Thumbnail
  • 15.10.2023

Eklemeli imalat, üç boyutlu (3B) geometrik verileri kullanarak malzemenin birbiri ardına katman katman eklenmesiyle, karmaşık geometrili fiziksel parçaların hızlı bir şekilde imalatını gerçekleştiren bir üretim tekniğidir.

Eklemeli İmalat ve 3D Print Teknolojisi

Orijinal olarak ABD’de Massachussets Teknoloji Enstitüsü’nde geliştirilen 3B yazdırma, aynı zamanda “masaüstü imalat” olarak da bilinmektedir. 3B yazıcı, toz halindeki herhangi bir malzemeden inşa işlemini gerçekleştirebilmektedir. Bir nesneyi oluşturabilmek için 3B modele ihtiyaç vardır. Bu model 3B resimler kümesinden taranabilir, bilgisayar yardımı ile BDT programları kullanılarak çizilebilir veya internetten indirilebilir. 3B model genellikle STL formatında saklanır ve yazıcıya gönderilir. 3B nesnelerin yazdırma işlemi, mürekkep püskürtmeli yazıcılara oldukça benzer ekipmanlar ile katman katman gerçekleştirilir. İnşa işleminde çok ağızlı bir nozuldan yapıştırıcı püskürtülerek tozlar birbirine bağlanmakta, bir merdane ile yeni bir katman toz yayılmaktadır. İnşa işlemi bittikten sonra, parçayı çevreleyen ve aynı zamanda destek malzemesi görevi görmüş olan tozlar, vakum temizleyici veya fırçayla temizlenmektedir. Kullanılan malzeme ve uygulamaya göre, infiltrasyon ve sinterleme gibi değişik ek işlemler de yapılabilir.

Tanıdık birinin bir örneğini görmeye hazır mısınız?

Airbus, 2016 yılında düzenlenen Berlin Havacılık Fuarı’nda “Thor” adında 3D teknolojisi ile üretilen bir drone tanıtımı yapıldı.

Thor adındaki drone, aerodinamik yapısıyla model uçaklara benzese de onlardan birçok farkı bulunuyordu. Poliamit adı verilen malzemeden üretilen Thor, yaklaşık 4 metre uzunluğunda ve 20.8 kilogram ağırlığındaydı.

Büyük üç boyutlu yazıcıların varlığı, Airbus’ın Thor’u oldukça kısa bir sürede üretmesinde büyük önem taşıyor. 38 cm’ye kadar uzunlukta olan parçaları işleyebilen Airbus, bu sayede belli bölümlerin üretim sürecini önemli ölçüde hızlandırmayı başardı. Şirketten yapılan açıklamada, daha önce 270 parçayla gerçekleştirilen motor enjeksiyon sistemi kurulumunun yeni teknoloji sayesinde üç parçayla tamamlanabildiği ifade edildi.

Airbus Thor, pratik bir üründen ziyade bir teknoloji demosu niteliğinde olsa da, şirketin gelecekte gitmeyi istediği yönü göstermesi sebebiyle önem taşıyor. Tüm hava araçlarının üretimi için üç boyutlu baskı teknolojisinden faydalanmak, yakıt maliyetlerini ve konvansiyonel üretim yöntemlerinin yol açtığı çevre kirliliğini azaltmayı sağlayabilir.

Uçak motorunda eklemeli imalat izleri

Boeing 777X modelinde kullanılan General Electric Aviation tarafından geliştirilen GE9X motorunun üretim metodolojisinde, yeni nesil teknolojinin izlerini görmek havacılık motor sanayisi adına bir devrimin de habercisi niteliğinde. GE9X motorunda eklemeli imalatın izlerini görebileceğimiz unsurlar şunlar:

• Fuel nozzle tip

• T25 sensor housing

• Heat exchanger

• Inducer

• Stage 5 low pressure turbine (LPT) blades

• Stage 6 LPT blades

• Combustor mixer

21. yüzyılın nimetlerini, inovasyon adımlarının etkisini günümüzde her an görüyor ve gelecekte de bunu gözlemleyeceğiz. Değişen malzeme cinsi ve kalitesi ve bunun peşinden hızlı, pratik çözüme dayalı iş ve sistem akışı akabinde gelen ihtiyaca göre teknoloji üretimi dijitalleşen endüstri bizlere dahasını sunmaya devam edecek.

Emniyetli günler…

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği