Thumbnail
  • 28.01.2019

Paraşütle atlama, yeterli bir yükseklikten atlanması sonucu paraşüt adı verilen kumaşın güvenli bir hızda yere inmek amacıyla açılması olarak gerçekleşen eğlence sporudur.

Skydiving insanlık tarihi kadar eski bir ekstrem spordur. Her ne kadar skydiving (uçaktan atlama-serbest paraşüt) sporunun tarihini detaylandırmak zor olsa da bilinen ilk paraşüt fikrini Çinliler düşünmüştür. Çinliler yüksek kulelerden atlamak için şemsiye benzeri aletler geliştirmişler ve böylece Skydiving doğmuştur.

Skydiving nerede yapılır?

Efes, skydive için Türkiye’deki atlayışa en elverişli hava koşullarına sahip yerdir. Ülkemizde başka noktalarda da skydiving yapılabiliyor olmasına rağmen güvenli bir atlayış yeri olmasından dolayı Efes’te tandem skydiving aktiviteleri yapılmaktadır. Türkiye’de bu işin tek eğitim noktası Türk Hava Kurumu. Paraşütçülüğe başlamak için THK’nın açtığı paraşüt başlangıç kurslarına katılmanız gerekiyor. Bu kurslardan alacağınız Paraşüt Başlangıç Sertifikası ile devam etmek isterseniz gelişim eğitimine başlıyorsunuz.

İstanbul’da Skydiving

İstanbul, skydive yapmak için teknik olarak atlayış yapılabilecek ve inilebilecek yerlere sahiptir, fakat yoğun uçak trafiğinden dolayı güvenli olmayacağından İstanbul’da skydiving tandem olarak veya single yapılmamaktadır.

Paraşüt açılmazsa?

Skydiving’de herkesin aklına en çok gelen soru; “Ya paraşüt açılmazsa!”… Uluslararası tüm skydive atlayışlarında harness, buna bağlı bir ana paraşüt ve bir de yedek paraşüt mevcut. Bunun anlamı ana paraşüt açılmazsa sizi kurtaracak yedek paraşütünüz var. Şunu da unutmamak lazım ki, artık paraşüt teknolojisi çok gelişti ve yeni skydive paraşütleri çok daha sağlam, hafif ve uzun ömürlü. Yedek paraşütler, çok daha özenli dizayn ediliyor ve paketleniyor. Skydiving yedek paraşütleri, kullanılmasalar bile 120 günde bir havalandırılıp kontrol edilir.

Paraşütlerde serbest atlayışçıların süzülmeyi idare etmek ve yere güvenle inebilmek için kullandıkları yönlendirme kordonları ve kulpları vardır.

Gökyüzünün derinliklerindesiniz

Paraşütçüler çoğunlukla uçaktan atlar ve genellikle düzlüklere ve açık bir göğe ihtiyaç duyarlar. Paraşütçüler yaklaşık 2000- 3000 metre yükseklikte uçaktan atlarlar. Çoğunlukla ‘karın aşağı’ pozisyonda bir süre serbest düşerler. Takla ve dönüşler gibi hava gösterileri yapabilirler. Sonunda, 760 metre civarında tam şişecek şekilde paraşütlerini açarlar. Paraşütçüler, belirlenmiş bir alana inmeyi amaçlar. Paraşütçüler serbest düşüş sırasında saatte 190 km ve üzeri hızlarda hareket eder. Kullandıkları paraşütler bu koşullarda açılmaya dayanabilecek biçimde tasarlanmış ve kendiliğinden şişen kanat paraşütleridir. Ana paraşüt bozulur veya açılmazsa kuşamdaki otomatik bir sistem devreye girer ve yedek paraşüt açılır. Paraşütlerde serbest atlayışçıların süzülmeyi idare etmek ve yere güvenle inebilmek için kullandıkları yönlendirme kordonları ve kulpları vardır.

Manevralar

Paraşütçüler, serbest düşüş sırasında bir araya gelebilir ve eşli çalışma olarak da bilinen formasyon atlayışını da gerçekleştirebilirler. Önceden yerde özenle çalıştıkları çeşitli düzenleri almak için kısa süreliğine çizgi-bazen yüzlercesi- bir araya gelirler. Açık kanat paraşütle eşli çalışma da denilen kanat oluşumlarında paraşütçüler kanatlarını atlar atlamaz açar. Çift kanat ya da baklava gibi grupları oluşturmak için kümelenirler.

Çeşitleri

Dünyada bölgesel ve ulusal serbest atlayış yarışmaları serbest atlayış, serbest dalış, gece atlayışı, serbest uçuş gibi artistik etkinliklerden, kanat oluşumları, hedefli atlayış ve gruplu atlayışa kadar birkaç paraşüt dalında gerçekleştirilir. Çoğunlukla kadın, erkek, takım ve gençler kategorileri vardır.

Paraşütle Atlama Organizasyonları

Paraşütle atlama, Uluslararası Havacılık Federasyonu’na bağlı birkaç hava sporu komisyonundan biri olan Uluslararası Paraşüt Komisyonu’nca yönetilir. Bu komite, dünya rekorlarını onaylamakla sorumludur ve uluslararası şampiyonaları düzenler. 1905 yılında Paris’te kurulan Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI), dünyada sportif havacılığın en yetkili kuruluşudur. Kuruluş amacı; sportif havacılığın dünya çapında gelişmesini sağlamak, politika, dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin insanları karşılıklı dostluk ve anlayış içinde bir araya getirmektir. 100’e yakın ülkenin üye olduğu FAI’ye Türk Hava Kurumu 1929 yılında katılmıştır.

Tandem Atlayışı

Skydiving ile tandem atlayışı için daha önceden eğitim almış olmanız ya da bir belgeye sahip olmanız gerekiyor. Sadece on beş dakikalık bir brifing sonrasında tecrübeli tandem pilotları ile göğün derinliklerinden atlayabilir, 45 saniye serbest düşüşten sonra açılan çift kişilik paraşüt ile yüzlerce metre yükseklikten atlamanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Skydiving atlayışı esnasında isterseniz hava kameramanları uçaktan çıkıştan yere inişe kadar atlayışınızı kaydedip maceranızı sevdiklerinizle paylaşabilmenizi bile sağlayabiliyor. Atlayışı düşünenlerin rahat kıyafetler ve spor ayakkabılarla daha rahat bir atlayış yapacaklarını belirtmiş olalım. Sandalet, bot ya da yüksek topuklu ayakkabıların atlayış için uygun olmayacağını tahmin edersiniz...

Tandem atlayış öncesinde katılımcıların taahhütname imzalayarak fiziksel ve zihinsel bir problemleri olmadığını teyit etmeleri gerektiğini de belirtmiş olalım. Tandem atlayışı yapmak için yaş sınırlaması bulunmamakla birlikte 18 yaşından küçük katılımcılar ebeveynlerinin izni olmadan atlayışa alınmıyorlar. Atlayış için kilonuzun maksimum 90 olması gerekiyor. Boyunuzun da 1,90’nın üzerinde olması atlayış için uygun bulunmaması olasıdır. Normal şartlar dahilinde 1 saat içerisinde tamamlanabilen bir aktivite olmasına karşın, meteorolojik şartlar ve diğer rezervasyonlar nedeniyle 1-3 saat bekleyebileceğinizi unutmayın. Hava koşullarının uygun olduğu her gün atlayış yapılabilir.

Skydiving Şartları

• Katılımcının fiziksel ve zihinsel problemlerinin olmaması gerekmektedir.

• Hizmet uygun hava şartlarında verilebilmektedir.

• Atlayışın gerçekleşmesi ile ilgili inisiyatif pilottadır.

• Atlayış için gerekli olan tesisat şirket tarafından temin edilir.

• Atlayış öncesi gerekli önbilgi verilir.

• Hizmeti alacak kişinin maksimum 90 kg ağırlığında ve maksimum 190 cm boyunda olması gerekmektedir.

• Bu hizmet satın alındıktan itibaren 1 yıl içerisinde kullanılabilir.

Paraşüt

Paraşüt, bir nesnenin atmosfere açık bir ortamda havanın kaldırma kuvvetinden yararlanarak yavaşça inmesini sağlayan gereçtir. Paraşütün tarihi eskilere dayanıyor. Paraşütün ilk örneklerine Çin’de rastlıyoruz. Yine M.S. 810-887 yılları arasında yaşayan Arap mucit Abbas Kasım İbn Firnas’ın İspanya-Kordoba’da paraşüte benzer bir alet kullandığı tarihi kayıtlarda mevcuttur. Ünlü mucit Leonardo Da Vinci’nin de paraşütle ilgili çizimleri mevcuttur. İtalya’da 1470’lerden kalan başka paraşüt çizimleri bulunduğu gibi, 1595 yılında İtalyan Fausto Veranzio tarafından yapılan çizimler Da Vinci’nin ötesindedir. Günümüzde kullanılan paraşütlere en çok benzeyen paraşüt, 1783 yılında Fransız Louis-Sébastien Lenormand tarafından keşfedilmiştir. 1797 yılında Andre Jacques Garner bir sıcak hava balonundan ilk paraşüt atlayışını gerçekleştirmiştir.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği