu da belirtmek isterim ki, size vizyon ve tecrübe sağlayacak, mesleki gelişiminize katkıda bulunacak, dünyaya bakışınızı geliştirecek ve 90-100 civarında ülkede bulunma fırsatı verecek bir meslek zor bulunur.Daha sonra 2000-2003 yılları arasında Onur Air’de B1-B2 uçak teknisyenliğinin yanında, teknik temsilcilik görevlerini yerine getirdim.2003 yılında Atlasjet’te B1-B2 ile Adana base olarak çalışmaya başladım. 2010 yılına kadar, uçak teknisyenliği, İnspector’lük, yurt içi ve dışı koordinatörlükler ile bakım istasyonu açılmasından firmalara şirketimiz adına yaptığımız danışmanlıklara kadar birçok görev ve pozisyonlarda bulundum.2010-2011 yıllarında THY/Panasonic Türkiye bölge müdürlüğü yaptığım dönemde, Amerikalıların çalışma sistemini yurt içi ve dışında yakından tanıma imkânı buldum.2011-2012 yıllarında Antalya MATS Akdeniz Havacılık’ta Uçak Bakım Müdürlüğü yaptım. Bu dönemde, yabancı birçok firmayla yapılan operasyonlarda havacılık hizmeti veren kurumların yaşadığı yönetimsel zorluklar, yetenekler ve partnership anlaşmaları kuşkusuz bugün geldiğim noktada etkili olmuştur.

Son olarak 2012 yılında Özel Gökjet Havacılık Lisesi’ni havacılıktan tanıdığım arkadaşlarımla birlikte kurduk. Gökjet (SKYJET) Teknik A.Ş.’yi de kurarak tecrübelerimiz ölçüsünde mücadeleye devam ediyoruz. Florya’daki okulumuzda yaklaşık 550 öğrencimiz, Adana-Mersin’de yeni açılan okulumuzda 60 öğrencimiz bulunuyor. Şirinevler’de MEB’e bağlı havacılık eğitimleri kursumuz ve ayrıca, batı apron dediğimiz
2010-2011 yıllarında THY/Panasonic Türkiye bölge müdürlüğü yaptığım dönemde, Amerikalıların çalışma sistemini yurt içi ve dışında yakından tanıma imkânı buldum.hangarlar bölgesinde uçak bakım faaliyetlerimiz devam ediyor.

 

 

UTED: Teknisyenlik yaparken yaşadığınız ilginç anılarınız olmuştur…
Mehmet Sait Yılmaz: Teknisyenlik hayatımda saymakla bitiremeyeceğim kadar anım vardır. Air Alfa döneminde yaşadığım bir anı ise gerçekten ilginçtir. Arabistan-Hindistan uçuşu esnasında uçağımıza tüm arama ve telsiz anonsları ile ulaşılamamış. İletişim sağlanamayınca firmamıza haber verilmiş ve Jeddah Base’de bulunan arkadaşlarımız tarafından ciddi anlamda gözyaşı dökülmüş. Jeddah’e sağ salim dönüşümüzü ve ekibimizin kucaklaşmasını hiç unutamam… Uçak teknisyenliği ve anıları için “anlatılmaz yaşanır” deyimi bence çok uygundur. Bu deyimin, hem mesleğimizin önemini hem de yaşanabilecek zorlukları çok güzel yansıttığına inanıyorum.

 


UTED: Uçak bakım faaliyetleri ve eğitim sektöründe aynı anda hizmet veriyorsunuz. Bu konuda “uçak teknisyenliği”nin önemi ve anlamıyla ilgili neler söylemek istersiniz?
Mehmet Sait Yılmaz: Özel Gökjet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni açtığımız günlerde “havacılığın özel okulu mu olur” deniyordu. Oysa son 2 yılda 15 havacılık lisesi ve 47 üniversitede bölüm açıldığına şahit olduk. Bu, havacılığın eğitiminin olduğunun ve olmasın gerektiğinin en güzel göstergesidir. Terminolojisine ve uluslararası mevzuatlara göre; sertifikasyonu, lisanslandırılması, pratik eğitimleri, tecrübe süreleri ve daha birçok zorlu yollardan geçilerek “UÇAK TEKNİSYENİ” olunduğunu göz ardı edemezsiniz. Uçak teknisyeninin vermiş olduğu karar, almış olduğu sorumluluk, “insan” taşıyan 80-100 milyon dolar değerindeki uçaklarla ilgilidir. Sadece bu bile mesleğin anlam ve önemini çok net açıklamaktadır.

 

 

UTED: Uçak teknisyenliğinin önemi sizce anlaşılıyor mu?
Mehmet Sait Yılmaz: Uçak teknisyenliğinin gerçekteki önemi ile “algısı” arasında ciddi bir fark var. Maalesef sıradan bir işçi gibi algılanabiliyor. Sonuçta “ara eleman” seviyesinde bakılıyor. Bu anlayış kökten yıkılmalı ve değiştirilmelidir. Sektörlerin yüzde 80 iş gücünü elinde bulunduran ve özellikle teknik anlamda yapılan faaliyetlerde emek harcayıp uzmanlaşan kesime ara eleman yerine “ANA ELEMAN” denmeli. Meslek okullarından mezun olan öğrenciler “itibarı” ellerinde tutarak meslek hayatlarını sürdürmeliler. Bu mesleklerden biri olan uçak teknisyenliği de öyle “ara”ya konulamayacak kadar itibarlı, dünyanın her yerinde geçerli onurlu bir meslektir.
Dünyanın birçok ülkesinde itibarını olması gerektiği gibi koruyan mesleğimize, C/S (Certfying Staff), Flight Mechanic veya Flight Engineer benzeri ayrı bir statü getirilerek “uçak teknisyenliği”nin mesleki itibarı artırılmalıdır.

 


UTED: Havacılık ve uçak bakım sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Mehmet Sait Yılmaz: Havacılık sektöründe büyümenin, otoritelerin de öngördüğü 2030’lu yıllara kadar devam edeceğini düşünüyorum. Geçmişte oluşan boşluğun kolay dolmayacağını da göz önüne alırsak, Türk sivil havacılığındaki büyümenin çok daha ileriki yıllara da taşınacağı inancındayım. Günümüz şartlarında havacılığa ve uçak bakım imkânlarına bakıldığında, dokümantasyon ve mevzuatlar olarak büyük yük getirmiş olsa da icrası daha kolay seviyelere ulaşmıştır. Ülkemizde 10-15 yıl öncesine kadar imkânsızı başararak ayakta kalmaya çalışan sektör, bu aşamaları başarıyla atlattı. Ulusal ve uluslararası alandaki yerini güçlendirmeye devam edeceğine inanıyorum.

 


UTED: Genç teknisyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Mehmet Sait Yılmaz: Öncelikle bir eğitimci olarak Türkiye’de yaşanan İngilizce sorununa dikkat çekmek isterim. “İngilizce öğrenilmez” algısı yıkılmalı… Hep söylediğimiz; “nitelikli, vasıflı, üzerinde farkındalık oluşmuş vizyoner bakış” ancak yanında İngilizce olursa gereken değere ulaşabilir. Ayrıca genç arkadaşlarımız, havacılıkta rekabet ve gelişmenin her geçen gün kızıştığı bu ortamda, SHY/PART-145, 147, 66 konusunda mutlaka mevzuatları takip etmeli ve ülkemiz havacılık sektörünü EASA standartlarına taşımalıdırlar.

 

 

MEHMET SAİT YILMAZ
Osmaniye’de 1967 yılında doğdu. Osmaniye Endüstri Meslek Lisesi Elektrik/Elektronik bölümünden mezun olduktan sonra sırasıyla, Çukurova Üniversitesi Osmaniye Meslek Yüksek Okulunu ve Gelişim Üniversitesi Sivil Havacılık Ulaştırma İşletmeciliği bölümünü bitirdi. Gülten Koç ile 1992 yılında evlenen Mehmet Sait Yılmaz, biri kız (Gizem Şeyma), ikisi erkek (Tolga Yağız ve Mustafa Kaan) 3 çocuk babasıdır.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği