Thumbnail
  • 15.02.2024

Türk Hava Yolları A.O. ve THY Teknik A.Ş’de 33 yıldır ‘Aviyonik Mod Vardiya Şefi’ olarak görev yapmış uçak teknisyeni Mehmet Ali Boz, THY’ye katılım sürecini, Türkiye’deki uçak bakım ve teknisyenlik eğitimini, yurtdışı deneyimlerini, teknolojiye uyum sağlama sürecini, mesleğe dair deneyimlerini ve mesleki prensiplerini bizlerle paylaşıyor. Boz, kimi zaman psikolojik olarak yıpratıcı bir meslek olarak tarif ettiği uçak teknisyenliğinin geleceğine yönelik bir perspektif ortaya koyarken, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı için geleceğin uçak teknisyeni olacak meslektaşlarına da kritik tavsiyelerde bulunuyor. 

Uçak teknisyenliği alanında 33 yıllık tecrübeye sahip olan THY Teknik A.Ş Aviyonik Mod Vardiya Şefi Mehmet Ali Boz, uçak teknisyenliği mesleğinin büyük bir değişim içinde olduğunu belirtirken, uçak teknisyenliğinin kimi zaman psikolojik olarak yıpratıcı bir meslek olsa da daha uzun yıllar gözde meslek olacağını söylüyor.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba. Ben Mehmet Ali Boz. 1968 İstanbul doğumluyum. Evli ve 2 kız çocuğu babasıyım. 33 yıldır Türk Hava Yolları A.O. (THY) ve onun yüzde 100 iştiraki olan THY Teknik A.Ş’de çalışmaktayım. En son görevim Aviyonik Mod vardiya şefliğidir.

Mesleğe başlamadan önce havacılığa ilginiz var mıydı?

Mesleğe başlamadan önce havacılığa ilgim fazla yoktu.

Hangi okuldan mezun oldunuz? Eğitim yaşamınızdan bahseder misiniz?

İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladım. Avcılar Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü mezunuyum.

THY’de işe başlama süreciniz nasıl oldu, bizimle paylaşır mısınız?

THY, 1990 yılında personel alımı yapacağını ilan etmişti. Başvurdum. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin hazırladığı yazılı sınavı kazandım. Daha sonraki süreçte mülakata girerek 5 Mayıs 1990 tarihinde THY Teknik’teki çalışma hayatım başladı.

Türkiye’yi uçak bakımı ve teknisyenliği bağlamında nasıl değerlendirirsiniz? Bu alana yönelik mesleki ve akademik eğitimi yeterli buluyor musunuz?

Türkiye, uçak bakım teknisyeni eğitimi konusunda 90’lı yıllarda yetersiz kalmıştır. Sonraki yıllarda havacılık sektöründeki hızlı gelişme ile eğitim sektöründe de bu yönde bir ivmelenme oldu. Fakat son yıllarda yaşanan plansız büyümenin, eğitimdeki kalitenin artışını da sınırlandırdığı kanaatindeyim. 

İşinizin geleceği hakkındaki düşünceleriniz neler, teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde işler kolaylaşıyor mu, yoksa daha da karmaşık bir hal mi alıyor?

Her ne kadar ulaşım taşıt ve sistemlerinde hızlı bir değişim söz konusu olsa da uçakların hayatımızdaki önemi daha uzun yıllar tahtından inmeyecektir. Bu bağlamda uçakların havada kalmasını sağlayıcı teknik birim olarak uçak teknisyenliğinin daha uzun yıllar gözde meslek olacağını düşünüyorum. Teknolojinin ilerlediği havacılık sektöründe işler zorlaşıyor gibi görünse de çözüm seçenekleri çoğalıyor.

Yurtdışı deneyiminiz oldu mu, oralarda mesleğiniz ile ilgili benzerlikler ve ayrılan noktalara ilişkin değerlendirmeleriniz neler?

1993 senesinde A340 kursu için Fransa’da, ayrıca 2008 senesinde A340 kabin dönüşüm modu için Airfrance tesislerinde 1 ay bulundum. Yurtdışındaki teknisyenler ile bizi ayıran en önemli özellik sahiplenme ve özveri duygumuzun bizde çok daha fazla olmasıdır.

Gelişen teknoloji ile birlikte sizlerin yeni teknolojiye uyum sağlamanız için ne sıklıkta eğitim alıyorsunuz?

Gelişen teknoloji hakkındaki bilgileri ilgili birimler eğitim olarak vermektedir. Ancak sistemsel yenilemelerde bu eğitimlerin yetersiz kaldığını düşünüyorum.  

Eskiyle günümüzün bir karşılaştırmasını yaparsanız, neler söylemek istersiniz?

90’lı yıllardaki hangar, ekipman, tool ve eğitim şu an sahip olduklarımızla kıyaslanamayacak kadar yetersizdi.

Yüzlerce insanı taşıyan uçakların teknisyeni olmak sizde nasıl bir psikoloji yaratıyor? Sonuçta ‘0’ hata gerektiren bir iş öyle değil mi?

Psikolojik olarak çok yıpratıcı bir meslek. Zaman baskısı, çalışma saatleri ve doğal şartlardan dolayı bunları her zaman ikinci plana alıp, yaptıkları işi kesinlikle kurallara uygun yapmalılar.

Çözümü mümkün olmayan problemler oluyor mu? Zor bir problem karşısında neler yapıyorsunuz?

Kuşkusuz birçok problemle karşılaşıyoruz. Ancak çözümü mümkün olmayan problemleri, ortak akıl ile çözme konusunda bir yaklaşım içindeyim.

Sizce uçak teknisyenliğinin en önemli prensibi nedir?

En önemli prensip kurallar çerçevesinde güvenli çalışmak.

Uçak teknolojilerinin gelişimine baktığımızda önümüzdeki süreçte bu mesleği seçenler artacak sanırım... Ne dersiniz?

Şu anki şartlar gereği bu mesleğe olan ilgideki artış bir süre devam edecektir; ancak ilerleyen zamanlarda vardiyalı lisanslama, dış mekanda çalışma zorluğu, ağır meteorolojik koşullar ve zaman baskısı gibi faktörlerin etkisiyle mesleğe yönelik ilgide farklı bir eğilim oluşabilir. 

Bir kez daha dünyaya gelseniz seçeceğiniz meslek ne olurdu?

Mesleğimi severek yaptığım için tabii ki uçak teknisyenliği olurdu.

Bu mesleği seçmek isteyen gençlere tavsiyeniz ne olur, neler söylemek istersiniz?

Mesleği yeni seçen arkadaşların kendilerini geliştirmelerini sabırlı ve özverili olmalarını tavsiye ederim.

Son olarak neler eklemek istersiniz…

Son olarak tüm havacılık camiası çalışanlarına kazasız, sağlıklı ve mutlu bir çalışma dilerim.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği