1995 doğumlu Özge Özal bir buçuk yıldır THY Teknik bünyesinde yardımcı teknisyen olarak çalışıyor. İşini tutkuyla sevdiğini belirten Özal, “ancak tutkuyla yapılırsa başarılı olunabilecek bir meslek. Yağ kokusu, yakıt kokusu beni çok etkiliyor” diyor…

 

UTED: Liseden önce havacılıkla bir ilişkiniz var mıydı? Bu bölümü nasıl ve neden seçtiniz?
Özge Özal: Havacılıkla ilişkim hiç yoktu. Liseye tercihlerini yapma aşamasında abimin yaptığı araştırma sonucu bu bölümün farkına vardım. Abim, düz lise mezunu ve bu nedenle lise bittiğinde “mesleksiz” olduğunu fark etmişti. Benim mesleğim olmasını istediği için araştırıp yol gösterdi. Uçak bakım alanını tavsiye etti. Abimin benim üzerimde etkisi büyüktü. Sonuçta Sabiha Gökçen Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Uçak Bakım Alanı Gövde Motor bölümüne yazıldım.


UTED: Okulda sizden başka kız var mıydı?
Özge Özal: Üç kişiydik. Birlikte mezun olduk. Üçümüzden sadece ben işe girdim.

 

UTED: Okula girdikten sonra havacılıkla tanışmışsınız. Tanıdıkça sevdiniz mi?
Özge Özal: Okula girdiğimde havacılığın ne olduğuna dair bir fikrim yoktu. Ailede ve yakın çevremizde hiç havacı yoktu. THY’de, hava ikmal bakım merkezinde ve Almanya’da yaptığım stajlar sırasında nasıl bir iş olduğunu anlamaya başladım ve çok sevdim. Stajlar sırasında tamam, benim mesleğim bu, ben buraya aitim, dedim. Bir tutkuya dönüştü havacılık. Zaten tutku olmadan bu işin yapılabileceğini düşünmüyorum.
UTED: Neden?
Özge Özal: Çünkü zor şartlarda çalışıyoruz. Ağır sanayi diye geçiyor… Bayanların bu mesleği tercih etmemelerinin nedeni de bu zaten. Genellikle masa başı işleri tercih ediyorlar. Bence kolaya kaçıyorlar.
UTED: Siz memnun görünüyorsunuz…
Özge Özal: Ben çok memnunum. O yağ kokusu, yakıt kokusu beni çok etkiliyor.

 

UTED: Mekanikte aktif olarak çalışmak yorucu olmuyor mu?
Özge Özal: A330 geniş gövde uzun menzilli uçaklarda çalışıyorum. Sorumluluğumuz oldukça büyük. Ekip olabilmek önemli, kısa bir süre zarfında prosedüre uygun olarak birçok iş yapıyoruz. Azimli, kararlı ve hırslı olmam işleri kolaylaştırıyor. Aynı zamanda bana inanan ve güvenini her daim yansıtan kişilerle çalışmam da benim için şans… Yorucu ama dediğim gibi tutkuyla bağlandığım için bu zorlukları görmüyorum bile… Hatta hat bakımda çalışmanın stres gibi fazladan zorlukları da var ama yine de seviyorum. Hızlı karar verme, stresle başa çıkma ve sorun çözme zorunlulukları benim kişiliğimi de geliştiriyor.


UTED: Bayan olmanın iş arkadaşlarınızın gözünde bir etkisi oluyor mu?
Özge Özal: Staj döneminde yaşadıklarıma göre oldukça az, öldürmeyen darbe güçlendirir derler ya tam da öyle oldu. Burada benden önce çalışmış ve bugün de çalışan birçok bayan teknisyen var. Alışılmış artık. Ancak temelde erkek ya da kız olmak değil, yeterli eğitime sahip olmak ve cesur olmanın bu işte başarıyı getirdiğine inanıyorum. Sonuçta temel kriterler donanım ve cesaret oldukça erkek ya da bayan olmak değil bu vasıflara sahip olmak ya da olmamak önemli…


UTED: Staj yaparken neler yaşadınız?
Özge Özal: Bazı staj yerlerinde hiç bayan olmadığı için alışmadıklarından olacak, kabullenemiyorlardı. İnatla işimi yapmayı sürdürdüm. Sanayileşmiş ülkelerde ise durum farklı. Uçak motorlarının üretiminde ve montaj aşamasında birçok bayan aktif olarak çalışıyor.

 

UTED: Bundan sonraki hedefiniz nedir?
Özge Özal: Sınavlarımı veriyorum. Şu anda tip kursuna gitmeyi bekliyorum. Daha sonra da tecrübe süremin dolmasını bekleyeceğim. Yetkili teknisyen olarak devam edeceğim…

 

ÖZGE ÖZAL
1995 yılında Eskişehir’de doğdu. İlk ve ortaöğrenimi sonrası girdiği Eskişehir Sabiha Gökçen Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Uçak Bakım Alanı Gövde Motor bölümünden 2013 yılında mezun oldu. Mezuniyetinin hemen ardından THY ile İŞKUR’un birlikte yürüttükleri teknisyen yetiştirme programı kapsamında açılan 6 aylık kursun ardından yapılan sınavlarda başarılı olarak THY Teknik’te çalışmaya başladı. 2014 yılında yardımcı teknisyen olarak başladığı görevini sürdürüyor.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği