Gelişimi etkileyen etmenler üzerine yapılan araştırmalarda, özellikle dijital oyunun sadece çocuklarda değil, yetişkinler üzerinde de sosyal adaptasyon, stresle baş etme ve problem çözme gibi bilişsel becerilerin oluşması için çok önemli bir rol oynadığını göstermekte. Gelecekte beklenmeyen durumlar karşısında ve yeni ortamlara gerekli olan pratik zeka esnekliği için de yaratıcı süreçler içerdiği ifade edilmektedir.

 

Dünden Bugüne
Tarihten günümüze halkların eğlenmesine ve gündelik konuları bir ölçüde unutmasına olanak sağlayan oyun ve müsabakalar desteklenmişlerdir. Türklerin cirit ve Arapların edebiyat müsabakaları, bu kapsamda değerlendirilebilir. Bazı devletler ise, daha vahşi müsabakaları tercih etmişlerdi. Kuşkusuz bunların en başında Roma’daki gladyatörler yer almaktaydı.


Tüm dünyadaki modernizm ile birlikte bu arenadaki müsabakalar yerini daha sosyal ve evrensel kuralların geçerli olduğu spor oyunlarına, olimpiyatlara ve turnuvalara bıraktı.
Özellikle Z nesli diye adlandırılan (2000 ve sonrası doğan) teknoloji ile hepimizden daha haşır neşir olan nesil için durum artık daha da farklı.


Dijital oyunlar günümüzde e-spor olarak literatüre girmiş durumda. Buradaki en önemli nokta uygulanan oyunun federasyon bazlı anayasal ve etik kurallar çerçevesinde oluşmasıyla başlıyor. Şartları sağlayan kişiler ilgili otorite tarafından alınan lisans ile bireysel ve grup halinde olimpiyatlara katılabilmekte. Final ödülleri ise 5 veya 7 rakamlı sayılar arasında değişiyor.


Bilgisayar oyuncuları Türkiye’de de sporcu sayılıyor ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ‘Dijital oyunlar’ dalında lisans veriyor. Henüz daha yeni yeni yayılan Dijital Oyunlar lisansı sayısı gün geçtikçe artıyor. Dijital sporcu lisansı almak ise oldukça kolay. Altı yaşını doldurmuş her dijital oyuncu TC kimlik numarası beyanı, sağlık raporu, kişisel ya da kulüp adına doldurulan tescil fişi ve iki adet fotoğrafla dijital sporcu lisansı almak için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne başvurabilir.

 

Ülkemizde ise ilk olarak eSpor branşını kuran Beşiktaş, geçen yılki ilk sezonunda harikalar yarattı. Online oyunlar üzerine kurulu bu spor dalı 2020 olimpiyatlarına taşınma evresinde. Dünyada profesyonel olarak ligleri olan popüler oyunlar; Starcraft, League of Legends, Dota 2, Fifa ve Counter-Strike bunlardan başlıcaları. En son League of Legends dünya şampiyonasını ise 8 milyon kişi izledi.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği