Thumbnail
  • 15.03.2024

Birleşik Arap Emirliklerinden biri olan Dubai’de gerçekleşen MRO MiddleEast 2024; rekor katılım, önemli anlaşmalar, duyurular ve detaylı konferans oturumlarına tanıklık ettiğimiz bugüne kadar organize edilmiş en geniş kapsamlı Fuar oldu.

Yaklaşık 95 ülkeden 8.000’den fazla katılımcıyı, 250 stand ve 120 havayolunu ağırladı. Bu Uluslararası Fuarda boy göstermek UTED adına büyük önem taşıyordu. Bunca teknisyen üyemiz artık yurtdışında görev yaparken bizim de sektörü daha yakından takip etmemiz kaçınılmaz oldu. 2 gün boyunca detaylı sunumlar ve konferanslar içeren fuarda, firmalarla yaptığımız görüşmeler sonucunda bizlere olan yakınlığı ayrıca memnuniyet kaynağımız oldu. Hatta Türk teknisyenlerimizin çalıştığı şirketlerdeki başarıları ve iletişimlerinden kaynaklı olsa gerek UTED’i duyduğunu ileten birçok Ortadoğulu şirket yöneticisinin olması bizleri oldukça şaşırttı. Dergimiz sayesinde Basın Standında da kendimize ufak da olsa bir köşe yaratarak ziyaretçileri karşılayabilmemiz daha fazla dikkat çekmemizi sağladı. Bu tür yurtdışı organizasyonlarda boy göstererek hem derneğimizi hem de Türk Hava Aracı Bakım Teknisyenlerini tanıtmamız gerektiğini daha iyi anladık. 

Gelelim Fuar ve Fuar sonrasında neler yaşandı ve Fuar hakkında hem uzman görüşleri hem de şirket yöneticilerinin ağzından fuar değerlendirmeleri nasıldı?

Turkish Technic’ in standı 2 gün boyunca hiç boş kalmadı. Fuar döneminde de özellikle çalışanları ciddi manada ilgilendirecek yeni bakım programı çalışmaları için Türk Hava Yolları Teknik A.Ş., bakım süreçlerinin dijitalleştirilmesi ve otomasyonuna yönelik önemli bir adım atarak Swiss Aviation Software Ltd. (Swiss-AS) ile bir önsözleşme imzaladı. MRO&IT sektöründe son derece saygın ve deneyimli bir kuruluş olan Swiss-AS ile yapılan bu işbirliği, dünyanın önde gelen MRO sağlayıcılarından biri olan Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’nin genişleyen bakım organizasyonunda hızlı bir uyumluluk sağlayacağı düşünülen AMOS yazılımı üzerine oldu.

Yine MyTechnic , Be Aero , Total Technic gibi şirketlerimiz de başarılı bir fuar geçirerek belkide ilerde açıklayacakları çalışmalar için gerekli görüşmelerini gerçekleştirdiler. Bu arada şirketlerimiz saolsunlar bizleri orada da yalnız bırakmayıp defaten standlarında ağırlayarak desteklerini gösterdiler. 

Yabancı firmalar tarafı oldukça hareketli geçti, satırbaşlarını sizlerle paylaşalım. Flyadeal Airbus A320neo ailesi filosu için Nacelles’in kapsamlı desteğine odaklanan Safran Nacelles ile uzun vadeli bir anlaşma imzaladığını açıkladı.Ayrıca A320 Neo ailesi için 10 slotluk C bakım anlaşmasını Saudia Technic ile imzaladılar. Saudia Technic’in Airbus Helicopters ile yeni bir servis merkezi anlaşması duyurması oldukça dikkat çekiciydi.

Airbus ve Beond ayrıca Airbus’ın Skywise Sağlık İzleme platformu tarafından desteklenen yeni bir işbirliğini duyururken, Mohammed Bin Rashid Aerospace Hub Dubai South’da yeni tesisini açmak için ATS Technic ile bir anlaşma imzaladı ve Bossard Aerospace Joramco ile uzun süredir devam eden destek anlaşmasının yenilendiğini duyurdu.

Sektör uzmanlarının aydınlatıcı konferans oturumları ve atölye çalışmaları iki gün boyunca Go Live! Theatre ve On Board Hub’da devam etti. “MRO: Tedarik zinciri zorlukları alternatif parçalara kapı açıyor mu?” başlıklı oturumda panelistler, Orta Doğu’da alternatif parçaların daha fazla kullanılmasının önündeki en büyük engelin ne olduğunu tartıştı ve yapılan bir ankette “kiralama anlaşmaları da dahil olmak üzere sözleşmeye bağlı kısıtlamalar” cevabı çıktı.

temelini atmayı planlıyor. Bu tesisler arasında BAE’deki EASA hat bakım şirketi ATS Technics’in MBR Aerospace Hub ile iki bölmeli bir tesis için sözleşme imzaladığı tesis de yer alıyor. Ayrıca flydubai, Kasım ayındaki Dubai Airshow sırasında, 2026’nın sonlarında açılması planlanan 190 milyon dolarlık bir tesis inşa etmeyi planladığını duyurdu. Bunların yanısıra UUDS Aero için bir kabiniçi tasarım merkezi, özel jet şirketi Midline Aviation için bir hangar ve Dubai merkezli bir yatırım şirketi olan Tim Aviation için de bir hangar bulunacak. 

MBR Aerospace Hub CEO’su Tahnoon Saif’in yaptığı birçok açıklama arasında en dikkat çeken bölümü ise şu sözlerden oluştu:“ Sanırım yıl ortasından önce, bakım için daha fazla yatırım ve bakım tesisinin inşaasını tamamlayıp devreye almamız gerekecek. MBR Havacılık ve Uzay Merkezi’nin arazisi bu yeni hangarlar ile tükenecek ve yetmeyecek , bu nedenle gelecekteki inşaa edilecek bakım tesislerinin yer alanını azaltmak için daha dikey hale gelmesi gerekebilir. Tabiki tesis tek başına yeterli değil. Dünya genelinde havacılık sektöründe kalifiye teknik personel sıkıntısı yaşanıyor; bu nedenle personel istihdamı ve mesleki eğitim fırsatlarını da araştırıyoruz. Dubai South ve MBR Aerospace merkezinin vizyonu, dünya için havacılık ve lojistik alanında mesleki eğitimin başkenti olmaktır”

Yine fuarın başrollerini alan firmalardan biri olan FedEx Go Live! Theatre etkinliğine sponsor oldu ve ‘Büyümeden Başarıya’ başlıklı aydınlatıcı bir panele ev sahipliği yaptı: FedEx Havacılık ve Uzay Çözümleri ile Sonraki Adımları Şimdi Atın’ başlıklı bir panel düzenledi. Konuşmada MRO endüstrisinin mevcut durumu, MRO tedarik zincirinde karşılaşılan zorluklar ve bu zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olan ve daha verimli operasyonları destekleyen gelişen trendler ve FedEx çözümleri ele alınmış oldu.

Fuardan edindiğimiz genel kanı ve istatistikler ışığında vardığımız sonuç önümüzdeki on yıl içinde, küresel filoların bölgesel yapısında değişimlerin olacağı ve Orta Doğunun bu pastadan daha büyük bir pay kazanacağıdır. Bölgenin merkezi konumu, pazardaki köklü oyuncuların gücü ve yeni oyuncuların katılımı da dahil olmak üzere birçok faktör bu büyümeye katkıda bulunuyor olacak gibi gözüküyor.

 

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği