Thumbnail
  • 15.09.2023

Recep Kumsel

Uçak Teknisyenliği çok kutsal bir meslek

 

Dünyada tüm marka uçaklarda çalışmak teknik sistem olarak aynıdır. Sadece uçakların renkleri ve ülke isimleri farklıdır. Bu da sizin bütün dünyada görev alabileceğiniz anlamına gelir. Başarı noktasında doğru yoldasınız. Hangi işi yapıyorsanız başarılı olmak için önce hedefiniz olmalı. Kendi başarınız için de önce lisan. Havacılık tamamen ingilizcedir.

 

Kendinizden bahsedebilir misiniz, Recep KUMSEL kimdir?

Ben  Mehmet  Recep  KUMSEL.  30 Nisan 1950  Ankara doğumluyum. Eğitim hayatım; ilkokulu Hıdırtepe İlkokulu’nda, ortaokulu Yıldırım BEYAZIT lisesinde, lise öğrenimimi Ankara 1. Sanat Enstitüsü’nde tamamladım. Sanat Enstitüsü’nden sonra teknisyen olmadan önce imkanlar dahilinde uçak üzerinde çalışmasam bile kendi imkanlarımla bazı görevler aldım. Prensipli biriyimdir. Planlama, uygulama, sonuç alma benim için olmazsa olmazlardır. Bir işi yaparken en kötü sonucu düşünerek ona göre tedbir alırım.

 

Mesleki hayatınızdan bahsedebilir misiniz?

Küçükken mahalledeki çocukların tel arabalarını yapmalarına yardım ederdim. El yatkınlığım vardı. THY daha önce askeriyeden teknisyen ve pilot alımı yapıyordu. Hava Kuvvetleri otoritesinin sarsılacağından dolayı THY’ye teknisyen ve pilot vermeyi yasakladı. Bunun üzerine THY kendi akademisini kurdu. THY teknisyen adayı alımı ilanı verdiğinde 1977 yılında Esenboğa’da uçak teknisyen adayı olarak görev yaptım. Akademinin ilk mezunlarındanım. Daha sonra baş teknisyenlik, vardiya şefliği ve bakım ile ilgili yetkili yerlerde çalıştım. Esenboğa Havalimanı’nda ilk defa müşteri uçakları sistemini kurdum. THY’de A320 uçakları yokken THY teknikten 6 uçak teknisyenini Lufthansa uçak eğitim müdürlüğüne eğitime gönderdim. Ben de eğitim bitinceye kadar ofisi dizayn ettim. Lufthansa, Air Jordan, Blue Wing, Avusturya Airlines, Saudia şirketlerine hizmet verilmesini ve her ay THY’nin 25 bin amerikan doları kazanmasını sağladım. Bu benim hedeflerimden en öncelikli olandı. Muvaffak oldum ve bu mesleğin çok kutsal bir meslek olduğunu düşünüyorum. Herkese tavsiye ederim.

 

UTED Yönetim Kurulu sürecinizden bahsedebilir misiniz?

Esenboğa’da 1978 senesinde görev yaptığım zamanlar da hiçbir yüksekokulda havacılık bölümleri yoktu. Sanat Okulu mezunu, eli yatkın, not ortalaması yüksek insanları Türk Hava Yolları teknisyen adayı olarak kendi bünyesine alarak eğitim veriyordu. Eğitim tamamlandıktan sonra çalışmaya başlıyorduk. Çalışmaya başladıktan sonra sorunlar oluyordu. Haliyle teknisyen sorunları da oluyordu. Biz de ‘Derneğimiz var ama biraz daha profesyonel çalışması gerekiyor.’diye düşündük. 1988 senesinde rahmetli Sefa İNAN, Önder YURTSEVENER, ben, Tahsin MEYDAN, Zekeriya KEÇELİ, Enver ŞEŞEN, Tayfun ERGÜVEN ve Haldun SEVİM’den oluşan 8 kişilik bir ekip kurduk. UTED platformunda bir toplantıya katıldık. Adayımız Sefa İNAN ile UTED yönetimine geldik. Başkan vekilliği ve Yönetim Kurulu üyeliği yaptım. Derginin çıkması ve teknisyen sorunlarının ortadan kaldırılmasında ciddi bir rol aldık. UTED olarak tüm uçak teknisyenlerinin maddi manevi sorunlarını ortadan kaldırdık. Bunun üzerine 7 Aralık UTED kuruluş yıl dönümü için İstanbul Maksim Gazinosu’nu kiralayıp o gece tüm THY idarecileri ve uçak teknisyenlerini buluşturduk.‘Gelsin Sefa bitsin cefa’ sloganımızla 12 sene devam ettik.

En büyük destekçiniz kimdi?

Eşim çalışmalarımız, zamansız uçuşlarımız konusunda destek olmuştur. Fakat mesleki olarak her şeyi kendim planladım.

Uçaklarda yaşanan en büyük sorun nedir?

Konu uçak olunca teknisyenlerin eğitimi gerçekten çok önemli. Eğitimli, donanımlı, başarı noktasını yakalamak için teknisyenin kendisini çok iyi bir şekilde yetiştirmesi lazım. Uçak üzerinde önce uçak defterindeki arıza kayıt kontrolü daha sonra arıza giderme bilgileri gerekiyorsa parça değişimi ve kontrolü sonrası arızayı giderip uçak defterinden kaldırma ve uçağı sefere vermektir.

Havacılıkta yaşanan ve en çok ilginizi çeken olay nedir?

Havacılıkta beni en çok üzen şey Concorde uçağının düşmesi oldu. Emri vaki olarak o uçağın düşmesine çok üzüldüm. Uçağın yanarak iniş takımını alması ve flaplarını toplaması yanarak sanki hedefine gider gibi düşmesine kadar geçen  o olay beni her zaman çok hislendirmiştir.

Başarılarınızı neye borçlusunuz?

Başarılarımı prensipli yaşamaya borçluyum. Prensipli olarak yaşarsanız daima başarılı olursunuz. Çalışma hayatı formülüm çok araştırmak ve çok çalışmaktır.

Bu meslekte yolun başında olan gençler için düşünceleriniz ve tavsiyeleriniz nelerdir?

Şu an burada bir çok Recep KUMSEL var. Çok iyi teknolojik bir meslek seçmişsiniz. Dünya’nın heryerinde iş bulma şansınız var. Dünyada tüm marka uçaklarda çalışmak teknik sistem olarak aynıdır. Sadece uçakların renkleri ve ülke isimleri farklıdır. Bu da sizin bütün dünyada görev alabileceğiniz anlamına gelir. Başarı noktasında doğru yoldasınız. Hangi işi yapıyorsanız başarılı olmak için önce hedefiniz olmalı. Kendi başarınız için de önce lisan. Havacılık tamamen ingilizcedir.

Sizi ofis/ mini müze oluşturmaya iten sebep nedir?

25 sene öncesinden mesleğimi çok sevdiğim, onu hiç unutmamak ve benden sonra gelecek arkadaşlara aşılamak için böyle bir yer açmayı planladım.

 

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği