Thumbnail
  • 01.02.2023

Havacılık Sektöründe Bilgi Teknolojisi Trendleri

 

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’ne göre 2020, havacılık endüstrisi tarihinin en kötü yılı oldu. Bu sektördeki pek çok firma COVID’in yarattığı kaostan etkilendi ve sektörün COVID sonrası dünyada karşı karşıya olduğu kritik sorunları ele alan teknolojik değişiklikler talep etti. Son zamanlarda ortaya çıkan ve yeni bir uçuş yöntemi sunacak olan bilgi teknolojisi trendlerini gözden geçirelim istedik.

 

Dijitalleşme Yoluyla Akıllı Havalimanları

‘Yeni normale’ uyum sağlamaktan başka çaresi kalmayan havacılık sektörü, havalimanları söz konusu olduğunda, her şeyin olabildiğince temassız ve dijital hale getirilmesini hedefledi. Örneğin, birçok havaalanı, insandan insana etkileşimi en aza indirmek için check-in sürecinde şimdiden devrim yarattı. Bugün, birçok havalimanı lokasyonunda, geleneksel check-in masalarının yerini otomatik kiosklar aldı ve dijital tabelalar, uçağa biniş sürecinde müşterilere rehberlik etmeye yardımcı olmaya başladı.

Artan dijitalleşmenin diğer örnekleri arasında güvenlik izni ve gelişmiş nesne ve vücut tarama teknolojisi, kağıtsız biniş kartları ve otomatik biniş süreci yer alıyor. Bunların hepsi IoT protokolleri aracılığıyla birbirine bağlı ve yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmaları tarafından analiz edilip deşifre ediliyor.

IoT ve Bulut Teknolojisi

Tüm havacılık sektörü, havacılık bilişim trendleri doğrultusunda bulut teknolojisine geçiyor. Bu geçiş, yalnızca en çok eleştirilen karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olmakla birlikte, aynı zamanda başka bir çok somut fayda da sağlayacak. Bulut tabanlı ağlar, havalimanlarında kurulmakta olan sayısız IoT özellikli cihaz için altyapı görevi görecek. 
Bu teknoloji, check-in ve uçağa biniş süreci boyunca yolcuyu otonom olarak takip etme yeteneği, geliştirilmiş güvenlik gibi çeşitli avantajlar sağlarken diğer yandan havalimanlarının kendi maliyet operasyonlarda kullanılabilecek. IoT özellikli sensör tabanlı PoE aydınlatmasının sağladığı en ufak bir verimlilik tasarrufu bile önemli ölçüde maliyet düşüşü sağlanabilecek.

AI ve Makine Öğrenimi

Havacılık bilişim trendleri, yapay zeka ve makine öğrenimi aynı temayla devam ederek, yukarıda belirtilen bağlı cihazlar (buluta gönderdikleri verilerle birlikte), anlamlı operasyonel öngörüleri ortaya çıkarmak için trilyonlarca terabayt veriyi tarayan yapay zeka algoritmalarına da temel oluşturacak.

Bir hastane, bakımda iyileştirmeler sağlamak için makine öğrenimi tabanlı algoritmalar kullanabilirken, havalimanları perakende harcamaları, güvenlik süreçleri, seyahat modelleri, banyo tesisleri, park etme, check-in alışkanlıkları ve daha pek çok konuda öngörü sağlamak için aynı teknolojiyi kullanacak. Bu kadar geniş kapsamlı bir analiz ancak yapay zeka tabanlı programlar ve makine öğrenimi algoritmaları yardımıyla eş zamanlı olarak gerçekleştirilebiliyor. Ancak, sadece havaalanları değil, havacılık üretimi de makine öğreniminin sağladığı öngörülerden yararlanıyor. Örneğin GE, motorlardaki arızaları tespit etmek, bileşenlerin ömrünü uzatmak ve bakım maliyetlerini azaltmak için makine öğrenimi ve veri analitiğini kullanıyor. Buna karşılık Boeing, uçak tasarlamak ve fabrika operasyonlarını otomatikleştirmek için makine öğrenimi algoritmalarını başarıyla oluşturdu.

Sosyal Mesafe Teknolojisi

Aşı kampanyaları virüsün oluşturduğu tehdide karşı kısmen çözüm olurken, sosyal mesafe öngörülebilir gelecekte de devam edecek. Havaalanları, sosyal mesafe teknolojisinin en görünür savunucularından biri durumunda. Kamera özellikli kalabalık yoğunluklu monitörler, halihazırda yüksek trafikli alanlardaki yolcu akışlarını kontrol etmeye yardımcı oluyor. Diğer durumlarda, fiziksel mesafeyi iyileştirmek ve terminaller arasındaki insan akışını yönetmek için radar ve 3D sensörler yeniden tasarlandı. Amerika'daki havalimanlarına tanıtılan diğer sosyal mesafe teknolojileri arasında, tümü yolculuk boyunca geleneksel kalabalığı azaltmaya yardımcı olan sanal kuyruk, güvenlik kontrol noktası rezervasyonları ve "bingo biniş" yer alıyor. Bu yenilikler, virüs tehdidi şu an için kısmen de olsa devam ederken, yolcu sayılarının pandemiden önceki rakamlara tekrar ulaşması bekleniyor.

Blockchain

Neredeyse tüm endüstriler blockchain ile deneyler yapıyor ve havacılık sektöründe de durum farklı değil. Şu anda, blockchain'in kullanımı en çok uçak imalatında yaygın durumda. 737 MAX ile ilgili skandallardan bu yana Boeing, üretim ve bakım sırasında uçak parçalarının ve sistemlerinin değişmez ve paylaşılabilir bir kaydını tutmak için blockchain teknolojisinden yararlanma konusunda ön saflarda yer aldı. Sonuç olarak, bakım olaylarını daha iyi tahmin edebilir, üretim operasyonlarını optimize edebilir ve belirli parçaların yaşam döngüsünü uzatabilirler. Airbus ise bunun aksine, tedarik zinciri izleme ve satın alma departmanlarına blockchain tabanlı çözümler uyguluyor ve bu teknolojiyi daha hızlı, daha güvenli işlemleri ve ayrıca zincir boyunca artan verimliliği kolaylaştırmak için kullanmayı umuyor.

Sürdürülebilirlik

Dünyanın büyük çoğunluğunun 2020'nin büyük bir bölümünde durma noktasına gelmesinden kaynaklanan birçok çevresel ölçümdeki somut iyileşme, iklim değişikliğiyle mücadelede üzerine düşeni yapması için havacılık endüstrisi üzerindeki baskıyı artırdı. Bilgi teknolojisi, bu değişiklikleri yönlendirmede ön saflarda yer alacak ve daha çevre dostu biyoyakıtlar bulmak kadar anlamlı bir etkiye sahip olabilir. Bir çok havayolu şirketi şimdiden kağıtsız bilete geçti ve enerji kullanımını ve karbon salınımını azaltmak için rampa operasyonlarında ve rezervasyon sistemlerinde benzer iyileştirmeler yapmaya devam ediyor. Bu, üretim ve operasyonlar için de geçerli. Yukarıda belirtilen teknolojilerin çoğu, uçak yakıt verimliliğini önemli ölçüde artırmaya, atıkları ortadan kaldırmaya ve endüstriyi karbondan arındırmaya yardımcı olmak için  kullanılıyor.

Uçak İçi Bağlantı

Şimdiye kadar bahsettiğimiz yeniliklerin çoğu operasyonel verimliliği veya kapasiteyi artırmayı hedeflerken, birçok müşteri tercihi eğilimine BT'deki gelişmeler hizmet etmeye devam edecek. Uçak içi eğlence de bu alanlardan biridir. Müşteriler artık karmaşık işlemleri aynı anda yüzlerce koltukta çalıştıran karmaşık koltuk arkası bilgisayarları istemiyorlar. Bu nedenle, havayolları bu yıl uçak içi eğlence (IFE) sistemlerinin günümüzün tüketici beklentilerine uygun olmasını sağlamak için çabalıyor. Bu, aralarından seçim yapabileceğiniz yüzlerce film ve TV programı, akıllı telefon ve tablet uyumluluğu (USB-C şarjı dahil), etkileşimli haritalar, surround ses ve tabii ki uçuş sırasında kablosuz bağlantı içeren sistemleri içeriyor.

Gelişmiş Self Servis ve Biyometri

Gelişmiş self servis ve biyometri teknolojisi, akıllı havalimanlarının kritik bir unsuru olacak, Geleceğin sürtünmesiz ve otomatikleştirilmiş yolcu deneyimi, yüz tanıma gibi biyometrik teknolojilerle donatılmış self servis kiosklar şeklinde gelecek. Biyometri teknolojisi bazı havaalanlarında kullanılmaya başladı bile. Örneğin, Star Alliance havayolları, geçen yılın sonlarında Almanya'da hayata geçirilen ve birkaç ay içinde ABD'ye gelecek olan, tamamen birlikte çalışabilir yeni bir biyometrik kimlik ve tanımlama platformu geliştirdi.

Öte yandan Spirit, yüz yüze etkileşimi azaltmak için ABD havaalanlarında biyometrik check-in işlemini çoktan başlattı. Bu arada, Fort Lauderdale Havaalanı (FLL), kabin ekibi için yüz biyometrik check-in'i başlattı. VINCI Airports, Mona adlı yapay zekalı seyahat asistanı aracılığıyla, yolcuların evden uçağa kadar tüm yolculuğu boyunca biyometri kullanan dünyadaki ilk havalimanı işletmecisi olarak bir adım daha ileri gitti.

Temassız Teknoloji

Havacılıkta temassız teknoloji trendleri Fütüristik self servis konseptleri, Yakın Alan İletişimi (NFC) ve Radyo Frekanslı Tanımlama (RFID) gibi temassız teknolojiler olmadan çalışamaz. Havalimanları, yolcu yolculuğundaki fiziksel etkileşimlerin ve kontrol noktalarının sayısını azaltmaya çalışırken, oynayacakları çok önemli bir role sahipler. Bu yılın sonuna kadar, ABD havaalanlarının çoğu, özellikle check-in ve güvenlik süreçlerinde temassız teknolojiyi kullanacak. Ama bunun ötesine geçiyor. Temassız teknoloji, öğeler için nasıl ödeme yaptığımız, bir uçağa nasıl bindiğimiz ve uçak içi eğlence sistemleriyle nasıl etkileşim kurduğumuz da dahil olmak üzere, uçmanın neredeyse tüm yönlerine kısa sürede nüfuz edecek. Belki de en ilgi çekici gelişme, perakende etkileşimlerine olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldıran Amazon'un Just Walk Out teknolojisinin birçok havaalanında kullanıma sunulmasıdır.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği