Yaşı gelen her çocuk internet ve sosyal medya ile tanışıp giderek artan bir bağlılıkla ilişkisini geliştiriyor. Gerçek hayat ile ilişkisini bozmadığı ve gerçek sosyalleşmeyi gerçekleştiği sürece bunun büyük bir zararı olmaz. Sorun sanal olmayan sosyalleşmenin ne olduğunun bilinmemesinde…

 

Sosyalleşme nedir?

Türkçesi toplumsallaşma. Türk Dil Kurumu, “Bireyin kişilik kazanarak belli bir toplumsal çevreye hazırlanması, toplumla bütünleşmesi süreci” olarak tanımlamış. Bu tanımdan hareket edersek, sosyalleşmenin kişinin bireysel özelliklerini keşfetmesi, kişilik kazanması ve bulunduğu toplumsal çevreyi tanıyarak bu çevre ile uyum içinde yaşaması ile doğrudan ilişkili olduğunu görürüz.

Tam bu noktada günümüz toplumunun bir gerçeği olan “sanal sosyalleşme”yi dışlayarak gerçek bir sosyalleşme olamayacağını da görürüz. Yine de sanal sosyalleşmenin, sosyalleşmenin bir alt birimi olmadığını ve tek başına sosyalleşmeyi değil, aksini sağlayacağını da unutmamakta fayda var.

 

Zor mudur?

Aslında pek de zor olduğu söylenemez. Çevrenizdeki olaylar, insanlar, kurumlar ve etkinlikleri tanımak, onlarla iletişim içinde bulunmakla başlanabilir. Bu farkındalığı ve dolayısıyla içselleştirmeyi sağlayacaktır.

Ancak bu zaman alan bir süreçtir. Özellikle ilk gençlik çağlarındaki öğrenciler için sosyalleşme özel çaba gerektiren bir süreç olmasına rağmen, mevcut eğitim sistemi ve mevcut ebeveyn algısı bu süreç için ayrılacak zamanı “lüks” görmektedir.

Çocukların ve gençlerin okul ve ders çalışma dışında zaman ayırmak istediği her etkinliğe en iyimser tanımla “mesafeli” duran ana babalar, anti sosyal ama tırnak içinde başarılı evlatları tercih ettikleri için bu tutumu sergilemektedirler.

Acaba?

Acaba anti sosyal ve “başarılı” olmak mümkün müdür? Şüphesiz “başarı” tanımınızın ne olduğuna bağlı olarak değişen bir cevabı vardır bu sorunun. Ancak insanın sosyal bir varlık olduğunu hatırlarsak, anti sosyal ve mutlu olmanın pek mümkün olmadığı da açıktır.

 

Nasıl?

Aslında sosyalleşme diğerleri ile iletişim kurmakla başlar. İlgilendiğiniz konulara ilgi duyan insanları bulabileceğiniz ortamlara katılmak iletişim kurabileceğiniz kişilerle buluşmak en iyi yöntemdir. Bu nedenle ilgilendiğiniz konularda kurslara gitmek, televizyon yerine sinemada film seyretmek, tiyatro ve konserlere gitmek sizin seçimlerinizi seçen insanlarla sizleri bir araya getirecektir.

 

16 Nisan 2016 tarihine kadar Zorlu PSM’de gerçekle­şecek “Çocuklarla Bilim ve Sanat Atöl­yeleri” çocukların sosyalleşmesi için iyi bir fırsat sunuyor. İlgilendikleri alanlarda çeşitlik et­kinliklere katılabilir, yaşıtlarıyla sosyal bir ortamda bulu­narak yeteneklerini geliştirebilirler.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği