Thumbnail
  • 14.09.2019

Belgrad Ormanı ve civarındaki su kaynaklarından getirilen suyun depolanması işlevini yerine getirmek üzere Bizans İmparatoru İkinci Theodosius tarafından 428-443 yılları arasında inşaa edilen Şerefiye (Theodosius) Sarnıcı, yapılan restorasyonla birlikte tarih ve modernizmin iç içe geçtiği etkileyici bir durum sunuyor.

 

İstanbul’da, Çemberlitaş’ta, Binbirdirek Mahallesi, Piyerloti Caddesi’nde yer alan muhteşem, etkileyici, bir o kadar da gizemli bir yerdeyim bu ay, Şerefiye Sarnıcı’nda... Buranın bir diğer ismi de Theodosius Sarnıcı. Bizans İmparatoru İkinci Theodosius tarafından 428-443 yılları arasında yaptırılmış. Yapılma amacı ise Bozdoğan Kemeri vasıtası ile su depolanmasını sağlamaktı. Çünkü Belgrad Ormanı ve civarındaki su kaynaklarından Bozdoğan Kemeri kanalı üzerinden su dağıtımı yapılıyordu. İşte, bu su dağıtma işlemi, Şerefiye Sarnıcı’nın yapılmasına neden olmuştur. Gerçekten de burası bir su deposu görevini yerine getirmiştir.

 

4’üncü yüzyılda yaptırılan Binbirdirek Sarnıcı, 6’ncı yüzyılda yaptırılan Yerebatan Sarnıcı ve Şerefiye Sarnıcı, İstanbul’un su ihtiyacını sağlamışlardır. 1910 yılında sarnıcın üzerine Arif Paşa Konağı yapılmıştır. 1950 yılında da Eminönü Belediye Binası yapılmıştır. 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Eminönü Belediyesi Binası’nın yıkımı sırasında binanın altında kalan sarnıç ortaya çıkartılmıştır.

 

Şerefiye Sarnıcı’nın alan ebatları yaklaşık 45x25 metredir. Çatı 9 metre yüksekliğinde, 32 adet mermer kolon tarafından desteklenmektedir. Şerefiye sarnıcının bir diğer özelliği tıpkı Yerebatan Sarnıcı gibi Binbirdirek Sarnıcı’na bağlanmaktadır. Bu konuda çalışmalar yapılmaktadır

.

Şerefiye Sarnıcı beni çok etkiledi. Bunun başlıca nedeni mekânın muhteşem gizemi ve tarihi boyutu tabii. Ancak yapılan restorasyonun mükemmelliği de sizi bu mekâna çekiyor açıkçası. Ben bu kadar güzel bir restorasyon görmedim. Tarih ve modernizm iç içe geçmiş burada. Tamamen şeffaf olan yapı daha ilk bakışta sizi etkiliyor. Binaya girer girmez küçük bir de sergi alanı ile karşılaşıyorsunuz. Sarnıca giriş ücretsiz ve her gün açık. Sarnıcın etrafı da ayrıca adeta bir arkeolojik park haline dönüştürülmüş.

 

Gidin ve görün! Böyle güzel bir tarih ve modern bir restorasyonun muhteşem uyumunu izleyin. Çok etkileneceksiniz...

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği