Aydın iklim olarak eğitim uçuşlarına çok müsait. Yılın çoğunda uçuş yapmak mümkün olabiliyor ve öğrenciler daha kısa sürede tecrübe uçuşlarını tamamlayabiyorlar. Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Akademisi ile birlikte, eğitim uçuşlarında kullanılan küçük uçakların bakım ihtiyacını karşılamak için bir bakım hangarı kurdu ve uçakların bakımı burada yapılmakta. THY Teknik Aydın Bakım Hangarı’nda neler oluyor merakıyla orda çalışan meslektaşlarımızı ziyaret ettik. Bu vesile ile Tuncay Yeler ve Başteknisyen Mustafa Esener ile kısa bir söyleşi yaptık. Aydın Bakım Müdürü Ethem Akdemir’e gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyoruz. 

  

MUSTAFA ESENER, Baş Teknisyen


H.G: Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Mustafa Esener: 2002 yılında Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Uçak Elektrik Elektro­niği bölümünden mezun oldum. Mezun olduğum yıl THY’de işe başladım. 3 yıl revizyon bakımlarında çalıştıktan sonra Hat Bakım’a geçtim ve 2013 yılına kadar da Hat Bakım’da çalıştım. 2013 yılında Aydın’da yeni kurulan Uçuş Eğitim Akademisi’nde çalışmak üzere buraya geldik.


H.G: Aydın’da çalışmak istemenizin özel bir sebebi varmı?
Mustafa Esener: Ailem Aydın’da. Babamın sağ­lık durumundan dolayı desteğe ihtiyaç duyması ve memleketim olması sebebiyle yeni kurulan bu bakım organizasyonu benim için şans oldu. Bütün bu sebepler bir tarafa şu an için burda çalışmaktan oldukça memnunum. Özellikle yeni bakım hangarının faaliyete geçmesi ile işlerimiz biraz daha kolaylaştı. Yeni kurulan bir yer olması hepimize ayrıca çalışma şevki veriyor.


H.G: Aydın’da böyle bir organizasyonun kurulmasının önemi nedir?
Mustafa Esener: Uçuş Eğitim Akademisi’nin Aydın’a kurulmasının en büyük avantajı iklimsel şartlar. Daha önce Çorlu’da da uçuşlar yapılıyordu ama Aydın’a ge­lindikten sonra uçuş saatleri oldukça artmış durumda. Bu durum eğitim uçuşları için büyük avantaj sağlıyor. Uçuşlar artınca da eğitim uçakları daha kısa aralık­larla bakıma girmesi gerekiyor. Eskiye göre daha çok bakım ihtiyacı oluyor. Yeni bakım hangarının devreye girmesi ile birlikte bu yoğunluğu karşılayabilecek duruma gelmiş olduk. Aydın’da da bir bakım üssünün olması mesleğimiz açısından bir avantaj. Büyük şehir­ler haricinde de çalışabileceğimiz yerlerin olmasının iyi bir şey olduğunu düşünüyorum.

 

H.G: Büyük yolcu uçaklarında uzun yıllar çalıştıktan sonra, eğitim amaçlı kullanılan küçük uçaklarda çalışmanın artıları eksileri nelerdir sizce?
Mustafa Esener: Büyük uçaklarda çalışmış olmanın avantajı, uçakları yeni teknolojileri ile birlikte daha iyi öğ­renme imkanı oluyor. Özellikle revizyon ve hat bakım’da çalıştıktan sonra oldukça deneyim sahibi olunabiliyor. Ben de kazandığım o deneyimi burda eğitim uçaklarının bakımını yaparken kullanma imkanı buluyorum. Küçük uçakların bakımı bazı yönlerden daha kolay oluyor, en basitinden ulaşım için sehpa sorunu olmuyor. Zorlukları ise, küçük olmalarına rağmen çok komplike olmaları. Örneğin, Avusturya yapımı Diamond DA-40 ve DA-42’de büyük uçaklarda ki bütün chapter’lar bulunmakta ve bunlar küçük bir uçağa sığdırılmış vaziyette. Bu bakımdan çalışmanın bir miktar zorluğu da var tabi.


H.G: Hangi uçaklara bakım yapabiliyorsunuz?
Mustafa Esener: Burda Mustang hariç diğer uçaklara bakım yapabiliyoruz. Cessna 172, Diamond DA-40, Di­amond DA-42. Filomuzda 10 adet Cessna 172, 8 adet DA-42 çift motorlu, 6 adet DA-40 tek motorlu uçak var. Bu uçaklara Hat Bakım olarak da hizmet veriyoruz, diğer ağır bakımlarını da yapabiliyoruz.


H:G: Aydın Bakım Hangarı’nda kaç tane uçak teknisyeni çalışıyor?
Mustafa Esener: Burada iki vardiya halinde çalışılıyor. Toplam 27 kişilik bir teknisyen grubumuz var. 6 tane B1 CS, 4 tane de B2 CS olan teknisyen var. B1 CS olan iki arkadaşımız da aynı zamanda Baş Teknisyen olarak görev yapıyor.


H.G: Peki Mustafa Bey, Uçak Teknisyeni olan veya olmayı düşünen arkadaşlara bu şekilde küçük uçak­ların bakımında çalışmalarını tavsiye eder misiniz?
Mustafa Esener: Tabii ki... Ancak önce büyük uçaklar­da tecrübe kazanılması sonrasında küçük uçaklarda çalışılması daha verimli olabilir. Küçük uçaklarda çalışmak kolay gibi görünse de emniyetli çalışma burada çok daha önemli olmakta. Yapılacak hataların farkedilmesi gibi emniyetli çalışmayı sağlayacak insan faktörleri derslerinde bahsedilen bariyerler büyük uçaklara göre daha az. Bundan dolayı önce büyük uçaklarda deneyim sahibi olunduktan sonra tercih edilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.
Bunun haricinde uçak teknisyenliği mesleğini yaparken İngilizce olmazsa olmaz bir şarttır. İngiliz­ceye önem vermeleri mesleklerini doğru bir şekilde yapmalarını sağlayacak en önemli faktörlerden diye düşünüyorum. Uçak ile ilgili alacakları kursların tamamı ingilizce oluyor. Hem gerekli eğitimleri alırken hem de üretici firmalarla irtibata geçmek gerektiğinde ingilizce çok önemli. Arkadaşlarımızın İngilizceye çok önem vermelerini tavsiye ederim.


H.G: Aydın sıcak bir yer. Yaz aylarında burada çalış­mak zor oluyor mu?
Mustafa Esener: Tabii ki... Burada hat bakım hizmeti de veriyoruz. Özellikle hat bakımda çalışırken çok zor oluyor. Sıcaklığın 50 dereceye çıktığı zamanlar oluyor. Ama yeni hangarımızın faaliyete geçmesi ile daha iyi olacağını düşünüyoruz.

 

 


TUNCAY YELER, Uçak Teknisyeni


H.G: Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Tuncay Yeler: 1991 yılında Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık okulundan mezun oldum. Yaklaşık bir sene ünüversitenin bakım hangarında çalıştım. Sonrasın­da bir süre Bon Air’de çalıştım. 1996 yılında ise Türk Hava Yolları Teknik’te işe başladım. THY Teknik’te uçak elektronik atölyesinde hat bakımda, revizyonda çalıştım, yaklaşık bir sene Antalya Hat Bakım’da, beş yıl da müşteri uçakları bölümünde çalıştım. 145 eğitim müdürlüğünde 3 yıl eğitmenlik yaptım ve sonrasında 2014 yılında ise Aydın’a tayin oldum.


H.G: Farklı bölümlerde çalışma tecrübeleriniz olmuş. Aydın’ı tercih etmenizin sebebi nedir?
Tuncay Yeler: En çok ailevi sebepler etkili oldu. Ayrıca, İstanbul’da yaşamak gerçekten zor. Açıkçası daha sakin bir hayatı tercih ettim diyebilirim.


H.G: Peki sizce Aydın’da böyle bir organizasyonun kurulmasının uçak teknisyenliği mesleği açısından önemi nedir?
Tuncay Yeler: Buranın iklim şartları uçuş eğitimi için çok müsait, çok uzun süreli eğitim uçuşları yapılabili­yor, uçuş tecrübelerini daha kısa sürede tamamlayabi­liyorlar. Daha önce Çorlu’da yapılmaya çalışılan eğitim uçuşları, Aydın’da Uçuş Eğitim Akademisi kurulduktan sonra, burada çok daha iyi şartlarda ve daha yüksek kapasitede yerine getirilebiliyor.


H.G: Tecrübelerinizle birlikte bakacak olursak, küçük uçaklarda çalışmanın artıları eksileri nelerdir?
Tuncay Yeler: Ben B2 CS olarak çalışıyorum. Elekt­ronik açıdan bu uçaklar farklı sistemler kullanıyorlar. GARMIN diye bilinen çok komplike ve kompakt bir 13  sistem bulunuyor. Büyük uçaklardan alışageldiğimiz bir aviyonik sistemi yok. İlk başlarda bundan dolayı biraz zorlandım diyebilirim.


H.G: Uçak teknisyenlerine veya adaylarına eğitim uçaklarında çalışmayı tavsiye eder misiniz?
Tuncay Yeler: Uçuş eğitimlerinde çok büyük bir ihtiyaç var. Burası gibi benzer organizasyonların sayısının artacağını düşünüyorum. Onun için mesleğimiz açısından eğitim uçaklarının da önemli bir alternatif olduğunu düşünüyorum.


H.G: Aydın sıcak bir yer. Bu şartlarda çalışmak zor oluyor mu?
Tuncay Yeler: Evet özellikle hat bakımında çok zor oluyor. Bundan dolayı hat bakımını kendi aramızda nöbetleşerek minimumda tutmaya çalışıyoruz. Bunun yanında hangarımız yeni faaliyete geçti. Hangarın içi de çok sıcak olabiliyor. Tam olarak hazır hale geldi­ğinde bizim için daha iyi çalışma şartları oluşacağını düşünüyoruz.


H.G: İş haricindeki zamanlarınızı nasıl geçiriyorsu­nuz?
Tuncay Yeler: İstanbul’da çalışırken çok fırsat bulamı­yordum ama Aydın’a geldikten sonra bazı hobilerim oldu. İşten çıktıktan sonra kendimize ayıracağımız zaman daha fazla oluyor. İki arkadaş birlikte tekne ile balığa çıkıyoruz. Denizin o sessizliğinin ortasında balık tutmak bütün stresimizi alıyor. Bizim mesleğimizde hobiler edinmek ve iş haricindeki zamanda bunlarla vakit geçirmek önemli diye düşünüyorum. Büyük şehirlerde bunu yapmak zor ama stresimizi atacak bir yol bulmalıyız diye düşünüyorum.

 

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği