Thumbnail
  • 20.06.2023

Ruddervator Nedir ?

Ruddervator, hem Rudder hem de Elevator işlevlerini birleştiren bir tür uçuş kontrol yüzeyidir. Geleneksel yatay ve dikey stabilizatörler yerine iki eğimli kuyruk yüzeyine sahip V-kuyruk konfigürasyonuna sahip bir uçakta kullanılır. Ruddervator, uçağın kuyruğunu oluşturan iki kanat profilinin her birinin arka kenarında bulunur.

Pilot Kontrol Lövyesini ileri veya geri hareket ettirdiğinde, ruddervator uçağın eğimini değiştirmek için simetrik olarak hareket eder. Pilot rudder pedallarını hareket ettirdiğinde, dümenler uçağın yalpalamasını değiştirmek için diferansiyel olarak hareket eder.

Ruddervator, birleşik bir yunuslama ve yalpalama etkisi oluşturmak için aynı anda hareket edebilir.

Ruddervator’ların avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Ruddervator Uçuş kumandasının (veya V-kuyruklarının) temel avantajları

Bir kontrol yüzeyinin daha az olması nedeniyle geleneksel kuyruk konfigürasyonuna kıyasla tipik olarak daha hafiftir ve daha az ıslak yüzey alanına sahiptir ( ancak bu azalma üçte birini azaltmak kadar basit değildir). Sonuç olarak sürükleme azalır.

Bazı durumlarda gizliliği artırmak için kullanılırlar. Eğimli yüzeyler, radarı kaynaktan uzağa yansıtır ve gizliliğe yardımcı olur. Ayrıca, motorun gövdenin üzerine ( Global Hawk gibi) monte edilmesine izin vererek kızılötesi imzayı alttan azaltırlar.

Cirrus SJ50 ‘de, ‘V’ kuyruğu, güvenliği artırdığı ve kabin gürültüsünü azalttığı iddia edilen gövdenin üstüne ve dışına motor yerleştirilmesine izin vermek için kullanılır.

Ruddervator Uçuş kumandasının dezavantajlar şunlardır:

Her iki yüzeyin birlikte hareket etmesi gerektiğinden, konvansiyonel uçaklara göre çok daha karmaşık bir kontrol sistemine ihtiyaç duyarlar.

Artan uçaklara göre yapısal olarak geleneksel sisteme göre daha sağlam olmaları gerekmektedir. yük dahil. Bu, bir kontrol yüzeyini ortadan kaldırarak elde edilen avantajı azaltır.

Dümen motorlarını çalıştırmak için gereken kontrol kuvvetleri miktarı, geleneksel olanlara göre daha yüksektir ve bazı durumlarda daha fazla olabilir.

 

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği