Hasan Çetin, uçak teknisyenlerinin temsilinde derneğin önemine dikkat çekiyor: “Dernek teknisyenin olmazsa olmazıdır… UTED bizi her platformda temsil ediyor ve dertlerimizi, sorunlarımızı ilgili makamlara iletiyor. Özellikle genç teknisyenlere dernekte etkin olarak görev almalarını tavsiye ediyorum. Derneğe gençlerin sahip çıkması, mesleki temsilimizin geleceğinin daha sağlam oluşmasını sağlayacaktır.”
UTED: Çocukluğunuzda ve gençliğinizde havacılığa ilginiz var mıydı?
Hasan Çetin: Çocukluk yıllarımda uçaklar ilgimi çekiyordu ama asıl ilgim gençliğimdedir. Benim amacım hava subayı olmaktı. Hava Harp Okulu sınavlarına girdim. Yazılı ve sözlü sınavlardan sonra spor sınavlarını da geçtim. Akabinde sağlık muayenelerine devam ettik ve göz muayenesinden geçemeyip elendim. Böylece gençliğimdeki ilk havacılık hayallerim son buldu. Bu olaydan sonra havacılık aklımdan hiç geçmiyordu. Askerliğim sırasında denizciliğe ilgi duymaya başlamış, hatta askerlik sonrası Gölcük Tersanesi’ne gemi elektriği ve elektroniği için iş başvurusunda bulunmuştum. Bu başvurumla ilgili cevap biraz uzayınca THY’nin açtığı sınava girdim ve tekrar havacılık hayallerime geri dönmüş oldum. Sınav ve mülakat aşamasından sonra kazandığımı öğrenince çok sevinmiştim.
UTED: Yani hayalinizi farklı bir biçimde gerçekleştirdiniz...
Hasan Çetin: Aklımda Hava Harp Okulu’na girip pilot olmak vardı. Hayalim uçmaktı, bugün ekip ruhu ile güvenle uçuruyoruz. Bu da beni çok mutlu ediyor.
UTED: İşe başladığınızda neler hissettiniz?
Hasan Çetin: Uçak Elektronik Atölyesi’ne ilk girdiğim günü dün gibi hatırlıyorum. O gün bizi, dönemin en büyük uçağı DC-10 kabin ve kokpitine çıkarmışlardı. Kokpit alabildiğine indikatörlerle doluydu, nereye bakacağımızı şaşırmıştık.
UTED: Çok karmaşık geldi değil mi?
Hasan Çetin: Fazlasıyla… Bunların üstesinden nasıl geleceğimiz konusunda büyük bir endişe duyduğumu hatırlıyorum. Tabii zaman geçtikçe, sistemler üzerinde bilgi edinmemiz bakım dokümanlarını karıştırmamız ve tip kurslarına gitmemiz bu kargaşıklığın çözülmesinde kılavuz oldular. Beraber çalıştığımız kişilerinde emeği çok fazladır..
UTED: Ailede havacılığa ilgisi olan var mı?
Hasan Çetin: Büyük kızım, havacılık ilgisi sebebiyle bu sektöre yönelip kabin memurluğunu seçti ve üç yıldır uçuyor. Küçük kızımın ise havacılık ile ilgisi yok, Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim görüyor.
UTED: Meslekte ilginç hatıralarınız olmuştur…
Hasan Çetin: Birçok hatıram var ama aklıma ilk gelen 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşadıklarımdır. O gün bir uçak alımı için ekip olarak Amerika Seattle’daydık. Gölcük’te büyük bir deprem olduğunu öğrendik ve üç saat boyunca hiçbirimiz yakınlarımızdan haber alamadık. İnternet sitelerine giriyor, depremin ne kadar hasar verdiğini anlamaya çalışıyorduk ama telefonla ailelerimize ve yakınlarımıza ulaşamıyorduk. Bugün bile anlatırken etkilendiğim, anlatamayacağım kadar çok endişe yaşadığım bir gündü. Daha sonra yakınlarımıza ulaştığımızda endişemiz yerini rahatlamaya bırakmıştı.
Bir diğer anım da arızayla ilgili.. O zamanlar Türk Hava Yolları’nın elinde büyük uçak olarak Airbus 340’lar vardı. Biri oto pilot arızası sebebiyle Osaka’da kalmıştı. O gün herhalde ben müsaitmişim, beni göndermek istediler. O dönemin atölye düzeninde her uçak için tutulan kartlar vardı. Bu kartlara uçağın bütün arızaları kaydedilirdi. Bu uçağın kartını kontrol ettiğimde birkaç gün önce “flight control unit” değişikliği kaydı gördüm. Bu veriden hareketle gerekli donanım ve malzemeleri alarak, tarifeli bir uçakla Osaka’ya gittim. Uçağın kokpitine girip, testlere başladım. Baktığımda “flight control unit”te hiç enerji olmadığını gördüm. Zaten yanımda getirmiş olduğum komponenti hemen değiştirip test ettiğimde, arızanın devam ettiğini gördüm. Ekip ve yolcular otelde uçağın faal edilmesini bekliyorlardı, arızayı gidermek için hızlı davranmam gerekiyordu ve bu yüzden endişeye kapıldım. Getirdiğim komponent arızalıydı veya başka bir problem vardı. Eğer bu problemi kısa sürede çözemezsem sorun büyüyecekti. Ne yapabileceğimi düşünüp ilk etapta taktığım komponentin arka konnektörlerini kontrol ettim. A konnektöründeki sokete gözüm takıldı. Soket içine kaçmış, temas etmiyordu soketi yuvasına ittirip kilitlendiğini gördükten sonra (Bugün hala hatırlarım, A konnektöründeki Z ucu 28VDC… ) konnektörleri toplayıp, FCU’yu takıp, sistem testlerinin normal olduğunu gördüm. Sonra büyük bir “oh” çekerek uçağı sefere verdiğimi hatırlıyorum.
UTED: Bu deneyiminiz uçak teknisyenliğinin ve teknisyenin donanımının öneminin de bir göstergesi. Bu açıdan sizce uçak teknisyeni kendini geliştirmek için neler yapmalı?
Hasan Çetin: Uçak teknisyenliği son derece sorumluluk gerektiren bir meslek… Uçak teknolojisi geliştikçe bizler de kendimizi yenilemeliyiz. Tabii bunun için İngilizce olmazsa olmaz. Bir teknisyen İngilizce metinleri okuyup kolaylıkla anlamalı. Teknisyen bir işe başlamadan önce emniyet tedbirlerinin üst seviyede olduğuna emin olmalı. Bakım dokümanlarını iyi okuyup, doğru algılaması gerekir... Anlamadığı herhangi bir şey varsa kesinlikle amirlerine danışmalı, bundan kaçınmamalı. Önemsiz ve basit görünen işlere bile büyük bir hassasiyetle yaklaşmalı, çünkü bu sorunlar zamanla büyüyebilir. Tabii tüm süreçlerde prosedürlere harfiyen uyulması gerekir. Teknisyenin ekip ruhuna da sahip olması gerekiyor. Sorunlar ve çözüm önerilerinin paylaşılması gerekir. Böylece eğitici ve öğretici bir ortamın oluşması sağlanır ve hem sorunlar daha sağlıklı çözülür, hem de teknisyenler birbirini geliştirir.
UTED: Sizce en önem verilmesi gereken nokta hangisidir?
Hasan Çetin: Havacılıkta bütün hususlar birbirinden önemlidir. Sıraya koymak zor ama bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Vardiya değişimlerinde yani işlerin devir tesliminde eksik bilgi verilmesi, bazı ayrıntıların unutulması ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle yarım kalan işlerin teslimiyle ilgili prosedürlere harfiyen uyulması önemle gerekmektedir. Vardiya değişiminde hem yazılı hem de sözlü olarak her ayrıntı ifade edilmelidir.
Havacılıkta bütün hususlar birbirinden önemlidir. Sıraya koymak zor ama bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Vardiya değişimlerinde yani işlerin devir tesliminde eksik bilgi verilmesi, bazı ayrıntıların unutulması ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle yarım kalan işlerin teslimiyle ilgili prosedürlere harfiyen uyulması önemle gerekmektedir. Vardiya değişiminde hem yazılı hem de sözlü olarak her ayrıntı ifade edilmelidir.
UTED: Son olarak dernekle ilgili bir soru sormak istiyorum. Siz mesleğe başladığınızdan beri UTED’e üyesiniz. Genç teknisyenlere dernekle ilgili neler söylemek istersiniz?
Hasan Çetin: Dernek teknisyenlerin olmazsa olmazıdır… Derneğimiz olmazsa bizi kim temsil edecek? UTED bizi her platformda temsil ediyor ve dertlerimizi, sorunlarımızı ilgili makamlara iletiyor. Özellikle genç teknisyenlere dernekte etkin olarak görev almalarını tavsiye ediyorum. Derneğimizle olan bağımızı ve ilişkimizi koparmayalım. Derneği çalıştıracak olan üyelerdir ve dernek gücünü üyelerden alır. Derneğe gençlerin sahip çıkması, mesleki temsilimizin geleceğinin daha sağlam oluşmasını sağlayacaktır.
UTED: İşiniz dışında nelerle ilgilenirsiniz?
Hasan Çetin: İşimden arta kalan zamanlarda evimde dünya tarih belgeselleri izlerim ve bunlarla ilgili kitaplar okurum. Sık olmasa da ilgimi çeken filmler veya oyunlar olduğunda sinema veya tiyatroya ailemle gitmeye çalışırım. Evde arızalanan elektrikli ve elektronik cihazları öncelikle kendim açıp tamir etmeye çalışırım. Üstesinden gelemezsem servis çağırırım. Sanırım bu bir meslek hastalığı… Bunların dışında boş olduğum haftasonları yürüyüş yapmaya çalışırım ve ailemle vakit geçiririm. Yaz aylarında ise fırsat buldukça yazlık evimizde doğanın, bahçemizin ve denizin tadını çıkarmaya bakarım.
HASAN ÇETİN
26 Haziran 1961 yılında İstanbul Gaziosmanpaşa’da doğdu. İlköğrenimi Nuri Örs İlkokulu, orta ve lise öğrenimini Sağmalcılar Lisesinde tamamladıktan sonra, kazandığı Trakya Üniversitesi Tekirdağ Meslek Yüksek Okulu Elektronik bölümünden 1982 yılında mezun oldu. Gölcük Sokullu Mehmet Paşa gemisinde Elektrik Çavuşu olarak yaptığı askerlik sonrası, 1985 yılında THY’nin açtığı sınavı kazandı. 25 Mart 1985 tarihinde Türk Hava Yolları Uçak Elektronik Atölyesinde sözleşmeli uçak teknisyeni olarak çalışmaya başladı. 1987 yılında kadroya girdi. 12 Ağustos 1995 tarihinde, aynı birimde başteknisyen oldu. 28 Eylül 2005 tarihinde Aviyonik Bakım Vardiya Şefi oldu. 1 Ekim 2014 tarihinde IST1 UBB BAY 3 Uçak Bakım Vardiya Şefi olarak atanan Hasan Çetin, 1 Nisan 2016 tarihinden beri yeni oluşturulan IST UBB BAY 1 Uçak Bakım Vardiya Şefidir…