Bu ay içimizden biri köşemizde; sektörde beraber çalıştığı ve yetiştirdiği donanımlı teknisyenler ile herkes tarafından sevilerek tanınan, Sayın Salih Aygün Hocamız ile birlikteyiz. Salih Hoca, genç teknisyenlere önerilerini sıralarken “Bilmediği bir konuda kesinlikle araştırma yapmadan fikir yürütmemelidir. Çünkü havacılık varsayımlarla yürümez” diyor…
UTED: Merhaba Salih Hocam, hoş geldiniz. Bize kendinizden bahseder misiniz?
Salih Aygün: 1 Mart 1959 tarihinde Giresun’da doğdum.
İlköğretimime Giresun’da başladım, 1966 yılında göç etmemizle birlikte İstanbul’da tamamladım.
Ortaokulu 1970-1973 yıllarında tamamlayarak 1973 yılında Sultanahmet Endüstri Meslek lisesine girdim. 1976 yılında mezuniyetimden sonra özel sektörde çalıştım. 1981 yılında askerlik görevimi tamamladıktan sonra İETT enerji biriminde işe başladım.
UTED: Havacılığa ilginiz var mıydı?
Salih Aygün: Havacılığa ilgim; yolcu olarak bir kez uçma haricinde yoktu. Bir tanıdığım vasıtasıyla Türk Hava Yolları’na iş için başvurmuştum. Ümidim yoktu ama sanırım 1982 yılı Temmuz ayı içindeydi THY tarafından mülakata çağırıldım ve 10 Ağustos 1982 tarihinde THY Uçak Elektrik Atölyesinde göreve başladım.
O zamanlar; Uçak Atölyesi, Uçak Elektrik Atölyesi, Uçak Elektronik Atölyesi, Gövde Kanat Atölyesi ve Mefruşat Atölyesi olarak isim verilen atölyeler vardı.
1986 yılında o zamanki adı SHDT-35 “2. Sınıf Uçak Bakım Teknisyeni Lisansı”nı aldım (lisans 3 kategoride idi; Uçak Gövdesi, Motor ve Teçhizat –Elektrik/Ateşleme).
Uçak Elektrik Atölyesinde teknisyenlik ve baş teknisyenlik görevlerinden sonra 2000 yılı ortalarında Uçak Elektrik Atölyesi B ekibi Vardiya Şefliğine atandım.
2005 yılında; EASA Part66 kuralı gereği SHDT-35 lisanslarımız SHT-66 lisansına dönüştü ve Uçak Elektrik Atölyesindeki bazı arkadaşlar B1 bazıları ise B2 olarak değişime uğradılar.
2007 yılında; Hat Bakım Nöbetçi Vardiya Şefi olarak atandım.
15.11.2007 tarihinde Hat Bakım Nöbetçi Vardiya Şefliğinden ayrılarak, o zamanki adı “Uygulamalı Eğitim Şefliği”, şimdiki adı “Teknik Egitim Müdürlüğü (Part 145)” bölümünde göreve başladım.
147 Temel Eğitim Müdürlüğü’nün kurulması ile birlikte 01.04.2015 tarihinde bu müdürlükte Temel Eğitim Aviyonik Şefi olarak göreve başladım. Temel Eğitim biriminde hem SHY hem de EASA lisansı almaya yönelik Teorik ve Pratik eğitimler vermekteyim ve halen devam etmekteyim.
UTED: Unutamadığınız anılarınızdan bahseder misiniz?
Salih Aygün: Havacılık ortamına girişimden sonra birçok anı dinledim ve duydum. Tabii ki benim de bazı anılarım oldu.
Unutamadığım anılardan bir tanesi; Yanılmıyorsam uçak TC-JDA (Airbus A310) idi. Uçakta sol motor Bleed sistem arızası vardı ve motor pylonunda bulunan Regulatör Sensörlerden biri arızalı görülerek değişimine karar verildi. Kış mevsiminin başlangıcında olduğumuzdan hafif hafif kar atıştırıyordu. Sensör değişimi için kanat üzerine yüzükoyun yatmak gerekiyordu. İki adet yolcu minderinin süngerini sökerek değişime başladım. Yedek uçak olmadığından sefere bu uçağın gitmesi gerekiyordu ve uçucu ekip benim işimin bitmesini beklemek durumunda idi. Uçağın kaptanı sol kanat üstü kapısından çıkarak yanıma geldi ve işin ne kadar sürede bitebileceğini sordu. Ben de yaklaşık yarım saat süreceğini söyledim ve kaptan içeriye geçti. Birkaç dakika sonra ise; iki kabin memuru arkadaşım babet tabir edilen ayakkabılarını giymişler, ellerinde bir battaniyeyi çadır gibi tutarak üzerime kar yağmasını engellemek için yanıma gelmişlerdi. Bu olay beni çok duygulandırmıştı ve aklıma; “ekip ruhu budur” sözünü getirmişti.
UTED: Sizce bir uçak teknisyeninde olması gereken vasıflar nelerdir?
Salih Aygün: Hemen hemen herkes aynı kanıdadır; Türkiye’de uçak teknisyeni olacak kişilerin sahip olması gereken yeteneğinin birinci sırasında İngilizce gelmektedir. Akademik düzeyde olması beklenmez. Ancak bakım kitaplarındaki prosedür ve uyarıları anlayıp uygulayabilecek yetenekte olunmalıdır. Yapılacak ters bir işlemin uçağın emniyetli uçuşunu tehlikeye sokacağı unutulmamalıdır. İngilizce bilen teknisyen bilmeyenden her zaman bir adım öndedir.
İkinci olarak; teknisyen günün şartlarına uygun olarak bilgilerini her zaman taze tutmalıdır.
Bilmediği bir konuda kesinlikle araştırma yapmadan fikir yürütmemelidir. Çünkü havacılık varsayımlarla yürümez.
UTED: Sizce uçak teknisyenliğinin çözüm bekleyen sorunları var mı?
Salih Aygün: Her mesleğin olduğu gibi uçak teknisyenlerinin de sorunları vardır;
- Birçok teknisyen çalışma şartlarının kötü olduğundan yakınmaktadır. Bu konuda işveren ve çalışan temsilcileri zaman zaman düzenleme yapmaktadırlar.
- SHY-66 veya EASA lisansı almak isteyen teknisyenler zaman zaman bu işler için yurt dışlarında sınavlara girmekte ve bir hayli para ödemekteler. Bu konuda çalışma yapılarak lisans almanın kolaylaştırılması sağlanmalıdır.
- THY Teknik A.Ş. Temel Eğitim Müdürlüğü olarak lisans alma yolunda ihtiyaçların büyük bir bölümünü karşıladığımızı düşünmekteyim.
- Bu arada teknisyene de görev düşmektedir; işyerine dinlenmiş olarak gelmeleri gerekiyor. Bu yapılmazsa dikkat dağınıklığı v.b. sebeplerle kaza riski doğmaktadır.
UTED: Gençlere önerilerinizi de dinlemek isteriz
Salih Aygün: Genç teknisyen arkadaşlarıma tavsiyem;
- İşinizi çok sevin. Eğer bunu başarabilirseniz hem rahat edersiniz, hem de başarılı olursunuz.
- Teknik konular hakkında eski-yeni arkadaşlarınızla fikir alışverişlerinde bulunmaktan çekinmeyin.
- Bildiğiniz veya öğrendiğiniz yeni bir teknik varsa arkadaşlarınızla paylaşmaktan çekinmeyin.
- Kendinizi, arkadaşlarınızı ve çalıştığınız uçaklarınızı gözünüz gibi koruyun.
Hoşçakalın, mutlu kalın.