Thumbnail
  • 10.07.2024

24 Mayıs’ta Dünya Uçak Teknisyenleri Günü’nü kutladık. Bu vesile ile ben de uçak teknisyeni arkadaşlarımızın bu özel gününü tekrardan tebrik ederim. Yapılan iş insan hayatı ile ilgili olduğu için çok kıymetli ve değerlidir. Dolayısıyla, hassas çalışmayı, çok yönlü düşünmeyi, sisteme hâkim olmayı gerektiren bir meslektir uçak teknisyenliği.

Şüphesiz, bir uçak teknisyeninin yetişmesi uzun ve derin bir süreçtir. Açıkçası, zorlu süreçlerden geçilir; teorik ve pratik eğitimler, sınavlar, tecrübe kayıtları vb. Uçakta yetkili ve yetkin olarak çalışmak için en az 5 yıl gereklidir. Tabi, bu da yoğun bir çalışma ortamında ancak mümkün olabilir. Doğrusu, uçak teknisyenliğini dinamik bir meslek olarak tanımlayabiliriz. Yeni uçakların üretilmesi, yeni sistemlerin geliştirilmesi, iş çeşitliliği ve modifikasyonlar bunun birkaç sebebidir. Onlarca, yüzlerce sistem vardır.

Bu sistemlerin;

• Hangi panel/box tarafından kontrol edildiği,

• Nasıl çalıştığı,

• Hangi komponentlerden oluştuğu,

• Geri bildirim ve göstergelerinin neler olduğu,

• Diğer sistemlerle bağlantısının ne olduğu,

• Arızası durumunda diğer sistemleri ve uçuşu nasıl etkilediği,

uçak teknisyenlerinin bilmesi gereken şeylerdir. Sürekli gelişen ve değişen sistemler, yeni teknolojiler, yeni uçaklar, EASA, FAA, SHGM’den gelen regülasyonlar, şirket içi kalite denetlemeleri, uçak teknisyenliğini dinamik bir mesleğe dönüştürüyor. Meslektaşlarımız, uluslararası standartlarda, üst seviyede hassas bir iş yaptıklarının farkındadırlar.

Şüphesiz her mesleğin kendine göre bir zorluğu vardır. Uçak teknisyenliğinin de kendisine has zorlukları vardır. Birimler arasında farklı çalışma şartları olmakla beraber gece gündüz, kar kış, yağmur çamur demeden çalışma kesintisiz yapılıyor.

Bu zorlu çalışma şartlarından olacak ki ‘Uçak Teknisyenleri Günü’ tebrik mesajlarının birçoğunda bu vurgular yapılmış. Bazen bir mesajın daha etkili olabilmesi için zıtlıklar kullanılır. Gündüzün değerini daha iyi anlamak için geceden bahsetmek gibi. Ancak, bu yaklaşımın uçak teknisyenleri için doğru olduğunu düşünmüyorum. Zor şartlarda çalışan vasıfsız personel algısı oluşturabiliyor. Vurgular zor şartlara değil,  uzmanlığa yapılmalı. Çünkü mesleği asıl değerli kılan şey iş çeşitliliği, bilgi, beceri ve doğru tutumu isteyen dinamik bir iş oluşu ile ilgilidir, zor şartlarda çalışmak ile ilgili değildir. Sınırlı, tekrarlı işlerden oluşan bir iş veya bant usulü ile üretim yapan bir fabrika gibi değildir. Bu dinamik ve aktif öğrenmeden dolayıdır ki iş dışında, sosyal çevremizde oluşan emniyetsiz veya tehlikeli durumları herkesten önce biz fark ediyoruz. Farkındalığımız çok yüksek. Bu çok önemli bir kazanımdır.

Yapılan her bir iş için çok sayıda parametreye ihtiyaç vardır.

Bunlar;

• Prosedürler

• İş yönetimi

• Durumsal farkındalık

• Teknik uzmanlık

• Sistem bilgisi

• Koordinasyon ve devir

• Risk yönetimi

• Takım çalışması

• Problem çözme ve inisiyatif alma

• Öz yönetim ve sürekli öğrenme

• İletişim’dir

Bütün bu becerileri kazanmak ciddi bir gayret ve mücadele ile olur. Türkiye’de oransal olarak genç, dinamik bir uçak teknisyeni kadrosu var. Çok çok başarılı olan arkadaşlar var. Vermiş olduğumuz teorik ve pratik tip kurslarında bunları görme imkânımız oldu. Hatta pratik kursların değerlendirmelerinde soruyu daha sormadan cevap veren arkadaşları gördük. Böyle donanımlı arkadaşlar, mesleğimizin değerini takdir etmekle beraber daha saygın hale getiriyor.

Özellikle genç arkadaşların olumsuzluklara takılmadan cesaretle, heyecanla alanlarında uzmanlaşmaya yönelmeleri gerekir. Öğrendikçe, uyguladıkça iş çok daha keyifli hale gelir. Her işte tecrübe aktarımı önemli olduğu gibi teknisyenlikte de tecrübe hayatidir.

Son olarak şunu ifade etmeliyim ki yurt içinde ve yurt dışında birçok tip kursunu verdik. Birkaç kursu da alma imkânımız oldu. Genel olarak iyi teknisyenlerimiz yabancı teknisyenlerden çok daha iyi. Bazı yabancı firmalarda bilgiye doymayan teknisyen arkadaşlara da şahit olduk.

Hava aracının bakım sürecini biliyoruz. Uçak teknisyenliğinin nasıl ilerlediğini, nasıl geliştiğini, hangi ortamda yetkinlik kazandığını iyi biliyoruz. THY Teknik A.Ş.’de çalışan arkadaşların işi öğrenmesi ve uzmanlaşması için müthiş olanakları sağlayan tesis, donanım ve iş çeşitliliği mevcuttur. Bunun yanı sıra Temel Eğitim, Tip Eğitimi ve prosedür eğitimleri ile yetkinlik daha üst seviyelere taşınıyor. Diğer özel firmalarda da bu imkân var. Dolayısıyla, yüksek bir motivasyon ile bu imkânları değerlendirmek lazım. Bilgi, beceri ve tutumu ile yetkinliği hep beraber yakalamanız dileği ile. 

 

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği