Arkadaşımız ve meslektaşımız Tuğrul Tuna Beken’i geçen ay yaşanan bir iş kazası sonucu kaybettik. 16 Mayıs Cumartesi günü Türk Hava Yolları"nın TC-JJG kuyruk tescilli Boeing B777 bakımı sırasında flapların arasına sıkışarak hayatını kaybeden Tuğrul Tuna Beken’in cenazesi ertesi gün Büyükçekmece Kuba Camii’nde kılınan öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazından sonra toprağa verildi.

Cenazede Tuğrul Tuna Beken’in ailesinin yanı sıra çalışma arkadaşları, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Genel Müdür Temel Kotil, sektör temsilcileri ve Uçak Teknisyenleri Derneği (UTED) yöneticileri hazır bulundu.
36 yaşında hayatını kaybeden Tuğrul Tuna Beken’in annesi Nuran Beken ve babası Tayfun Beken taziyeleri kabul etti. Henüz nedeni belirlenemeyen kaza ile ilgili oluşturulan soruşturma komisyonunda Uçak Teknisyenleri Derneği (UTED) temsilcisi de bulunuyor. Genç meslektaşımız Tuğrul Tuna Beken’in hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kaza mesleğimizin en temel sorunlarını bir kez daha gündeme getirdi. Beken’in ölümü üzerine bir açıklama yapan Uçak Teknisyenleri Derneği (UTED), bu sorunlara dikkat çekerek, kazaların engellenmesi için acil önlemler alınmasını istedi. Uçak Teknisyenleri Derneği tarafından yapılan açıklamada özellikle nitelikli iş gücü eksiğine dikkat çekildi: “Meslektaşımız uçak teknisyeni Tuğrul Tuna Beken 16 Mayıs 2015 cumartesi günü elim bir iş kazası sonucu hayatını kaybetmiştir. Artık hangi uçağın hangi sefere yetişeceğinin bir önemi var mıdır? Kurulan araştırma komisyonu ile yaşadığımız bu elim kazanın teknik sebepleri araştırılmakta, kazanın meydana gelmesine neden olan etkenler belirlenmektedir. Derneğimiz de bu komisyona dahil olmuştur. Ülkemizde her geçen gün uçak sayısının artması bizlere gurur vermektedir. Ancak uçak bakım sektöründe artan bu iş yüküne, mevcut nitelikli iş gücünün, özellikle yetişmiş uçak teknisyenlerinin yetmediği ve iş gücü açığının arttığını tekrar ifade etmek isteriz. Bu iş gücü açığı doğrudan
zaman baskısını arttırmakta ve emniyetli çalışma ortamını oluşmasına engel olmaktadır. Maalesef bu gerçek, sivil havacılık otoritesi, sektör yöneticileri ve biz çalışanlar tarafından bilinmekte ve daha önce de derneğimiz tarafından belirtilmesine karşın gerekli önlemler alınmamaktadır. Çalışan güvenliği olmadan, uçuş emniyetinin sağlanacağına kimse inanmasın.
Önce çalışan güvenliği, sonra uçuş emniyeti. İşçi sağlığı, güvenliği ve çevre çalışmalarındaki uygulamalarının daha etkili ve çalışanlar üzerindeki negatif etkileri yok edecek şekilde biçimlendirilmesi kaçınılmazdır.
Bu olay, herkesin şapkasını önüne koyarak derin bir şekilde düşünmesini ve temel sorunun tespiti ile ilgili ortaya çıkan sonuçların çözümü doğrultusunda gayret göstermesini gerektirmektedir. Buradan sivil havacılık otoritesine, sektörümüzün önde gelen kurum ve kuruluşlarına sesleniyoruz: Artık taşın altına elinizi koyun ve sorumluluk alın. Gelin sektörümüzdeki emniyet bilincini birlikte oluşturalım ve "çalışma kültürümüzü" el birliği ile değiştirelim, geliştirelim. Benzer acıların yaşanmasına engel olalım. Meslektaşımız Tuğrul Tuna Beken’e Allah’tan
rahmet, başta kederli ailesi olmak üzere tüm meslektaşlarımıza sabır ve metanet dileriz.”

TUĞRUL TUNA BEKEN’İN AİLESİ: “OLAY SORUŞTURULSUN, BAŞKA ÖLÜMLER OLMASIN”

Elim bir iş kazası sonucu kaybettiğimiz, arkadaşımız Tuğrul Tuna Beken’in ailesi olayın soruşturulmasını, gerçeğin ortaya çıkarılmasını ve varsa sorumluların cezalandırılmasını istiyor. Büyükçekmece’deki evlerinde görüştüğümüz Tuğrul Tuna Beken’in annesi Nuran Beken, babası Tayfun Beken ve ağabeyi Oğuz Beken, bu sürecin tamamlanmasının yeni iş kazalarının önüne geçeceğine inandıklarını vurguladılar.

Tuğrul Tuna Beken’in son yıllarda değişen mesai sisteminden şikâyetçi olduğunu belirten babası Tayfun Beken, sürekli değişen mesai saatlerinin ve fazla mesai uygulamalarının oğlunu yorduğunu söyledi. Uçak teknisyenlerinin çok yoğun çalıştıklarını, sosyal hayatlarının olmaması bir tarafa dinlenmeye bile zaman bulamadıklarını belirten Beken ailesi, kazanın soruşturulması sırasında bu faktörlerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade ettiler. Oğluyla flapların tehlikesi konusunda bir süre önce konuştuklarını hatırlayan baba Tayfun Beken, Tuğrul Tuna’nın anlattığı sürecin kendisini endişelendirdiğini ve gerekirse kokpite bir nöbetçi bırakılması gerektiği konusunda Tuna’ya uyarıda bulunduğunu söyledi. Tuna’nın tedbirli, kurallara uyan ve disiplinli biri olduğunu ifade eden Tayfun Beken, oğlunun bu özelliklerine rağmen kazaya kurban gitmesine anlam veremediğini belirtti.
Oğlunun, zeki ve okul hayatı boyunca çok başarılı bir öğrenci olduğunu söyleyen anne Nuran Beken de Tuna’nın disiplinli kişiliğine rağmen bu kazanın olmasına inanamadığını ifade etti. Tuğrul Tuna’nın ağabeyi Oğuz Beken ise kardeşinin sosyal yönünün çok güçlü olduğuna dikkat çekerek, çalışma şartları dolayısıyla uzun süredir bir sosyal hayatı kalmayan kardeşini bu durumun zorladığını belirtti.

TUĞRUL TUNA BEKEN
1979 - 2015

1979 yılında İstanbul’da doğdu. Cerrahpaşa’da Ali Paşa İlkokulu’nda başladığı öğrenim hayatına Büyükçekmece Ortaokulu’nda devam etti. Daha sonra Çatalca Endüstri Meslek Lisesi Elektrik bölümünden mezun olan Tuğrul Tuna Beken, yüksek öğrenimini Trakya Üniversitesi Keşan MYO Elektrik bölümünde tamamladı. Beken, okuldan
sonra kısa süre birkaç işte çalıştı ve daha sonra askerlik görevini tamamladı. 2004 yılında MNG Teknik’te çalışmaya başlayan Tuğrul Tuna Beken, 2011’den beri THY Teknik bünyesinde teknisyen olarak çalışıyordu.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği