DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIM,

Son zamanlarda lisanslandırma sürecinin iyileştirilmesi için yapılan çalışmalarla ile ilgili birçok gerçek olmayan spekülasyon yapılmıştır.

 

Bu konuda derneğimizin yaptığı çalışmalarla ve yaklaşımımızla ilgili kısaca bilgi vereceğim.

SHY 66 lisansı alım sürecinin önündeki engellerin kaldırılması ve ülkemizdeki lisanslandırma sürecinin iyileştirilmesi için SHGM yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde SHY 66 Çalışma Grubunda yer aldık. Ülkemizdeki lisans alım sürecinin önündeki en önemli engel olan Temel Eğitim Deneyim Kayıt Listelerinin yeniden düzenlenmesine katkıda bulunduk.

 

Yıllarca bu mesleği yapan ve emekli olan birçok meslek büyüğümüzün çalışma hayatları boyunca yapıldığına tanık olmadıkları bakım işlemlerinin, henüz lisans alım aşamasında olan genç meslektaşlarımızdan “Temel Eğitim Deneyim Kayıt Listesi” ile talep edilmesinin doğru olmadığını ifade ettik. Ve en çok tercih edilen lisans kategorileri olan

 

  • -A1
  • -1
  • -B2

 

Temel Eğitim Deneyim Kayıt listelerini yeniden düzenledik ve SHY 66 Lisanslandırma Çalışma Grubunun onayına sunduk. Meslektaşlarımız, A bakım kapsamında gerçekleşen bakım işlemlerinde bu listeleri doldurulabilecek.

 

Ayrıca, genç meslektaşlarımızın Avrupa Birliği ülkelerindeki kuruluşlar aracılığıyla EASA lisansını tercih etmek zorunda kaldıklarını ve bunun ülkemiz havacılığının gelişmesinin önünde bir tehlike oluşturabileceğini her ortamda ifade ettik.

 

İlk yapılan SHY 66 Lisanslandırma toplantılarında, SHGM yetkililerinden EASA lisansına sahip meslektaşlarımızın Yunanistan, Bulgaristan gibi ülke otoritelerine mahkûm edildiğini dile getirdik ve EASA lisanslarının SHY 66 Lisanslarına dönüşümünü talep ettik. Ancak, hepimizin bildiği gibi, HATA Eğitim kuruluşunun başka bir ülkede gerçekleştirdiği bir sınav organizasyonunda tespit edilen kopya nedeniyle, bu sınavların SHGM kontrolünde olmadığı ifade edilmiş ve bu talebimiz uygun bulunmamıştı.

 

Ayrıca, 19 Ocak 2017 tarihinde Ankara’da yapılan toplantıda, SHGM tarafından bakım kuruluşlarından, SHY 66 dışındaki lisans sahibi çalışanlar için “validasyon sınavı” talep edileceği ilk defa bu toplantıda ifade edilmiş ve kapsamı ile ilgili henüz bir karar verilmediği belirtilmişti.

 

11 Nisan 2017 tarihinde İstanbul’da yapılan toplantıda ise, Teknik içerikli Modüller ve Modül 10’dan SHGM tarafından yetkili SHY 147 kuruluşlarından sınav talep edileceğinin bilgisi verildi.

 

3 Mayıs 2017 tarihinde yapılan son toplantıda da, “validasyon” tekrar gündeme geldi. Haziran ayı içerisinde bu yönde bir düzenleme yapılacağı ile ilgili bilgi verildi. Biz de bu bilgileri meslektaşlarımızla paylaştık.

Yukarıdaki akışın dışında doğru olmayan beyanlar üreterek, insanları veya kurumları karalamaya kimsenin hakkı yoktur. Haddi de değildir.

 

Bugün, turistik gezilerle “parayı getir, EASA lisansını götür” algısının oluşmasına neden olanlar, bu mesleği hakkıyla yapan meslektaşlarımızı da zan altında bırakmakta ve mesleğimize itibar kaybettirmektedir.

 

Bu süreçte, yalnızca SHGM ve EASA lisans sahibi olan meslektaşlarımız mağdur edilmemiştir. Hepimizin vergileri ile kurulan lise ve yükseköğretim okullarında, havacılık bakım eğitimi alan gençlerimizde, lisanslandırma sürecindeki çarpıklıktan dolayı hak kaybına uğramaktadır.

 

Bu çözümsüz ortamda, yaklaşık 10 milyon “Euro” ülke kaynağının heba olduğu ifade edilmektedir. Kurumların buna odaklanması ve çözümü için irade göstermesi gerekir.

 

Öncelikle bataklık kurutulmalıdır. Bu EASA lisans organizasyonlarının son bulması için sorumluların bir an önce gerekli önlemleri almasını bekliyoruz. Uçak Bakım Lisansı gerekliliklerine sahip olmayan SHGM veya EASA lisans sahiplerini ayrıştıracak bir yöntem zaman içerisinde mutlaka bulunacaktır.

Burada en büyük sorumluluk, SHGM ve Bakım Kuruluşlarına düşmektedir.

 

Değerli Meslektaşlarım,

Hoşgörü ve Rahmet ayı Ramazan’ın tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini dilerim.

Tüm meslektaşlarımıza ve sivil havacılığımızın tüm paydaşlarına görevlerinde kolaylıklar ve emniyetli çalışmalar dileriz.

Saygılarımla...

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği