UTED: Havacılığa bir ilginiz var mıydı? Mesleği seçiminizde sizi neler etkiledi?
Yusuf Pekcan: Aslında benim havacılıkla ilgili bir hedefim yoktu. Ortaokulu İmam Hatip’te okudum. Lisede de devam edip İlahiyat okumayı düşünüyordum. Ancak ortaokuldan sonra matematik ve fen bilimlerine olan ilgim ve yeteneğim düz liseye gitmeye karar vermemde etkili oldu. Eskişehir Atatürk Lisesi’ne devam ettim. Liseyi bitirdikten sonraki hedefim de iyi bir mühendislik bölümü okumak idi. Üniversite sınavı sonu da okul seçerken Sivil Havacılık Yüksek Okulu dikkatimi çekti. O yıl ilk kez beş yıllık öğrenci alacaktı. Yani bir yıl hazırlık, dört yıl lisans eğitimi… Hem Eskişehir’de olması, hem teknik bir bölüm olması dolayısıyla tercihlerim arasına yazdım. Yirmi dört tercih yapabiliyorduk, benim onuncu tercihimdi.

 

UTED: Meslekle tanışmanız sonrası sevdiniz mi?
Yusuf Pekcan: Bazı dört yıllık sivil havacılık mezunlarının yaşadığı benzer sıkıntıları ben de yaşadım tabii… Dört yıl boyunca lisans seviyesinde bir eğitim alıp da teknisyen olarak çalışmak biraz ağır gelmişti ilk zamanlar. Üstelik işe ilk girdiğim dönem bazı hak kayıpları da yaşamıştık, bunlar olumsuz etkilemişti. Ama zaman geçtikte teknisyenliği çok sevdim ve işimi severek yapıyorum.


UTED: İlk girdiğinizde neler yaşamıştınız?
Yusuf Pekcan: Türk Hava Yolları’na 1999 yılında girdim. O dönemde ekonomik kriz nedeniyle Türk Hava Yolları kadro alımını durdurmuştu. Sadece sözleşmeli teknisyen alımı yapılıyordu. Uçak revizyon atölyesinde işe başladım. Biraz sıkıntılı bir süreçti. Ücretsiz mesai uygulaması vardı. Hafta sonu gelip çalışıyorduk ama karşılığında mesai ödenmiyordu. Kadrolu arkadaşların yarı ücretine çalışıyorduk. İzin sıkıntısı vardı. Düğün için bile izin alamamıştım. Çocuğum oldu ve izin kullanamadım.


UTED: O haklar daha sonra kazanılmadı mı?
Yusuf Pekcan: Sendikaya üye olduk ve bazı hakları kademe kademe kazanmaya başladık ama yeterli değildi. Örneğin 2005 yılına geldiğimizde Türk Hava Yolları’nda üç yıl R1, üç yıl da R2 olmak üzere, revizyon gruplarında altı yıldır çalışıyordum ve o sıralarda yeni girmiş bir kadrolu teknisyenin haklarını yeni elde etmeye başlamıştık. Altı yıllık kıdem kaybı da hala çözülemiyordu. Bu adaletsizler düzelmeyince bir grup arkadaşla birlikte Türk Hava Yolları’ndan istifa ederek Onur Air’e geçtik.

 

UTED: Onur Air’de de teknisyen olarak başladınız…
Yusuf Pekcan: Biz o dönemde okul bittiğinde lisansımızı alarak mezun oluyorduk. Bugün olmayan büyük bir avantaj… Türk Hava Yolları’nda tip kurslarını da almıştık. Yani Onur Air’e geldiğimde B1 kategori lisanslı teknisyendim. Onur Air’de geçtikten bir süre sonra da ekip başı olarak çalışmaya başladım. ‘C chek’ denilen ağır üs bakımları da yapabilmek için Onur Air 2011 yılında hangar aldı. Hangara geçtikten sonra da işler büyüdü ve ‘c check’leri yapmaya başladık. ‘C-check’ler daha kompleks ve uzun süreli bakımlar olduğu için boardman ihtiyacı oldu. Nihat Karabektaş arkadaşımla birlikte boardman olduk. İlk zamanlar bir ‘c check’, bir ‘a check’ yapabiliyorduk. Bugün ise aynı anda üç ‘c check’, bir de ‘a check’ yapabiliyoruz. EASA 145 bakım yetkimiz var. Müşteri uçaklarına da hizmet verebiliyoruz. Aynı zamandakategori C yetkilerimiz de var. Özellikle üst bakımda uçağın bakım çıkış sertifikasyonunu (CRS) yapıyoruz. Şu anda beş boardman ve üç C kategory yetkili arkadaşımız var.


UTED: İç eğitimler de yapıyor musunuz?
Yusuf Pekcan: Elbette… Eğitim birimlerine de katkı sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle üs bakımda ‘qualified mechanic’ olarak yetkilendirilen arkadaşlarımız var. Teknisyen arkadaşların lisans alıncaya kadarki dönemde, belirli yetki ve eğitim ile çalışabilmelerini ve mühürleme yapabilmelerini sağlayan bir yöntem. Bu ‘qualified mechanic’ eğitimlerine katkı sağlıyoruz. Ayrıca yeni bir eğitim sonrası ilk defa yetki alacak veya ilave yetki alacak arkadaşların ‘assessment’ uygulamalarına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Teknik Log dolduran genç arkadaşlarımıza yardımcı oluyor, OJT assessor’ü olarak iş üstü eğitimlerin değerlendirilmesine katkı sağlıyoruz. Genç arkadaşlarımızın hızlı bir şekilde iyi bir teknisyen olarak yetişmelerini, yetki almalarını önemsiyor ve destekliyoruz.


UTED: Peki ilginç bir anınızı bizimle paylaşır mısınız?
Yusuf Pekcan: Tabii… Bir A321 uçağının ‘c check’ sonrası gideremediğimiz bir arızası vardı. Bir sürü uğraş ve parça değişimine rağmen arızayı gideremedik. Bir numaralı motorda bleed sistem çalışmıyor. Arızayla çok fazla haşır neşir olduğumuzdan olacak o gece rüyamda gördüm. Rüyamda arızayla uğraşıyordum ve pylon’da transducer’a gelen sense borusunun kırık olduğunu gördüm. Bu bir rüya tabii… Pek de önemsemedim ama sabah iş başı yaptığımızda çay odasında konuşurken arkadaşım Süleyman Balaban’a anlattım. Arkadaş da kalkar kalkmaz gitmiş, o kapağı açmış. Benim anlattığım yerdeki aynı borunun rekorun sıkarken diş kaptırıldığı için tam oturmadığını ve hava kaçırarak sistemin çalışmasını engellediğini görmüş. Rekoru tamir edilip güzelce sıktıktan sonra arıza düzeldi.


UTED: Genç uçak teknisyenlerine söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Yusuf Pekcan: Benim genç arkadaşlarla konuşurken tavsiyem şu olur: Sabır ve sebat edin… Bizim meslekte lisans, yetki ve pozisyon değişiminde kazanç yükseldiği için acele edilebiliyor. Genç arkadaşlar da haklı olarak hızlı ilerlemek istiyorlar. Biz mesleğe başladığımızda biz de öyleydik. Zaman geçtikçe biraz sabırlı olmak gerektiğini anladım. Bir taraftan lisans ve yetki alabilmek için mücadele ederken diğer taraftan ingilizcelerini, teknik döküman okuma-anlama-uygulama becerilerini geliştirmelerini öneririm. Bizim elimizde olmayan nedenlerle hedeflerimize ulaşmamız gecikebilir. Mesela şimdi gençler lisans almakta bir sürü güçlük çekiyorlar. Amirleri gençleri tip kursuna göndermekte gecikebilirler. Bu konularda sabır ve gayretle çalışmaya devam edebilmek çok önemli…


Bir önerim de genç teknisyenler özellikle ilk yıllarda revizyon ve üst bakım atölyelerinde çalışırlarsa kendileri için daha yararlı bir süreç yaşarlar. Dört, beş yıl sonra hat bakımda çalışmak istiyorlarsa geçmeleri iyi olacaktır. Üst bakım tecrübesi üzerine hat bakım tecrübesi de eklendiği zaman aranan bir teknisyen olacaklardır.

 

 

 

YUSUF PEKCAN
1973 yılında Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimi sonrası Eskişehir Atatürk Lisesi’ni bitirdi. 1993 yılında Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu Uçak Motor bölümüne girdi. Okuldan mezuniyeti sonrası gittiği askerlik görevini tamamladıktan sonra 1999 yılında Türk Hava Yolları’nda sözleşmeli teknisyen olarak çalışmaya başladı. 2005 yılına girdiği Onur Air’de Başteknisyen olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği