İçinden İstanbul ve İzmir geçen bir kent...
SELANİK
Yunanca adı Thessaloniki olan Selanik, Milattan Önce 315 yılında Makedonya Kralı Kassandros tarafından bugünkü Thermi’de kurulmuş. Atina’nın ardından Yunanistan’ın en büyük kenti olan Selanik, yarım milyona yaklaşan nüfusuyla zaten yaklaşık 11 Milyon nüfusu olan Yunanistan’ın önemli ticaret şehirlerinden biridir. 1430 yılından itibaren yaklaşık 500 yıla yakın bir süre Osmanlı toprakları dahilinde olması, zengin tarihi geçmişi ve Atatürk’ün doğduğu şehir olması nedeniyle Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz şehirler arasındadır.
Bu ay Yunanistan’ın başkenti Atina’dan sonra, ikinci büyük kenti olan Selanik’teyim. Selanik şehri aynı zamanda Makedonya coğrafi bölgesinin başkenti. Yunanistan’ın kuzeydoğusunda bulunan Selanik, daha ilk karşılaştığınız anda sizi sımsıcak kucaklayan kentlerden. Çok tanıdık ve çok bize benzer bir şehir.
Tarihi 2 bin yıldan uzun bir süreye dayanmaktadır. Romalılar zamanında metropolis, Bizanslılar zamanında da imparatorluğun en zengin ikinci kenti idi. Kentte Roma, Bizans, Osmanlı ve Yahudi kültür varlığının izleri görülmektedir.
İlk kuruluş tarihi İ.Ö 315, Makedonya kralı Kassender tarafından kurulmuştur. Kassender’in eşi Büyük İskender’in kız kardeşi olan Thessalonikie adını almıştır Selanik kenti. 168 yılında Roma Cumhuriyeti’nde bağımsız bir şehir olmuştur. Önemli bir ticaret merkezi durumundadır. 476 yılında Roma İmparatorluğu çökünce Doğu Roma İmparatorluğu’nun emrine girmiştir. 1204’te Haçlılar’ın işgaline uğramış, 1350 yılında da Bizans yönetimine girmiştir. 1423 yılında Venedikliler’le Osmanlılar’a yardım etme karşılığında verilmiştir. 1430 yılında ise Sultan İkinci Murad tarafından Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır. 1912 yılında yapılan Balkan Savaşlarının sonunda da Yunanistan’a geçmiştir.
Selanik’le ilgili olarak herkesin anlaştığı bir konu var; o da bu kentin İzmir kenti ile olan benzerliği.
Selanik’le özdeşleşmiş en önemli tarihi yapıtı Beyaz Kule, Burası 15’inci yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Burası savunma duvarları ile kapatılarak liman ve kıyı şeridi savunmasını güçlendirmek için bir kale görevini görmüştür. Bir diğer adı da Kanlı Kuledir. 1891’de Beyaza boyanarak ‘‘Beyaz Kule’’ adını almıştır. 1912-1983 yılları arasında Selanik’teki hava savunmasını barındıran kule, aynı zamanda Üniversitenin meteoroloji laboratuvarı idi. 33.90 metre yükseklikte ve 22.70 metre çapında dairesel bir kule burası. Kule 1988’de Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu tarafından “Koruma Ödülü”ne layık görülmüştür.
Selanik’te ayrıca görülmesi gereken tarihi yapıtları şöyle sıralayabiliriz. Galerius Zafer Kemeri, Antik Forum, Hamza Bey Camii, Atatürk Evi, Arkeoloji Müzesi, Bizans Medeniyeti Müzesi.
Selanik’te 1881 yılında Atatürk’ün doğduğu ev ‘‘Atatürk Evi’’ adı ile müze olarak düzenlenmiştir. Selanik’te Apostolov Pavlu Caddesi 17 numarada bulunan ev ziyaretçi akınına uğruyor. Atatürk’ün çocukluğu ve gençliğinin geçtiği bu evin hemen yanında Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu bulunuyor. Üç katlı ve bir avlusu bulunan ev, 1878’de Ali Rıza Efendi ve eşi Zübeyde Hanım’a geçmiştir.
Müzedeki eşyalar Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı’ndan seçilerek Selanik’e gönderilmiştir. Açılış tarihi 10 Kasım 1953’tür. Müzenin ikinci katında Atatürk’ün silikon bir heykeli sergilenmektedir. Ayrıca Atatürk’ün kişisel eşyaları da sergilenmekte olup,29 Ekim 2014’te annesi Zübeyde Hanım’ın heykeli sergilenmeye başlamıştır.
Çok etkileyici bu müzeyi herkesin görmesini kesinlikle öneriyorum.
Selanik, 1907 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir. Gerçekten de en önemli kültür ve turizm şehirlerinden birisidir.
Kentin en popüler yerlerinden birisi de Paralia bölgesi. Burası İzmir’in kordon boyuna benzetilen bölge. Kafeler, restoranların yer aldığı bölge oldukça popüler. Parallia’nın sonunda da Beyaz Kule adeta ziyaretçileri selamlamaktadır.
İşte size Selanik. Bu kent beni hep büyülemiştir. Tarihi, Beyaz Kulesi, nefis Ege Denizi, Atatürk Evi ile Selanik mutlaka görülmesi gereken önemli şehirlerden birisi. Mutlaka gitmelisiniz çünkü buradan çok etkileneceksiniz.