Thumbnail
  • 25.08.2022

Uçma ve uçurma tutkusunun eğlenceli hali…

Drone yarışları

 

Drone uçurmak, başlı başına insanın uçma arzusuna karşılık veren bir alan. Serbest uçuşlar yaparak dünyaya yukarıdan bakmak insan için tarifi zor bir haz. Hele de bu araçla bir yetenek yarıştırması içinde olmak insanın doğasında var. Drone yarışları bu tutkudan yola çıkarak popülaritesi her geçen gün artan ve milyonlarca seyirciyi peşinden sürükleyen bir spor haline gelmiştir

 

Havacılık teknolojisi gelişirken, hava araçları ile olan bağ neredeyse artık sıradan bir hal almaya başladı. Yapay zekanın, artırılmış gerçekliğin, kodlamanın, yazılım geliştiriciliğinin, mekatroniğin, robotik teknisyenliğinin öne çıktığı bugünün dünyasında,  geleceğin meslekleri olarak anılan önemli bir  meslek de kuşkusuz drone pilotluğu olacak. Bugün itibariyle yaygın olarak yerden kumanda edilerek yapılan droneların, yakın gelecekte hem yapay zekanın kumanda edeceği ve insanı da içine alan bir ulaştırma aracı olarak kullanılacağının sinyallerini bu alanda teknoloji geliştirmesi yapan dev firmaların çalışmalarından da anlıyoruz.

Bilhassa drone teknolojisi, uçmaya dair tüm hayallerin gerçekleşmesine insanları bir adım daha yaklaştırmış durumda. Öyle ki bugün dünyada drone sahibi olan insan sayısı artarken, bu alan hem meslek olarak hem de sportif amaçlı olarak kullanılarak eğlenceli bir yarış haline şimdiden dönüşmüş durumda.

Drone pilotluğu bugün itibariyle artık bir meslek olarak icra ediliyor. Ki bu meslek, iş dünyasında birçok sektörde ihtiyaç duyulan ve kullanım alanı olan nitelikli bir iş artık.  Gerçi Türkiye’de henüz 15’e yakın sektörde kullanılıyor insansız hava araçları, ancak dünyaya bakıldığında 300’e yakın iş kolunda kullanım alanı buluyor dronelar. Ve bu kullanım, her geçen gün daha da genişliyor. Bu durum, kaçınılmaz olarak ülkemiz için de yeni alanlar üzerinde droneların etkin olacağının bir işareti. Tabii burada öne çıkan husus işletmelerin, artık bu alanı iş süreçlerine entegre ederek, pazarda etkin olmanın, rekabette öne geçmenin bir yolu olarak görmeye başlamasında yatıyor. Ki bu şekilde düşünen firmaların sayısı gittikçe artıyor. İş dünyasının bu alana yönelik olan kaçınılmaz yönelimi, insansız hava araçlarının kullanım alanı bulacağı sektör sayısının da çok daha hızlı bir şekilde yükseklere çıkacağını gösteriyor. Durum böyle olunca, özel yetkili kuruluşlar kadar drone eğitimlerine yönelik faaliyetler üniversitelerin de ilgi alanına girmeye başladı. Bazı üniversitelerin yarış dronu, swarm drone uçuşları için gerekli araştırma geliştirme çalışmaları içinde olduğunu gözlemliyoruz. 

Drone uçurmaya olan ilgi her geçen gün artış gösteriyor. Geleceğin mesleği olarak görülen insansız hava aracı pilotluğu daha bugünden binlerce aktif profesyonelin ve milyonlarca interaktif seyircinin ilgi alanında bulunuyor. Geleceğin inşasında etkin bir role soyunan insansız hava araçları, istikbalin göklerde olacağının sinyallerini şimdiden veriyor.

 

Alan genişledikçe drone pilotluğuna ilgi artıyor

İnsansız hava araçlarının  kullanım alanlarının gelişimi, drone pilotluğuna olan ilginin artacağına işaret. Bu gerçekliği dikkate aldığımızda önümüzdeki dönemde drone eğitimine yönelik programların artacağı hiç de öngörülemez bir tahmin değil. Dronların kullanım alanları genişledikçe yeni sektörlerde oluşacak pilot açığının kapanmasında bu tür eğitim programları önemli bir rol üstlenecek. Tabi burada teknolojinin geldiği seviye

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği