Genç teknisyenlerin daha bilinçli, bilgili, altyapı olarak donanımlı olduğunu belirten Ziya Güler, “İş hayatında, özellikle bu sektörde tecrübe esastır. Gençlerin her zaman en iyi olmanın gayreti içinde olmalarını, sürekli dokümanları incelemelerini, zincirin halkası olarak mesleki gereklilikleri elde etmelerini, hala üye olmayan arkadaşların UTED çatısı altında birleşmelerini tavsiye ederim” diyor.

 

UTED: Mesleğe girişiniz nasıl oldu?

Ziya Güler: Meslek lisesinde son 6 ay staj dönemiydi, o yıllarda THY’de staj yapmak istedim ancak kısmet olmadı. Uzel traktör fabrikasında stajı tamamladım. Lise bitince bir süre sonra İETT’de Bağlarbaşı’nda işe başladım. Motor topluyorduk… Ardından askerliğimi Bilecik Jandarma Eğitim Alayında tamamladım. Askerlik dönüşü İETT’de İkitelli’de otobüs revizyonda çalıştıktan sonra 1993 yılında gönlümüzden geçen ufku geniş olan uçak teknisyenliğine adım atmak kısmet oldu. Güzide şirketimize yararlı, ekip çalışmasına uygun beklentileri karşılamaya gayretli ve azimli bir teknisyen olmanın gayreti içindeydim. 1993-2004 yılları arasında uçak revizyonda çalıştım. 2004-2011 yılları arası TLV istasyonunda THY ve diğer yabancı hava yollarına teknisyen arkadaşlarım ile sorunsuz hizmet vermeye gayret ettik. Başarılı olduk sanırım; bu bizde büyük bir tecrübe oldu. Gemi krizinden sonra İsrail 5 yılı dolduranlara çalışma vizesi vermedi. Zorunlu olarak ayrılmak zorunda kaldık. Akabinde Pekin’e tayin oldum. 23 Eylül 2014 yılında elim bir kaza geçirdikten sonra 22 ay şirketten ve meslekten uzak kaldım.

UTED: Mesleğe ilk başladığınızda neler hissettiniz? Sizi şaşırtan yönleri var mıydı?

Ziya Güler: Uluslararası bir şirkette işe başlamak gurur kaynağıydı. ilk günler özelikle hiyararşi dokümantasyon, prosedür takibi kayıtların 3 yıl tutulması vs oldukça ilginç geldi. Bu da işin ciddiyetini gösteriyordu. Demek ki otobüs - uçak çok farklı imiş, diye düşündüm…

 

UTED: Başınızdan ilginç olaylar geçti mi?

Ziya Güler: Böyle bir soru geleceğini bilseydim günlük tutardım. Başımdan geçen üç olayı kısaca anlatayım. TLV istasyonunda OLYMPIC hava yollarında gece 03 civarı teknisyen arkadaşım beni aradı ve sol main landing gear indikasyonun disagree olduğunu ve indikasyonun kırmızı yandığını söylediler. Yardım için meydana intikal ettim. Beraber fim uyguladık. Bu arada Atina’dan sürekli aranıyoruz; ne oldu, ne yaptınız, sonuç nedir, diye… İstasyona denetlemeye gelen Vasilis isimli hat istasyonlarından sorumlu beyin de haberi olmuş, uçağa geldi. Bu uçağa modifikasyon uygulanmış, bir çok işlem yaptık. Burun compartamında soket ve kabloları kontrol ederken bir ses duyduk. Vasilis Bey “dont touch, indication turned gren” diye seslendi. Tabiî ki bu süreç yaklaşık iki saat sürdü ancak 3-5 satırda anlatıldığı gibi olmuyor realite.

 

Diğeri gene Olympic uçağında sabah 07’de push back için headset’te beklerken kaptan push back izni aldı ve parking brake released dedi. Araç uçağı itiyor ancak hareket yok. Kaptana, park freninin serbest olup olmadığını ve herhangi bir ikaz olup olmadığını tekrar sordum. O da her şey normal dedi. Tekrar frenleri set etti araç ayrıldı. İlk on dakikada telefon yağdı. Hareket kaptan bir taraftan ne kadar süre alır yolcuyu indirelim mi gibi… Ben de yolcu beklesin dedim. Bu gibi durumlarda tek olmak sıkıntı ve birçok arkadaşım aynı şeyi yaşıyor… İniş takımındaki hydraulic fuse’ları hareket ettirdim. Daha sonra mahalli İsrailli personele brake unit pistonlarını takip etmesini hareket etmeyenleri tespit etmesini söyledim. Kaptana frenlere basıp bırakmasını ikaz ettim, böylece hareket etmeyen sol brake unit pistonlarını tespit ettik. Bleeding işlemi sonunda normale döndü uçak.

 

Son olarak ALİTALİA A321 uçağına oncall olarak gittik. Sol lastik patlak brake unit ateş kırmızısı halde uçak AOG olmuş durumda… Resim çekip ALİTALİA MCC’ye gönderdik. Kaptana elimizde lastik olduğunu ve uçağı brake unit olmadan bütün kontrolleri yaptıktan sonra sefere verebileceğimizi söyledik. AZ MCC ONAY verirse. Ancak M.E.L brake unit olmadan müsaade etmiyordu. Kaptana İTALYA sivil havacılığından 1 defaya mahsus izin alınmasının mümkün olabileceğini söyledik ama dikkate alınmadı veya mümkün olmadı. Velhasıl Alitalia M.C.C TSM prosedür gönderdi, kendilerine THY hariç 14 şirkete hizmet verdiğimizi ve yeteri kadar personelimiz olmadığını 1 teknisyen 1 teknik kontrol göndermesini biz de gerekli vereceğimizi söyledik. Bir sonraki sefer ile teknik ekip ve malzemeler geldi ancak ekip direk otele gitti saat 16 civarı burada biz ile onların çalışma prensiplerinin farkını gördüm. Biz pert olan uçak için direk işe koyulurken onlar aog olmuş uçağı bırakıp otele gidiyor, hangisinin doğru olduğu konusunu size bırakıyorum… Farklı görüşler olabilir… Konumuza dönersek 1 gün sonra teknik ekip işe koyuldu tsm uyguladı birçok valve parça değişti. Ertesi sabah 07 civarı vardiyaya gelme hazırlı yaparken Roma’dan AZ, MCC aradı bizim uçağımıza ne oldu diye… Ben de kendilerine 5 dakika sonra aramalarını söyledim. Meydandaki arkadaşıma soracağım dedim. İskender Bey meydanda idi. Uçağın ferry flight uçuşa giderken aynı brake unit’in tekrar kazıkladığını taksiden geri döndüğünü söyledi. Sonuç bizim dediğimiz gibi oldu ve uçak sol mlg brake unitsiz olarak ferry flight olarak sefere gitti.

Bu olayda kendimizi şanslı gördük tsm uygulamasını biz yapsaydık mesleki olarak sorgu odasında olurduk belki.

UTED: Genç teknisyenlere önerileriniz neler?

Ziya Güler: Bu soruya cevap verirken ben daha neler yapabilirim diye aklımdan geçti. Şimdiki genç arkadaşlar daha bilinçli, bilgili altyapı olarak donanımlı, ancak iş hayatında özellikle bu sektörde tecrübe esastır. Zincirin bütün halkalarını kavramak meslek hayatında başarın esası derim. Mevlana’nın dediği gibi: “Aklın varsa bir başka akılla dost ol da işlerini danışarak yap.” Ben demiyorum Mevlana demiş. Bunun yanında her zaman en iyi olmanın gayreti içinde olmalarını, sürekli dokümanları incelemelerini, zincirin halkası olarak mesleki gereklilikleri elde etmelerini, hala üye olmayan arkadaşların UTED çatısı altında birleşmelerini tavsiye ederim. UTED’i çok daha güçlü bir mesleki dernek haline getirmeleri özellikle gençlerin yararınadır. Bu vesileyle Ramazan Bayramınızı tebrik ederim…

 

 

ZİYA GÜLER

08.02.1969 Azdavay - Kastamonu doğumlu. İlkokulu Kurtuluş Kuvayı Milliye okulunda, Ortaokulu Kurtuluş Ortaokulunda, liseyi de Şişli End. Meslek Lisesi Motor bölümünde okudu. Halen açık öğretim fakültesi iktisat bölümünde öğrenci… 1993 yılında başladığı mesleği THY çatısı altında sürdürüyor.1993-2004 yılları arasında uçak revizyonda, 2004-2011 yılları arası TLV istasyonunda çalıştı. Pekin’e tayin olduktan sonra 23 Eylül 2014 yılında geçirdiği bir kaza sonrası 22 ay şirketten ve meslekten uzak kaldı. Halen THY’deki görevini sürdürüyor.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği