Mesleğe 1973 yılında başlayan Fethi Şen uçak teknisyenleri “tecrübe tuzağı” konusunda uyarıyor ve ekliyor: ““Borescope inspection” yapan arkadaşlara şunu söylerim: Bulgularınız sizi tecrübeli kılar. Değerlendirmeleriniz konusunda karar veremiyorsanız bir başka arkadaşınızla konsültasyon yapmaktan çekinmeyin. Genç arkadaşlarımıza sabırlı olmalarını tavsiye ederim.”

 

 

UTED: Havacılık hayatınız nasıl başladı?

Fethi Şen: 44 yıllık çalışma hayatının bir yerinden başlamak, doğrusu kolay değil. Takvim yapraklarının birer ikişer koptuğu bir yaşamı anlatmak şüphesiz çok kolay değil.

1973 yılında başlayıp hala devam eden çalışma hayatımın bir yerinden baktığımda iki ayrı Fethi Şen görüyorum. Çalışma hayatımın ve sosyal hayatımın başa baş gittiğini, bazen birinin diğerinin arkasında veya önünde olduğu bir süreç bu…

O zamanki adı ile Şişli Motor Sanat enstitüsü olan okulu 1971 yılında bitirdikten sonra askerliğimi yaptım. Askerden döndükten sonra hayatımın ikinci aşamasına başladım.

 

O yıllarda iş bulmak daha kolaydı sanıyorum. Okuldaki arkadaşlarımın hemen hepsinin THY’de çalışmak istediklerini biliyordum. Fakat benim düşüncelerim farklı idi. Gazete ilanı ile PETKİM Petro Kimya tesislerinde çalışmaya başladım. Ancak bu süreçte okuldaki arkadaşlarımla görüşüyordum. Arkadaşlarımdan bazıları THY’de çalışmaya başlamışlardı. Onların da teşvikiyle ben de başvurularımı yaptım. Yaklaşık bir yıl sonunda, 1973 yılı Eylül ayında, 29 yıl sürecek THY’deki çalışma hayatım başladı.

Çalışma hayatımın ilk 10 yıllık döneminde uçak atölyesinde teknisyen olarak çalıştım. İlk dört yıllık dönemde uçak bakım lisansımı aldım. Bütün arkadaşlarım gibi ben de uçuşa katılmayı çok istiyordum. Daha çok motorlar üzerinde çalışmayı istiyordum.

 

UTED: Siz derneğimizin de kurucularındansınız…

Fethi Şen: Tam da bu süreçte dernek çalışmalarına katılmak, sosyal olmak, etrafımı biraz daha tanımak için arayıştaydım. THY’deki çalışma hayatımın 2. yılında Sayın Erhan İnanç’ın uçak teknisyenleri derneğinin yönetim kurulu oluşturma çalışmaları başlamıştı. Ben de yönetim kurulunda çalışmak istiyordum. Sayın Erhan İnanç Bey’in oluru ile yönetim kuruluna seçildim. UTED’in ilk Yönetim Kurulunun en genç üyesi olmak beni çok mutlu etmişti.

 

UTED: Dergimizin ilk çıkışında da görev aldınız…

Fethi Şen: İki konu benim için çok önemli idi. İlki, ayda bir yayınlanacak yayın organı çıkarmak, ikincisi uçuşa katılma yönetmeliği hazırlanarak uçucu arkadaşların sorunlarına çözüm getirmekti.

Yönetim Kurulunda Teşkilatlanma ve Eğitim Sekreterliği görevini bana verdiler.

Bir taraftan yayın organı hazırlıklarına başlamış, diğer taraftan İstanbul, Ankara, İzmir illerindeki arkadaşlarımıza seminerler veriyordum. O dönemde Türkiye en kritik dönemlerin birinde yaşıyordu. Ülkemizde grevler, lokavtlar ve gençlik hareketleri en yoğun biçimde yaşanıyordu.

 

Biz küçücük kadromuzla UTED yayın organımızı hazırlıyor, bir tarafa devrilmeden kendi sorunlarımızın çözümü için ciddi bir çaba gösteriyorduk. O günler çalışma ve sosyal yaşamımızı etkileyen çok önemli günlerdi. Sayın Erhan İnanç’ın inanılmaz katkılarıyla dergimiz UTED, dönem sonuna kadar aralıksız olarak yayın hayatını sürdürdü.

Dönem içerisinde teknisyen arkadaşlarımızın uçucu ekip ile yaşadıkları sorunları yayınlamak iddiası ile pilot arkadaşlarımızın bazıları tarafından mahkemeye verildim. Bu sıkıntılı süreçte bana inanılmaz destekleri için Sayın Erhan İnanç ve Kadir Ural Beylere sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

 

UTED: İlginç olaylar yaşadınız mı?

Fethi Şen: Arkadaşım Mehmet Uğur Kayalarlı ile yaşadığım bir olayı sizlerle paylaşmak isterim. Bir gün dergiyi baskıdan aldıktan sonra Cağaloğlu’na indiğimizde iki karşıt grubun içerisinde kaldık. Etrafımızda çatışan iki grubun ortasına oturduk. Olayın sonlanmasını bekleyen polislerin yardımı ile olay yerinden uzaklaştık. Mehmet arkadaşım ve ben, olay yerinden uzaklaşmak için sırtımızdaki dergi paketleriyle uzun süre koşmuştuk.

Dergiyi yayınlamak kadar dernek üyelerimize ulaştırmak da sıkıntılı idi… Derneğimizin sekreteri olmadığı için bütün yazışmaları kendimiz yapmak durumunda idik. Bazen gece yarılarına kadar, eşim ve ben, derginin üyelerimizin adreslerine gitmesi için çalışıyorduk. Derginin evlere kadar ulaşması ve eşinin ve çocuklarının da okuması bizim için çok önemliydi.

 

Bir yandan çalışma hayatımız, diğer yandan dergimizin yayın hayatının sürdürülmesi ve dağıtılması zor bir süreçti. Bu arada dergimizin kapak sayfasını hazırlayan Ali Ayaz arkadaşıma sevgilerimi iletiyorum.

Gençliğin verdiği tüm kaprislerimi çeken, herşeye karşın bana hiç kızmayan, her sorunu anlayışla karşılayan ağabeyim Sayın Erhan İnanç Bey’e sonsuz sevgi ve saygılarımı iletiyorum ve ellerinden öpüyorum.

 

UTED: Genç arkadaşlara önerileriniz nelerdir?

Fethi Şen: Ben çalışma ve sosyal hayatımda prensiplerimle yaşadım. Ancak “borescope inspection” yaptığım ve inmesine karar verdiğim bir motorun, uçaktan indirilmediğini ve iki yıl daha uçurulduğunu gördüğümde çok üzüldüm.

Tecrübe dediğimiz şey aslında bir tuzaktır. Ben havacılık sektöründe hataların toplamı tecrübedir diyenlere inanmıyorum.

 

“Borescope inspection” yapan arkadaşlara şunu söylerim: Bulgularınız sizi tecrübeli kılar. Değerlendirmeleriniz konusunda karar veremiyorsanız bir başka arkadaşınızla konsültasyon yapmaktan çekinmeyin. Genç arkadaşlarımıza sabırlı olmalarını tavsiye ederim. Motor indirip bindirme esnasında cep telefonlarını topladığım arkadaşlar bana kızıyor olabilirler, ancak onları hatadan koruduğumu anladıklarında bana hak vereceklerine inanıyorum.

Genç arkadaşlarım; birbirinizi sevin ve huzur dileyin. Erhan Bey’in bir deyişi vardı: “Okumadan konuşma!”

Şefliğim döneminde sakin davranmaya özen gösterdiğimi sanıyorum. Eşitlikçi olmaya çabaladım, herkesin ikinci bir şansı hak ettiğini düşündüm. Kimseyi dışlamadım ve herkesin bir konuda daha iyi olduğunu savundum.

 

FETHİ ŞEN

19.12.1959 yılında Kastamonu Azdavay’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Azdavay’da tamamladı. Daha sonra İstanbul’a geldi ve 1971 yılında Şişli Motor Sanat Enstitüsü’nden mezun oldu. THY’de uzun yıllar çalıştıktan sonra emekli olan Fethi Şen sözleşmeli olarak ACT Havayolları’nda çalışıyor. Fethi Şen’in zaman zaman Mytechnic’de de çalışmaları oluyor.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği