Ülkemizde son zamanlarda, baş döndürücü bir hızla gelişen sektörlerden biri de havacılık sektörü olmuştur. Havacılıkta hizmet veren şirketlerimizin büyüme potansiyeli, uluslararası yapılan ortaklıklar ve yatırımlar son dönemlerde dünyanın gözünü ülkemize çevirmiştir.

 

Uçak bakımı, havacılığın ağır iş kollarından biridir. Peki ağır iş kolu grubunda bulunan ve uçak bakımında çalışan uçak teknisyenleri kimlerdir, ne tür özelliklere sahiptir?

 

Uçak Bakım Teknisyeni; planlı ya da plansız bakımlarda çalışan, bu bakımlar hakkında bilgi, tecrübe, dil yeterliliği olan, yönetmelikler tarafından belirlenen zorunlu belge ve eğitimlere sahip olan, kısa zamanda hızlı karar alabilen, el becerisine yansıtabilen, okuyan-okuduğunu -anlayan-anladığını uygulayan, her gün gelişen bakım teknolojilerini takip eden, analitik düşünen ve risk analizi yapan kişidir.

 

Hat bakımı kısaca tanımlarsak, Telsizlerin 7 gün 24 saat hiç susmadığı, uçakların sefer aralarında yapılan operasyonel bakım işlemleri merkezidir. Ciddi kararların alındığı bu merkezde kişilere düşen kısa zaman ve kritik işler; yapılan işin değerini ve önemini arttırmakta, uçağın sorumlu kaptanlarının artık tekniği arayalım bilgi almalıyız dediği yerdir burası...

 

Bu kadar önemli olan bir yerde çalışma ortamı nasıldır? Buradaki uçak bakım teknisyenleri ne işler yapmaktadır?

 

Hat bakım uçak teknisyeni; Uçakların sefer aralarındaki rutin kontrollerini yapan ve buldukları bulguları ilgili bakım kitabı prosedürlerine göre düzeltici işlemler yapmaya çalışan, uçağın havada ve yerde gerçekleştirdiği arızalara; arıza teşhis kitabı prosedürlerine, tecrübelerini ve yeteneklerini konuşturarak işlem uygulayan değerli insanlardır. Bakım kitaplarının izin vermediği, limit dışı olan durumlarda veya tecrübeleri ve bilgilerine dayanarak aynı problemin havada tekrarlamasını düşündüğünde uçağı servis etmeme yani bir sonraki sefer için uçmamasına karar veren onaylayıcı uçak bakım personelidir. Gerektiğinde; belirlenen uçak teknisyenlerimiz, dünya da veya ülkemiz de herhangi bir havalimanın da arızadan dolayı kalan uçakları kurtarmaya giden, uçağı emniyetli bir şekilde sefere verebilen çalışanlardır...

 

Aslında bu kadar kritik görev tanımı, bu kişilerin psikoloji ve sağlık durumunda da önemini ortaya koymaktadır. Vardiya sisteminde çalışan hat bakım teknisyenleri; gün içindeki yaşamını adeta saat, dakikasına planlarcasına yaşamaktadır. Uyku, yemek, aile hayatı, sosyal yaşam gibi durumlar için devamlı çaba gösterip, uygulamaya çalışmaktadır. Bu yoğun şartlara da bir de mevsimsel faktörler eklenince durum daha da zorlaşmaktadır. Kar, yağmur, fırtına, aşırı sıcaklık ve nemli ortamlarda dış şartlara bağlı çalışıldığından; yapılan operasyonun varlığını hissettirmektedir.

 

Haftasonu, bayram, resmi tatil gibi durumlarda da; vatandaşlarımızın emniyetli bir şekilde seyahat etmeleri için operasyon devamlı sürmekte ve hat bakım uçak teknisyenlerimiz yoğun çaba göstermektedir.

 

Okullardan veya sektöre gelmek isteyen arkadaşlarımızın bu yazımın içinde bulunduğu önemli yerleri gözden geçirmeleri gerekir. Hat bakımda çalışmanın mantığını biraz da olsa akıllarında oluşturulması beklenmektedir.

 

Tüm değerli meslektaşlarımıza emniyetli ve hayırlı çalışmalar dilerim.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği