Thumbnail
  • 14.12.2022

İstanbul Sinema Müzesi

Atlas Sineması’nın bulunduğu bina, eşsiz bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Yeşilçam filmlerinin nostalji dolu sahnelerini bizlerle paylaşan, birçok hatırayla dolu Atlas Sineması, yepyeni bir müzeyi kültür ve sanat hayatına katıyor. Atlas Pasajı, 1932 yılında bir onarım geçirerek eğlence ve sanat merkezine dönüştürüldü, bundan 16 yıl sonra, 1.860 kişilik kapasitesiyle Beyoğlu’nun en büyük sinemalarından biri olan Atlas Sineması açıldı. Çeşitli süreçlerden sonra 1992 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilen yapı, 2019 yılında kapsamlı bir restorasyona girdi.

Restorasyon sırasında doğan sinema müzesi fikri, her yönüyle İstanbul’un kültür ve sanat hayatına ışık tutacak önemli bir merkezin doğmasını sağladı.   

Sinemanın da bir müzesi olduğunu biliyor musunuz? Evet İstanbul’da Beyoğlu’nda Atlas Sineması’nın olduğu pasajda bir Sinema Tarihi Müzesi bulunuyor. İşte bu ay bu muhteşem müzedeyim.

Pazartesi günleri dışında her gün 11.00 ila 19.00 saatleri arası açık olan müze gerçekten çok etkileyici. Burada Türk Sinema Tarihi’ne ilişkin bilgiler yer alıyor. Müzenin dijital arşivine baktığımızda görüyoruz ki, 8 bin 406 film, 31 bin 106 oyuncu, yönetmen, yapımcı senarist bulunuyor.

Müzede sizi etkileyecek o kadar çok şey bulunuyor ki, Örneğin, Atatürk’ün 10. Yıl Nutku ’nu okurken çekildiği kamera, Lumiere Kardeşlerin 1890 tarihli sinematografi, Türk Sineması’nın ünlü artistlerinin filmlerde giydiği kostümler vb.

Öncelikle müzenin bulunduğu Atlas Sineması’nın da içinde yer aldığı binaya değinmek istiyorum. Burası 19. YY’a ait tarihi bir bina. İstiklal Caddesi üzerinde yer alıyor. Agop Köçeyan isimli, Sultan Abdülaziz’in arkadaşı olan ve  aynı zamanda sarayın sarraflığını  da yapan Köçeyan’a ait bir bina burası. Aslında bir konak olarak inşa edilmiş. 1870 yılındaki büyük İstanbul yangını sonrası restore edilerek önceleri ev olarak kullanılmış. 1948 yılında ise Atlas sineması olarak hizmet vermeye başlamıştır.  Atlas Sineması İstanbul’un en büyük ve en eski sinema salonu olarak kayıtlara girmiştir. Önceleri 1860 kişilik kapasitesi ve 35 locası bulunan bir sinema idi.

1985 yılında sinema salonu hazineye devredilmiştir. Yıllarca varlığını Türker İnanoğlu ve İrfan Atasoy işletmeciliğinde sürdürmüştür.

Müze olmadan önce son hali 500 kişilik ,130 kişilik ve 80 kişilik 3 ayrı sinema salonu şeklinde idi.

2019 da kapanan Atlas Sineması 26 Şubat 2021 de yeniden açıldı.

İstanbul Sinema Müzesi 3 bölümden oluşuyor.

Sinema Tarihi Müzesi

İnteraktif Dijital Müze

Atlas Sineması

1-Sinema Tarihi Müzesi, Yeşilçam’a ayrılmış.20’den fazla yönetmenin uluslararası yarışmalarda aldığı film ödülleri burada sergilenmekte. Bazı el yazması senaryolar da bu kısımda bulunuyor. (Örneğin Atıf Yılmaz’ın)

Atatürk’ün 10.yıl Nutkunun çekildiği kamera da burada sergileniyor.

2-İnteraktif Dijital müzede, Türk Sinemasının bazı filmleri

‘Dijital Masa’ uygulaması ile gelecek kuşakların bilgisine sunuluyor. Ayrıca yine burada, önemli film sahnelerinin tabletlerle oynatıldığı ‘Arıtılmış Gerçeklik’ bölümü de yer alıyor. Bu kısımda yer alan ve çok ilgi çeken bir diğer bölüm de ‘Yeşilçam Telefonda’ bölümü. Burada nostaljik telefon ahizeleri ile Türk sinemasının en eğlenceli sahneleri dinlenebiliyor. ‘Yeşil perde sistemi’de yine bu bölümde yer alan bir başka uygulama, Burada da Türk Sinemasının birçok filminin içine ışınlanabiliyorsunuz.

3-Atlas Sineması,3.bölümü oluşturuyor. Burasının sinema olmadan önce eskiden bir At Cambazhanesi olduğunu ögreniyoruz.

Müzenin en üst katı da muazzam bir sinema kütüphanesine ayrılmış durumda.

Ayrıca müzede Adile Naşit’in, Gulyabani’nin, Kemal Sunal’ın balmumu heykelleri sergileniyor. Ben de bu heykellerle fotoğraf çektirmeden duramadım.

Müzeye giriş 30 TL, öğretmen, emekli ve 65 yaş üstü ise 15 TL.

Sinemayı seviyor, sinema tarihine ilgi duyuyorsanız sinema müzesi sizler için adeta bir cennet. Ben içeri girmek için bayağı bir sıra bekledim. Özellikle gençlerin müzeye ilgisinin çok fazla olduğunu gördüm. Siz de gidin görün, inanın burayı çok beğeneceksiniz.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği