Ders çalışma yöntemi de okul başarısını etkiley en önemli faktörlerden biri… Doğru yapılmadığında “ders çalışmaya çalışmak” olarak isimlendirilebilecek süreç, verimsiz, uzun ve sıkıcı bir çabadır ve aslında hiçbir işe yaramaz.

 

Çalışmak mı, çalışmaya çalışmak mı?

Yaşları ne olursa olsun yetişkinler de hatırlarlar, bir ders çalışmak vardır, bir de ders çalışmaya çalışmak… İlkinde odaklanıp verimli bir biçimde çalışmaktan söz edilebilirse de ikincisi ders çalışma dışında her şeye benzer: Sıkılırsınız, oyalanırsınız, yapmanız gerekenleri yapamazsınız ve yapmanız gerekenler aklınıza geldikçe tekrar ve şiddetle canınız sıkılmaya başlar.

Önce ortam…

Ders çalışmak genellikle okul dışında, ev ya da kütüphanede yapılan bir eylem. Her ne kadar yaşlılar sokak lambası altında ders çalıştıklarını sık sık ve sızlanarak anlatmış olsalar da böylesini ben hiç görmedim.

Mekanı daha çok ev kabul edersek, evdeki ders çalışma ortamının uygun olması önemli. Evdeki diğer bireylerin ve televizyonun gürültüsünden uzak bir oda ya da en azından bir masa ön şart olarak sayılabilir. Işığın doğru olması, sandalyenin ve masanın ergonomisi de önemli ama odaklanma için ön şart sayılmaz.

Hedef…

Ders ne için çalışılır? Ya ev ödevlerinin yapılması, ya sınav ya da ders tekrarı… Her biri farklıdır ve farklı çalışma yöntemleri gerektirir. En azından çalışma hedefinin ve önceliklerinin belirlenerek küçük de olsa bir plan yapılması ve tabii bu plana uyulması yararlı olacaktır. Günlük ev ödevleri zaten aynı gün yapılmalı ancak haftalık veya dönemlik ödevlerin son zamanlara bırakılması, sınavlar için yapılması gereken çalışma programının aksamasına neden olabilir. Bu nedenle bir ev ödevi çalışma planı işi çok kolaylaştıracaktır.

Yöntem…

Aslında herkes için etkili olabilecek bir ders çalışma yöntemi yok. Kimi okuyarak, kimi yüksek sesle okuyarak, kimi kitaptaki önemli bulduğu yerlerin altını çizerek, kimi de not alarak ve özet çıkararak çalışır. Bu nedenle öğrencinin hangi yöntemi kullanması gerektiği kendisini tanıdıkça belirlenecektir. Mesele doğru yöntemi buluncaya kadar her birini denemesi ve hatta bazı derslerde birini, bazılarında öbürünü kullanabilmesidir.

Asla vazgeçme…

Ders çalışırken odaklanma ve hedefe kilitlenerek çalışmayı sürdürmek en önemli nokta. Çabalamak sürekli çabalamak, başarı için hem ilk hem de son şart. Ders çalışma yöntemlerini geliştirmek ve bu doğrultuda çalışmayı sürdürmek, dolambaçlı bile olsa başarılı bir sonuca ulaştıracaktır.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği