Değerli UTED Dergi okuyucuları, iş hayatına başladığım 1988 yılından itibaren hem dernek faaliyetlerini hem de özveri ile çıkarmış olduklarını bildiğim UTED Dergi’yi sürekli takip eden bir çalışan/yönetici olarak Uçak Teknisyenliği mesleği hakkında bireysel görüşlerimi açıklayarak bu mesleği hedef olarak seçmek isteyen/seçen genç kardeşlerimize yararlı olmak için yaklaşık 3 sayılık bir yazı kaleme almak istedim…

 

Yazılarımda; Uçak Teknisyenliğinin zaman içinde değişen yüzü, Uçak Teknisyeni yetiştirmek üzere eğitim veren okullardaki mevcut durum, Uçak Teknisyeni yetiştirme için alternatif yöntemler ve en nihayetinde hem Uçak Teknisyeni adayları hem de Uçak Teknisyeni olarak mezun olanlar ve uçak teknisyeni olarak çalışanlar için Pusula Havacılık’ın OSEP (Okul-Sanayi Eşgüdüm Projesi) kapsamında ürettiği ve ilk aşamada www.mrodemy.com eğitim portalı ile hayata geçirdiği faaliyetleri açıklamaya çalışacağım.

 

Uçak Teknisyenliği mesleğinin zaman içinde değişimi

Uçak Teknisyenliği ilk yıllarda genel olarak sadece bedenen yapılan mekanik, elektrik ve elektronik işlemlerden ibaretti. O zamanlar Teknik Kontrollük mevcut olduğu ve her bir Teknik Kontrol yapılan işi görüp onaylamak zorunda olduğu için Uçak Teknisyenliği fazlaca bir sorumluluk taşımamaktaydı. Yaptığı hata/hataların Teknik Kontrol tarafından görüleceği duygusu ister istemez Uçak Teknisyenine bilinçaltı bir rahatlık vermekteydi. Büyük bakımlarda her işin teknik kontrol tarafından kontrol edilmesi ise bakım sürelerinin oldukça uzamasına sebep olmaktaydı. Teknik Kontrol görevi yapan Uçak Teknisyenlerinin ise iş yükünün çok ağır olmasından dolayı hata yapma ihtimalleri (gözden kaçırma vb.) doğal olarak artmaktaydı. Çok başarılı Teknik Kontrol teknisyenlerimizin olduğunu da ayrıca belirtmek isterim. Esas itibarı ile yaptıkları hataların ne gibi sonuçları olacağını bildiklerinden hem iş disiplinlerinin hem de bilgi seviyelerinin üst düzey olması gerektiğinin farkındaydılar. Burada kilit kelime, FARKINDALIK.

 

Tüm sektör çalışanlarının bildiği gibi Uçak Teknisyeni yetiştirme ile ilgili önce JAR-65 sonra JAR-66 ve en nihayetinde EASA Part 66 ve eşdeğeri SHY-66 kuralları ortaya çıktı zaman içinde. EASA Part 145 ve SHY-145 ile de Uçak Bakım Yönetim kuralları yeni bir bakış açısıyla ortaya konuldu. Bu kurallarla Uçak Bakım Teknisyenliği kavramı çok daha fazla önem kazandı kesinlikle. Ana değişiklik Uçak Teknisyeninin yetkili olarak, yapmış olduğu işlerin tümüne yakınını kendisinin onaylamasıdır. Yani daha önceleri Teknik Kontrol görevindeki Uçak Teknisyeninin işini de artık kendisi yapar duruma geldi. Sonuç olarak sorumluluk bilinci de artmış oldu. Bu yeni durumda; Uçak Teknisyeni, Onaylatıcı Personel ve birlikte çalışacağı daha düşük yetkili ve/veya yetkisiz çalışanların da yöneticisi konumuna gelmiş oldu. Teknik Kontrol Teknisyenlerinin böyle bir yönetici yetkisi olmadığını da özellikle belirtmek isterim.

 

Uçak Bakım Yöneticilerinin en önemli görevi; Yetki vereceği Uçak Teknisyeninin yetkili ve sorumlu olacağı işlemleri tam olarak yapabileceğinden emin olmak olarak ortaya çıktı. Bu sebeple eğitim kalitesi uçak bakımında en önemli unsur haline gelmiştir. Yetki vermezden önce her bir uçak teknisyeninin; sorumlusu ve yetkilisi olacağı işlerin üstesinden gelebilmesi için gerekli olan teorik ve pratik bilgiye sahip olduğunun garanti altına alınması ancak ve ancak eğitim faaliyetlerinin kalitesi ile belirlenebilir. Bu sebeple eğitim faaliyetlerinin; salt okul ve/veya şirket eğitim departmanlarının çalışmaları ile değil Uçak Bakım Yöneticileri, tecrübeli Yetkili Uçak Bakım Teknisyenleri, Okul Yönetici ve eğitmenleri, Şirket eğitim yönetici ve eğitmenlerinin ortak çalışmaları ile ortaya çıkarılmalıdır. Ve şüphesiz ki her bir süreçte Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün ortaya koyduğu Yönetmelik, Yönerge, Talimat ve benzeri yayınları ve görüşleri çok büyük önem arz etmektedir.

Bu sayıdaki yazımda son olarak Uçak Teknisyeni olmak üzere eğitim gören adaylara söylediğim bir sözümü aktarmak isterim sizlere.

‘’Mesleğinizin ilk 3-5 yılında tamamen işinize ve gelişiminize odaklanın ve elinizden gelenin en iyisini yapın. Ta ki uzmanlık gerektiren bir iş ortaya çıktığında, yöneticileriniz Uçak Teknisyenlerinden birisi gelsin yerine isminizle sizi davet edene kadar. O zaman MARKA olmuşsunuz demektir. Süre tamamen sizin emek ve alın terinize bağlıdır’’

 

Saygılarımla…

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği