Kuş sürüleri pilotların korkulu rüyasıdır. Uçuş esnasında motora giren kuşlar ya arızaya ya da büyük uçak kazalarına sebep olur.

 

Pilotların korkulu rüyası

Diyarbakır Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri (Call of Harmony) uçak kazalarında kuş çarpmalarından kaynaklanan kazaların önüne geçilmesi için bir proje gerçekleştirdi. Kuşları ürküterek uçaklardan uzaklaştırmayı hedefleyen bir devre tasarlayan öğrenciler, bu devreyi şimdilik model uçakta tasarladı…

 

Hava limanlarında radyo dalgalarıyla kuşları kovmayı amaçlayan bir sistem vardır. Ama birçok havalimanları çevresinde yerleşim alanları bulunduğundan dolayı maalesef bu sistem kullanılamamaktadır. Kazaların en çok yaşandığı noktalardan bir tanesi de uçağın kalkış esnasında motoruna kuş girmesi ve ön cama çapması sonucu oluşan kazalardır. Son yıllarda birçok havayolu şirketlerinin yaptığı çalışmalardan biri de uçakların ön camına kuş çarpması sonucu camın zarar görmemesi (SEKENCAM) bu sayede uçağın zarar görmemesidir. Fakat bu durumda kuş büyük zarara uğrar. Fakat kuş motorun içine girdiği zaman uçak arızalanabiliyor ki bu da büyük kazalara sebebiyet verebiliyor.

 

Call Of Harmony Takımının Projesi

Projemizin amacı uçakların iniş ve kalkışlarında güvenli uçuş sağlanması ve yüksek irtifada uçuş esnasında önüne çıkabilecek kuş sürüsünü ses dalgalarıyla uyarmak, uçağımızın rotasında güvenli bir şekilde ilerlemesini sağlamaktır.

Günümüzde uçak kazalarının sebeplerinden biri de kuşlardır. Fakat bu çözüm hava limanlarında yoğun uçak seferlerinden dolayı kullanılamamaktadır. Bizim çözümümüz ise her türlü uçakta kullanılabilecek, uçağa hiçbir zararı olmayan ses dalgalarını kullanarak kuşları uzaklaştırmaktır.

Kuşlar 30 khz’ e kadar duyabilirken insanlar 20 khz’ e kadar duyabiliyor. Bizim kullanacağımız sistem ise 20 khz. ile 30 khz. arasında bir sinyal yayıyor. Böylece insanlar bu sesleri duyamadığından rahatsız olmuyor, kuşlar da korkup o bölgeden uzaklaşıyor. Aynı zamanda ses dalgalarının sıcaklıktan ve ortamdan dolayı sürekli değişme özelliğini kullanarak kuşların bu sese adapte olmasını engelliyoruz. Uçağa yerleştirildiğinde fark edilmeyecek kadar hafif olan devre, 120 derecelik bir açıyla ses yayıyor. Bu kullanacağımız sistem hiçbir şekilde uçağa zarar vermeyecek ve uçuşu bozmayacaktır. Sebebi zaten uçağın üstünde yeterince anten sistemi olmasıdır. Buna örnek verecek olursak pilotların kuleyle arasındaki haberleşmeyi telsiz üzerinden sağlaması aynı zamanda uçağın radar üzerinde görünüyor olabilmesini verebiliriz.

Bu sistemin uçakla olan bağlantısını ise mühendislik hesaplamaları doğrultusunda uçağın statik ağırlık merkezini etkilemeyecek bir noktaya yerleştireceğiz. Bu sistemi aktifleştirebilmek için ise pilot tarafından kolayca ulaşılabilen bir tuş kullanacağız. Biz bu devreyi şimdilik model uçakta tasarladık dolayısıyla sadece kısa mesafede ses yayabiliyoruz. Oysa uçaklara takıldığında bu sistem daha verimli çalışabilir.

Bizlere bu çalışmada, Bağcılar Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Uçak Bakım Bölümü ve Hava Harp Okulu Elektronik Mühendisliği Bölümünün değerli öğretmenlerine ve değerli uçak bakım bölümüne sonsuz teşekkürler son derece muhteşem katkıları olmuştur. Hava Harp Okulu Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Bağcılar Anadolu Teknik Uçak Bakım Bölümünün değerli öğretmenleri sayın Hüseyin Günad, sayın İbrahim Şahin, sayın Salim Behlül Köse, sayın Abidin Karaköse, sayın Hikmet Duran, sayın Alpaslan Akbulut, sayın Recep Aksoy, sayın Can Araslı’ya katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca Diyarbakır Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi Stem Direktörü sayın Emrah Akdoğan Hocama da katkılarından dolayı sonsuz teşekkürler...

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği