Thumbnail
  • 08.09.2022

Görmek istedİğiniz her şeyi gösteren VR gözlüğü

Oculus Quest 2

 

Bir VR gözlüğü satın almak istiyorsanız hazırladığımız Oculus Quest 2 incelemesi yazımız ile mobil VR teknolojisinin hangi seviyeye geldiğini daha iyi göreceksiniz ve en iyisi olan PC tabanlı Valve Index sahibi değilseniz, Oculus Quest 2 iyi bir tercih olabilir. Mobil VR gözlüğü olarak geçen Oculus Quest 2, VR’yi bu kadar özel kılan, makul bir fiyata yüksek kaliteli sanal gerçeklik deneyimleri sunuyor olması.

 

360 derecelik video içeriğine ve uygulamalara erişmenin yanı sıra oyun dünyalarında tam anlamıyla dolaşmanıza olanak tanıyan Oculus Quest 2, ailenizin teknolojiye en çok düşkün üyelerinin bile keyif alabileceği sürükleyici bir cihaz. Bir kabloya takılma korkusu olmadan fiziksel ve dijital oyun alanlarınızda özgürce dolaşmanıza olanak tanıyan pille çalışan, bağımsız bir VR gözlük olan orijinal Oculus Quest‘e çok benziyor.

Oculus Quest 2 ile birşeyler değişti tabi ki, geliştirilmiş RAM ve yonga özellikleri ve selefinden % 50 daha keskin olan daha yüksek çözünürlüklü bir ekran sayesinde genel olarak daha duyarlı bir deneyim sağlıyor. Geliştiriciler artık oyunlarını 90 Hz‘de çalıştırma seçeneğine sahipler (oyun oynarken daha fazla konfor ve gerçekçilik için önemli bir değer) ve kulaklığın kendisi de eskisinden daha hafif. Orijinal Quest‘e bir aygıt yazılımı güncellemesiyle gelen, ancak Quest 2’ye en baştan eklenen el izleme de etkileyici bir çalışma.

Oculus Quest 2 İki denetleyiciyle birlikte geliyor ve yüzlerce ayrı satılan oyun ve bazıları ücretsiz. VR FPS oyunlardan, bulmaca oyunlarına, fitness başlıklarından meditasyon uygulamalarına kadar, kalite ve konfor seviyeleri değişiklik gösterse bile herkes için bir şeyler var.

Quest 2 aynı zamanda sosyal bir deneyimdir. Bazıları yeni tanıtılan Facebook hesabı gereksinimi karşısında titreyecek olsa da, Oculus Quest 2, ister çevrimiçi avatarlar aracılığıyla ister aynı fiziksel odada olsun, kulaklıkta görüntülediğiniz her şeyi Google Cast seçeneği kullanımı sayesinde daha kullanışlı hale getirebiliyorsunuz.

Oculus Quest 2, bir tüplü maske gibi kafaya takılıyor. Tüplü bir maskenin penceresinin olduğu yerde, bunun yerine, bir ekranın önünde oturan ve size stereoskopik 3D görseller veren bir çift gözlük benzeri lensi barındıran yastıklı bir boşluğa sahipsiniz.Gözlükteki hareket sensörleri ve ivmeölçerlerle eşleştirilmiş olarak, başınızı hareket ettirebilir ve gerçek dünyada dışarıya bakıyor ve hareket ediyormuşsunuz gibi dijital ekranda yansıyan hareketleri görebilirsiniz.

İlk Oculus Quest’e benzer şekilde hafif bir tasarıma sahip (artık toz saran, kumaş kaplı siyah yerine beyaz plastikten yapılmış) dış kabuğunda konumunuzu ve tedarik edilen kontrolörlerin konumunu takip etmeye yardımcı olan harici kameralar bulunur. Kulaklığı cırt cırtlı, hafif elastik kumaş bir kayışla sıkarak, kafanıza tam oturmasını sağlayabilirsiniz.

Quest 2 harici kameralarını kullanarak, ekranda gerçek zamanlı olarak çevrenizin gri tonlamalı bir görünümü gösterilir. Daha sonra kumandaları bir sprey boya kutusu gibi kullanacaksınız, odanızın kenarlarını boyayarak, kulaklığa, örneğin TV’nize veya koltuğunuza çarpmadan özgürce dolaşabileceğiniz güvenli oyun alanını göstereceksiniz.

Oculus, oda ölçekli başlıklar için minimum 6,5 fit x 6,5 fitlik bir alan önerir, ancak dikkatli olursanız muhtemelen biraz daha küçük olanlardan kurtulabilirsiniz. Sınırlar oluşturulduktan sonra, Guardian duvarı ortaya çıkar: Yalnızca sınırlarını geçmeye çalıştığınızda kendisini görünür kılan ızgara benzeri bir dijital duvar. Burada güvenli oyun alanının sınırını öğreneceksiniz, ve kafanızı dijital duvardan geçirirseniz, gerçek dünya ortamınızı tekrar göreceksiniz. Ustaca bir güvenlik özelliği. Orijinal Quest ile birlikte ortaya çıkan aşağıdaki güvenlik videosu animasyonu, nasıl çalıştığını göstermek için iyi bir iş çıkarıyor:

Guardian kurulduğunda, kumandaları kullanmak yerine menülerde gezinmek için (isteğe bağlı olarak) ellerinizi nasıl kullanacağınız gösterilecektir. Bu şimdilik bir beta özellik olarak kalmaya devam ediyor, ancak Quest 2’nin kameralarında görüldüğü gibi ellerinizin ana hatlarının önünüzde hareket ettiğini görmek yine de şaşırtıcı.

Başparmak ve işaret parmağı kıstırma gibi küçük hareketler seçenekleri seçmek için kullanılabilir ve parmaklarınızla dokunarak avucunuza bakmak menüleri açar. Onu kullanan oyunların sayısı sınırlı kalsa da, gelecekte şüphesiz daha fazla kullanılacak kadar sezgisel bir özellik. Burada uygulama, oyun ve video içeriğine göz atabilir, kulaklığınızdaki depolama alanını yönetebilir ve Facebook üzerinden arkadaşlarınızla bağlantı kurabilirsiniz.

Bir Facebook hesabının artık Oculus Quest deneyiminin kaçınılmaz bir parçası olduğunu unutmayın, bu nedenle Zuckerberg’in veri toplama imparatorluğunun bir parçası olmayı tercih etmezseniz, başlığınızı geri vermeniz gerekecek. Facebook hesabına bağlamadan kullanamazsınız Bu ahlaki ikilem bir yana, pürüzsüz ve kolayca yönlendirilebilen bir cihaz. Ayrıca sanal gerçekliğin, özellikle de mobil sanal gerçekliğin ne kadar ilerlediğini anında gösterir. Metinler net ve okunaklı, hareketli ve rahat. Gözlükler ile görüş alanınız daralırken, sanal alanda yaşamaya alışmak çok uzun sürmez. Yeni gelen biri için nefes kesici.

Ve VR genellikle tek başına bir ilişki olmakla suçlansa da, Oculus Quest 2’yi bir grupta erişilebilir kılmak için büyük çaba sarf ettiği görülüyor.

Orijinal Quest gibi, kulaklık takmayan birinin akıllı telefon veya TV gibi ikinci bir ekranda neler yaptığınızı izlemesine izin vermek için Quest 2’nin menüsündeki Google Chromecast ekran paylaşma işlevini kullanabilirsiniz.

Hatta bazı oyunlar, bir oyuncunun gerçek dünyadaki bir rolün sorumluluğunu üstlenmesiyle, diğerinin ise kulaklıkta sunulan VR dünyasında gezinmesiyle, bunu aktif olarak teşvik ediyor.

Quest 2, bugüne kadarki en erişilebilir ve özellik açısından zengin VR başlığı olsa da, sanal gerçekliğin bir bütün olarak muzdarip olduğu bazı tuzaklara hala ters düşüyor. Halen yapınıza bağlı olarak bir dereceye kadar hareket hastalığı yaşama şansınız var ve ekranı netleştirmek için kafanıza iyi bir şekilde oturtmanız klostrofobik ve rahatsız edici olabilir.

Ancak bu engelleri aşabilirseniz, VR’ın heyecanı gibisi yoktur. Robo Recall ve Beat Saber gibi oyunlar herşeye rağmen hayranlık uyandıracak deneyimler sunuyor ve sosyal izolasyon çağında YouTube VR‘yi kendi kişisel IMAX ekranınıza dönüştürmek, dış dünyanın çılgınlığında hoş bir dikkat dağıtıcıdır.

Oculus Quest 2 tam anlamı ile mükemmel diyemesek de, sanal gerçekliğin şimdiye kadar geldiği en mükemmele yakın diyebiliriz.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği