Thumbnail
  • 09.05.2024

Uçuşların emniyetli bir şekilde gerçekleşmesi için çalışan, havacılık sektörünün görünmez kahramanları Hava Aracı Bakım Teknisyenlerinin, 24 Mayıs Uçak Teknisyenleri Günü kutlu olsun!

Hava aracı bakım teknisyenlerinin, bir hava aracının bakımını yapıp bakım çıkış belgesini imzalayabilmesi için ‘‘Hava Aracı Bakım Lisansı’’na sahip olması gereklidir. Sadece lisans sahibi olmakla iş bitmez ayrıca kişinin bakım çıkış belgesini imzalayacağı uçağın tip eğitimini de almış olması ve lisansı üzerine bu tipi yazdırması da gereklidir. Yukarıda bahsedilen işlemlerin bitip sizin Lisans alma süreniz en iyi şartlarda en az 3.5 - 5 yıl sürecek asla altında olmayacaktır. Havacılığının vitrininde bulunan Pilotluk için 1.5 yıllık bir eğitimin yettiği düşünüldüğünde “hava aracı bakım teknisyeni” olabilmenin ne kadar zorlu bir süreç ve emek gerektirdiği ortadadır. 

Hava araçlarının teknik olarak sorunsuz, zamanında ve emniyetli uçmalarını sağlayarak bu yolcuların hayatlarına direk ya da dolaylı olarak bir şekilde dokunan Hava Aracı Bakım Teknisyenleri, kendilerini motive edecek ve teşekkür anlamına gelecek özel bir günü hak etmektedirler.

Wright kardeşlerin ilk uçuşuna yaptığı büyük katkılardan dolayı Wright kardeşlerin mekanikçisi ve tarihin ilk uçak bakım teknisyeni Charles E. Taylor’ın doğum günü 24 Mayıs; Taylor’a, sivil ve askeri havacılıkta çalışan hava araçlarının uçuş emniyetini sağlayan on binlerce hava aracı bakım teknisyenine teşekkür etmek ve onları takdir etmek için böylesi özel bir gün atfedilmiştir.

Dünya havacılık tarihindeki ilk uçak bakım teknisyeni Charles Edward Taylor’dur. Taylor aynı zamanda Wright kardeşler tarafından icat edilen ilk motorlu uçağın da uçak bakım teknisyenidir. Hayatı boyunca mekanik işlere ilgi duyan Taylor, tarım makinaları ve bisiklet üreten bir firmada çalışmış daha sonrasında Dayton’da bulunan bir bisiklet kiralama dükkanında bisiklet tamir etmeye başlamıştır. 

Wright kardeşler ilk uçuş denemelerini yaparken daha hafif ve daha etkili bir güç üreten motora ihtiyaç duyarlar. O dönemde mevcut olan tüm motorlar ağır ve güç üretme konusunda yeterli olmadığı için Charles Edward Taylor’dan bir uçak  motoru üretmesini isterler. Wright kardeşler’in Taylor’dan istedikleri motorun en az 8 beygir gücünde olmasını ve en fazla 91 kilogram ağırlığa sahip olmasını istediler. Charles Edward Taylor 6 hafta içerisinde torna tezgahı ve bir matkap kullanarak Wright kardeşler’in talep etmiş olduğu motoru üretti. Gövdesi alüminyum alaşımından oluşan bu motor tüm parçaları ile birlikte 81 kilogram ağırlığındaydı ve 12 beygir güç üretebilmekteydi.

Dünya havacılık tarihindeki ilk motorlu uçuşun gizli kahramanlarından birisi olan Charles Edward Taylor, hava aracı bakımı ve onarımı tarihindeki ilk uçak bakım teknisyeni olma unvanına sahip kişidir.

Günümüzde Uçak Bakım Teknisyenliği

Günümüzün hava aracı bakım teknisyenleri, üretimden revizyona, helikopterlerden, balonlara ve uçaklara, hat bakımından üs bakımına kadar aynı prensipler doğrultusunda işlerini ciddiyetle ve gururla yapmaktadırlar. Havacılığa; “teknisyen”, “bakım müdürü”, “teknik müdür”, “kalite müdürü”, “sürekli uçuşa elverişlilik müdürü” ve “genel müdür” vb. sıfatlarla hizmet etmektedirler.

Bir gün uçarken veya gökyüzünde bir uçak izi gördüğünüzde, görünenin ötesinde sahne arkasında her zaman fedakârca ve gururla işini yapan uçağın her sistemine hâkim, her vidasına, somununa dokunmuş, onların düzgün ve kusursuz çalışmalarını sağlayan sayısız hava aracı bakım teknisyeninin olduğunu hatırlayın. Uçan bu makinalar sadece 2-3 kişinin uçurduğu makinalar asla değillerdir, ötesinde çok daha fazlasının olduğunu unutmayın.

Hava aracı bakım teknisyenleri inanılmaz bir yükün altındadırlar. Bu yük ise Uçuş Emniyeti’dir!... Daha emniyetli bir gökyüzü için hava araçlarının bakım ve onarımları çok önemli hale gelmiştir. 

“Eski hava aracı yoktur; bakımsız hava aracı vardır” sözü işin özetidir aslında. Aldıkları her karar, yaptıkları her iş; mükemmel ve hatasız olmak zorundadır. Taylor gibi vitrinde olmadan, işin mutfağında canla başla, gece gündüz, soğuk sıcak demeden uçakların emniyetli ve sorunsuz uçmalarını sağlamak için çok büyük fedakârlıklarla, yüzde 100 uçuş emniyeti ve “0 hata” hedefiyle başarılı ve özverili bir şekilde arka planda görünmeyen kahramanlar olarak çalışmaktadırlar.

Uçakların rutin ve rutin dışında olan bakımlarının yapılması disiplin, kontrol ve büyük bir dikkatle uçak bakım teknisyenleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Kısa süreli uçağın gidiş (Arrival) ve geliş (Deparature), daily, transit, weekly, safa checklerin uygulanması noktasında belirli bir prosedürden geçerek uygulanması gerekmektedir. Uçak bakım teknisyenleri tarafından uygulanan bu bakımların yeterli sayıda uçak bakım teknisyeninin olmayışı nedeniyle bazı sıkıntıları da gündeme getirmektedir. Bu durum aynı zamanda kişilerin üzerinde yoğun iş baskısı oluştuğunu gözlemleyebiliriz. 

Uçakların emniyetli bir şekilde sefere verilmesinden sorumlu olan uçak bakım teknisyenleri “Eski hava aracı yoktur, bakımsız hava aracı vardır.” ifadesi ile söz konusu durumu özetlemektedir. Aldıkları her karar, yaptıkları her iş, her işlem adımı mükemmel, kusursuz ve regülasyonlara uygun şekilde yapılmak zorundadır. Charles Edward Taylor gibi işin mutfağında yetişen, gece/ gündüz soğuk/sıcak demeden uçakların emniyetli, güvenilir ve sorunsuz bir şekilde uçmasını sağlamak çok ciddi bir fedakârlık gerektirmektedir. Sıfır hata hedefiyle başarılı şekilde servis edilmesi arka planda görünmeyen kahramanlar sayesindedir.

24 Mayıs’ın ülkemizde “Hava Aracı Bakım Teknisyenler Günü” olarak kutlanması, başta UTED olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşları tarafından bugüne sahip çıkılması bizlerin hedefi olmalıdır. Mesleğimizin inceliklerini, önemini ve zorluklarını yüksek sesle en azından bugün her platformda anlatmak, farklı etkinliklerle bu özel günü kutlamak, görünmez kahramanlara çok özel bir teşekkür olacaktır.  

 

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği