FİBROMİYALJİ
Bu ay sizlerle çağımızın gizli hastalığı fibromiyaljiyi paylaşmak istiyorum .
FİBROMİYALJİ NEDİR ?
Fibromiyalji vücudumuzun kas bölgelerinde özellikle hassas kaslarımızda kronik ağrı yoluyla, kendini gösteren yumuşak doku romatizmasıdır. Nedensiz sebepsiz ağrılar, aşırı yorgunluk hissi, uyku düzeni bozukluğu, ağrı bölgelerinde hassasiyet, bilişsel bozukluk gibi ciddi etkileri vardır.
Maalesef günümüzde fibromiyaljinin neden olduğu hala kesin olarak bilinmemektedir. Ancak etkileyen faktörler arasında şunlar bulunmaktadır ;
Daha önce vücudumuzda meydana gelmiş enfeksiyonlar, grip, zatürre gibi hastalıkların yol açtığı sindirim sistemi enfeksiyonları bu sendromu tetikleyebiliyor.
Dış görünüşümüzden genetik hastalıklarımıza kadar hayatımızın geniş bir kısmını kaplayan genetik faktörler de rol oynamaktadır.
Bedensel yada uygusal yaşadığımız travmalar sonucu yine hastalığın başgöstermesine neden olabilmektedir.Özellikle duygusal travma sonrası yaşadığımız ağır bir stres ve sinir bozukluğu çok ciddi tetikleyici etkiye sahiptir.
Çağımızda kaçınılmaz stres ve stres kaynaklı hormonel bozukluk ve dengesizlikler de etkilemektedir.
Olaylardan çabuk etkilenen, her zaman güçlü durmak zorunda olduğunu düşünen, mükemmelliyetçi, hassas, kişlierde de sıklıkla görülmektedir.
Önceden 18 ağrı noktasının en az 11 tanesinde yaygın ağrı bulunduğunda fibromiyalji teşhisi koyulmaktaydı. Ancak 2016‘da yapılan son çalışmalar sonrasında 5 ağrı bölgesinin 4’ünde geçmeyen ağrı, ağrı bölgesine dokunulduğu anda bile acı hissetmek, sürekli yorgunluk bitkinlik hali, uyku düzeni bozukluğu, depresif hareketler şikayetleri varsa yüzde 90 fibromiyalji kaynaklı şikayetler olduğu görülmüştür.
En önemli 6 ağrı noktası omuz üstleri, kalçalar, dizler ve dirsekler, başın arkası ve ense, üst göğüs bölgesidir.
FİBROMİYALJİ BELİRTİLERİ VE ATAKLARI ;
Öncelikle herhangi bir laboratuar veya görüntüleme tanısında maalesef çıkmadığı için teşhisi gerçekten zor koyulabilen bir hastalıktır.
En belirgin belirtisi geçmeyen şiddetlenerek devam eden gezen ağrı şeklindedir. Hatta, göğüs bölgesindeki ağrı keskin ve yanma hissine benzer olduğu için çoğu zaman kalp krizi ile bile karıştırılabilir.
Çoğunlukla zonklayan, keskin yanma hissine benzer ağrılar şeklinde kendini göstermektedir.
Bu hastalığı yaşayan kişilerde şunlar sıklıkla görülmektedir ;
- Uzun süreli olmasına rağmen yetmeyen ve yorgun hissettiren uyku
- Sürekli yorgunluk
- Depresyon, Depresif ruh hali
- El ve ayaklarda uyuşma
- Çarpıntı
- Anksiyete
- Karın boşluğu ağrısı
- Konsantrasyon bozukluğu ve dikkat dağınıklığı
- Sistit gibi mesane rahatsızlıkları
- Sık idrara çıkma ve idrar tutamama
Henüz kesin bir tedavisi bulunamayan bu sendromu ağrılar çok şiddetli ise reçeteli az ise reçetesiz ağrı kesiciler ve antidepresanlarla rahatlama yöntemleri vardır.
Ancak geçici değil kalıcı ve ilaçsız çözüm için normalde sağlıksız besleniyor ve spor yapmıyorsanız, yaşam şeklinizi değiştirmeniz gerekmektedir. Düzenli beslenme pilates yada yoga ile bu sendromun etkilerinin oldukça azaldığı hatta pilates ve yoga yaşam şekliniz olursa tamamen yok olduğu da gözlemlenmiştir. Bunun dışında meditasyon, masaj ve kaplıca tedavileri de çok etkilidir.
NOT: Alternatif tedavi yöntemlerini doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Sorularınızı sevgiyle yanıtlarım.
Sonraki sayılar için yazmamı istediğiniz şeyleri lütfen paylaşınız.
Sağlıkla sevgiyle huzurla kalın.