Thumbnail
  • 11.07.2022

MİLLİ SARAYLAR RESİM MÜZESİ

 

Bu ay Beşiktaş’ta, Dolmabahçe Sarayı'ndaki tahta çıkmaya aday olan

veliahtların konakladığı veliaht dairesinin bir bölümünün restore edilerek müze haline getirildiği Milli Saraylar Resim Müzesindeyim.

 

Müzede Osmanlı padişahlarının satın aldığı ya da yaptırdığı tablolar sergileniyor. Burası T.C Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlı olan bir müze. Müze, 11 bölümden oluşuyor ve müzede 300'ü aşkın eser sergileniyor. İçeride fotoğraf çekmek ise yasak.

Birinci Bölüm, Sultan Abdülmecid/ Sultan Abdülaziz Salonu: Burada Abdülmecid ve Abdülaziz’in portreleri bulunuyor.  Sultan Abdülmecid, Dolmabahçe Sarayını yaptıran padişahtır. Kardeşi olan Abdülaziz’e ise ’veliaht dairesini’ tahsis etmiştir.

2.Bölüm: ’Osmanlıda Batılılaşma‘ adını taşıyor. Bu bölümde Osmanlı döneminde askeri ve sosyal alanda görülen değişiklikler yer alıyor.

3.Bölüm: ’Halife Abdülmecid Efendi/İstanbul Görünümleri’ adını taşıyor. Burası Abdülmecid Efendi’nin Veliaht Dairesindeki kütüphanesidir. Burada yerli ve yabancı ressamların İstanbul manzaraları da sergilenmektedir.

4. Bölüm: ‘Goupil Galerisinden Saraya alınan Tablolar’. Burada Sultan Abdülaziz zamanında Paris’teki Goupil Sanat Galerisinden  alınan tablolar sergileniyor.

5.Bölüm: ’İvan Konstantinoviç Ayvazovski’ salonu adını taşıyor. Burası bir merasim salonu ve müzenin en görkemli yeri. Bu kısım daha çok denizi resmeden Rus ressam Ayvazovski'nin eserlerine ayrılmış.

6.Bölüm: ‘Saray Ressamları’ isimli bölüm. Polonyalı ressam Stanislaw Chlebowski ile İtalyan ressamlar Luigi Acquarone ve Fausto Zonaro'nun eserlerine ayrılmıştır.

7.Bölüm: ’Oryantalist Ressamlar’ ve ’Doğanın Cazibesi’ adını taşıyor. Salonda Doğuyu Avrupalı gözü ile tasvir eden resimler bulunuyor.

8.Bölüm: ’Yaver Ressamlar’  adını taşıyor. Osman Nuri Paşa, Şeker Ahmet Paşa gibi asker ressamların eserlerine ayrılmıştır.

9.Bölüm: ‘Türk Ressamları (1870-1890)’ adını taşıyor. Batılı anlamda Türk resmini oluşturan Şeker Ahmet Paşa, Süleyman Seyyid, Osman Hamdi Bey ve Halil Paşa’nın eserlerine yer verilen bölüm burası.

10.Bölüm: ’Portreler ve Tarihi Konulu Kompozisyonlar/Osmanlı Sarayında Manzara’ adını taşıyor.

Burada yerli ve yabancı ressamların manzara tabloları sergileniyor.

11.Bölüm: ‘Türk Ressamları (1890-1930)' adını taşıyor.

Bu bölüm batılı anlamda Türk resmine ayrılmış olan bir bölümdür. Hüseyin Zekayi Paşa, Hoca Ali Rıza, Şevket Dağ, İbrahim Çallı, Hikmet Onat gibi ressamların yapıtları yer almaktadır.

Müzenin yer aldığı o muhteşem tarihi ve etkileyici binadan da bahsetmek isterim: Burası Dolmabahçe Sarayının 4 ana bölümünden sonuncusudur. 1855 yılında Veliaht Dairesi olarak yapılmıştır. Burada oturan ilk veliaht, Abdülmecit’in kardeşi Abdülaziz’dir. Bina 1937-2010 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi'ne bağlı ‘İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ olarak tekrar açılmıştır. 2010-2014 arasında restore edilerek bu kez, ‘Millî Saraylar Müzesi' olarak tekrar açılmıştır.

Bina gerçekten çok görkemli ve etkileyici. Onun kadar güzel bir de bahçesi bulunuyor. Burası hem Boğaz kıyısında hem de Dolmabahçe Sarayının yanında yer alıyor. Buradaki bahçeden Dolmabahçe Sarayının bahçesine geçebiliyorsunuz.

Burada 2 tane de çay salonu bulunuyor. İçeride yer alan salonun adı, ’Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu’. Diğeri ise bahçede yer alan ‘Limonluk Kafe’.Ben Resim Müzesine yarım günümü ayırdım. Burası adeta bir masal ortamı, etkilenmemek elde değil. Müzeye girer girmez bir anda kendinizi şehrin karmaşasından uzak, sakin, dingin ve yemyeşil bir ortamda buluyorsunuz. İşte bu güzelliği yaşamak için, bir de nefis bir Boğaz havası almak için doğru Milli Saraylar Resim Müzesine. İnanın çok beğeneceksiniz.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği