Thumbnail
  • 15.11.2024

“Bize her yol Paris” diye bir laf vardır. Rus pilotları, Rus pilotu oldukları için, Rusya’da yaşadıkları için, Rusya’da düz ovalar, buğday tarlaları ve mısır tarlaları olduğu için çok şanslılar. Rus uçak yolcuları da öyle.

15 Ocak 2009 günü, US Airways havayolu firmasının 1549 sefer sayılı Airbus A320 uçağı, New York şehrinin La Guardia havaalanından, Charlotte ara duraklı Seattle şehrine uçmak üzere havalandı. La Guardia havaalanından kalkışından hemen sonra uçağın motorlarına giren yaban kazları, her iki motorun takatinin kaybolmasına yol açtı. Uçağın pilotları Chesley “Sully” Sullenberger ve Jeffrey Skiles, uçağın alçak irtifası ile herhangi bir havaalanına inemeyeceğini hesaplayarak, uçağı süzülerek Manhattan şehir merkezi ile New Jersey arasında yer alan Hudson Nehri’ne indirdiler.

Uçaktaki 155 kişinin tamamı etraftan yetişen teknelerle kurtarıldı. Bu olayda can kaybı olmasa da, bir kısmı ağır olmak üzere yaklaşık 100 kişi yaralandı. Uçağın motorlarına kuş girmesi ve suya inmesi arasında sadece 4 dakika geçmişti.

Olayın sonrasında uçak hurdaya çıktı. Uçağın pilotları kahraman olarak alkışlandılar. Özellikle Chesley “Sully” Sullenberger çok popüler oldu. Olayı anlatan, başrolünde Tom Hanks’ın oynadığı Sully adlı bir film çevrildi. Mürettebat, uçağı yakın bir havaalanına indirmek yerine nehre indirdiği için soruşturma geçirseler de aklandılar…

Suya inen Amerikan A320 uçağının aksine, Rusların tarlaya indirdiği uçaklarda herhangi bir yolcunun ayaklarının ıslanması dahi söz konusu olmamıştır. Zaten ikinci olayda yolcuların yakıt sızıntısına da basmaları söz konusu değildi. Çünkü uçağın depolarında aşağıya sızacak yakıt da kalmamıştı.

Kaptan Sully’nin New York şehrinden geçen Hudson Nehri’ni pist olarak kullanmasından 10 yıl sonra, 15 Ocak 2009 günü, Ural havayolu firmasının 178 sefer sayılı Airbus A321 uçağı, Moskova şehrinin Zhukovsky havaalanından Kırım’daki Simferopol şehrine uçmak üzere havalandı.

Moskova Zhukovsky havaalanından kalkışından hemen sonra uçağın motorlarına giren martılar, her iki motorun takatinin kaybolmasına yol açtı. Moskova’nın en yakın deniz kıyısına uçakla 1,5 saat uzaklıkta olduğunu düşününce, martıların bu bölgeye sürüler halinde yerleşmiş olmaları da ilginçtir.

Uçağın pilotları Demir Yusufov ve Georgy Murzin, uçağın alçak irtifası ile herhangi bir havaalanına inemeyeceğini hesapladılar ve uçağı süzülerek havaalanından 5 kilometre mesafedeki bir mısır tarlasına indirdiler.

Uçaktaki 226 yolcu ve 7 mürettebatın 74’ü yaralansa da, hiçbiri ağır yaralanmadı. Uçağın motorlarına kuş girmesi ve tarlaya inmesi arasında çok kısa bir süre geçmişti.

Uçağın tarlaya inişini gösteren, uçaktaki bir yolcu tarafından çekilmiş video kaydını buradan izleyebilirsiniz.

Uçağın hurdaya çıktığı olaydan sonra, uçağın pilotları Demir Yusufov’a ve Georgy Murzin’e Rusya devlet töreni ile Putin tarafından Rusya Kahramanı madalyası ve uçağın mürettebatına Cesaret madalyası verildi.

Bu olayla ilgili Rusya Sivil Havacılığı tarafından hazırlanan rapor kamuya açıklanmasa da, sızan bilgilerden pilotların kalkış öncesi martı sürüsünü fark etmelerine rağmen kalkış yaparak olaya neden oldukları ifade edilmiştir. Ayrıca, tarlaya inişin öncesinde motorları susturmamaları da önemli bir hata olarak tespit edilmiştir.

12 Eylül 2023 günü, Ural havayolu firmasının 1383 sefer sayılı Airbus A320 uçağı, Sochi şehrinin Adler havaalanından Omsk şehrine uçmak üzere havalandı.

Uçak, Omsk havaalanına yaklaşırken hidrolik sistem arızası nedeniyle frenlerde sorun var uyarısı aldı. Pilotlar, uçağın kısa olan Omsk havaalanı pistinde duramayacağını hesaplayarak, pisti uzun olan 600 kilometre uzaklıktaki Novosibirsk havaalanına devam etme kararı aldılar.

Yolda uçak yakıt kritiğine girdi ve pilotlar, uçağı Novosibirsk’e 160 kilometre mesafede bir buğday tarlasına indirdiler.

Uçaktaki 159 yolcu ve 6 mürettebatın tamamı hayatta kaldı. Yaralanma da rapor edilmedi. Olayın sonrasında uçak hurdaya çıktı. Diğer olayların tersine, bu uçağın pilotları kahraman olarak alkışlanmadılar, kendilerine madalya da takılmadı.

Pilotlar, Omsk’da havaalanı pistine yaklaşırken iniş takımlarını aşağıya indirmişlerdi. Hidrolik arızası nedeniyle iniş takımını içeri çekemediler. Buna rağmen FMC’deki yakıt hesabını, uçağın iniş takımları içeriye çekilmiş gibi yaptılar. Bu hesaba göre, uçaktaki yakıt Novosibirsk’e ulaşmalarına yetiyordu. Oysa iniş takımı aşağıda ve alçak irtifada giden bir uçak, normal yakıt sarfiyatına göre çok daha fazla yakıt harcadı. Pilotların beklentilerinin aksine yakıtları, Novosibirsk’e gitmeye yetmedi.

Bu olaydan sonra uçağın pilotları havayolu firması tarafından uçuştan alındılar.

Buğday tarlasına inmiş olan uçak hurdaya ayrılsa da, motorlar dahil olmak üzere yedek parça olarak kullanılabilecek her türlü parçası uçaktan söküldü

Bu üç olay da ucuz atlatılmış olsa da, çok önemli ve çok tehlikeli üç kaza örneğidir. Uçaklar havaalanı pistlerine inmek üzere tasarlanmıştır. Aksi durumlar çok trajik biçimde sonuçlanabilir.

 

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği