Havacılıkla ilgili kitaplar ülkemizde oldukça az yayınlanıyor. İnternetteki kitap satış sitelerinde bulabildiğim birkaç tanesini tanıtmak istiyorum…

 

ORHAN BAHTİYAR: GECE TAYYAREDE AÇIKTA

1.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nın tüm yıkıcılığıyla sarmalanan Anadolu toprakları, adı bilinmeyen sayısız kahramanla dolup taşsa da, içlerinden biri vardır ki, imkânsızı başarmayı kafasına koymuştur. Ülkenin iki elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki tayyarelerinden birini kullanacak ve vatan savunmasında düşmanlara kök söktürecektir, hem de teknolojik yönden üstün son model tayyarelere karşın neredeyse bir hurdayla uçarak yapacaktır bunu.

Azimli bir Türk pilotu olan Vecihi Hürkuş bu imkânsız dileğini gerçekleştirir; daha pek çok imkânsız şeyi de… An gelir, düşmanların hem korku hem de saygıyla andığı bir lakaba da sahip olur: Kara Tehlike.

İşte Gece Tayyarede Açıkta Vecihi Hürkuş’un, namı diğer Kara Tehlike’nin romanıdır; daha doğrusu, onun hayatındaki en tehlikeli, en akıl almaz, en gözü pek ve en tehlikeli yedi yıllık dönemin yarı belgesel içerikteki aktarımı… İnanılmaz kahramanlıklar kadar, uzun süren bir esaretin de yer bulduğu bir destan…

Aya Yayınları, 400 sayfa

 

SERVET BAŞOL: HAVACILIK BAKIM YÖNETİMİ

Hava aracı, yerçekimi kuvvetine karşı koyan bir sistem değil, doğa yasalarına uyan bir sistem içerisinde çalışmaktadır. Önemli olan tarafı ise bu sistemdeki bir aksaklıkta doğa güçlerinin devreye girecek olmasıdır. Doğa yasaları uygulaması ile güç üretmeden yerçekimi yasasına karşı koyabilen sistemler de mevcuttur. İnsanoğlu, doğaya uyumlu iken, doğayı kullanarak hep daha fazlasını istemiş ve kendi kendini aşmaya çalışmış, bir yere kadar da başarabilmiştir. Bu başarı ise çok kolay elde edilmemiş, eğitilmiş insan gücü gereğini her yer ve durumda karşımıza çıkarmıştır. Şimdi üretilen makinaların bakımı ve kullanımı için üretenin öngördüğü şartları yerine getirmenin ne kadar zor olabileceğini görebilmekteyiz. Bu şartlar bir sistem içerisine alınmış ve uluslararası sistemden şirket yönetimine kadar çeşitlilik gösteren devingen bir sanayi haline gelmiştir. Bu konuda tek bir endişe vardır. Bir aksaklık halinde kim sorumlu olacaktır? Sorumluluklar tasnif ve tarif edilmeli, sorumlular belirlenmelidir. SHY-M ve SHT-M yayınlandıktan sonra bu ikinci baskı şart olmuştu. Her iş ve uğraşta önemli olan ise eğitimdir. Teknik eğitim, hangi düzeyde olursa olsun, artık bir zorunluluktur. (Önsözden)

Ekin Basım Yayın, 55 sayfa

 

MUZAFFER ÇETİNGÜÇ: HAVACILIK VE UZAY PSİKOLOJİSİ

Havacılığı uçakların motor gücünden ve aerodinamik yapılarından ibaret sayıp, mühendislik ve tekniğe indirgemeyi kimse düşünmüyor. Ama uygulamada hep bu teknik konular öne çıkıyor; onları çalıştıran veya kullanan insan arka planda kalıyor… Havacılık psikolojisi ve kazalarda insan faktörünü irdeleyen kitaplar genellikle havacılıkta insanın sistemin neresinde durduğunu ve ne kadar önemli yeri olduğunu göstermeye çalışır. Bu kitapta da insanın fizyolojik sistemiyle ve psikolojik mekanizmalarıyla ‘olmazsa olmaz’ rolü vurgulanmaya çalışılmıştır. (Tanıtım Bülteninden)

Nobel Akademik Yayıncılık, 644 sayfa

 

VAHAP ÖNEN: HAVACILIKTA EMNİYET KÜLTÜRÜ-İKLİMİ

Havacılık sektöründe emniyet yönetim sistemini işleten ve/veya işletmek zorunda olan tüm sektör kuruluşları ya da havacılıkla ilgili üniversite ve okullarında aktarılan emniyet yönetim sistemi derslerinde emniyet kültürü ve ikliminin önemi anlatılırsa, bu kavramları ve bunlara ait modelleri daha iyi anlayıp aktarırlarsa, doğru ölçüm yöntemleriyle durumlarını analiz edip bunun neticesinde etkin emniyet kültürü-iklimi geliştirme programları uygularlarsa istenen tutum ve davranışa yönelik daha uygun çalışanlar ve öğrenciler ortaya çıkar ve böylece bu sistemin kurulmasındaki istenen hedefe çok daha hızlı ve doğru bir şekilde ulaşılmış olunur. “Elinizdeki kitabın amacı, işte bu yolda yürümeniz için yollardaki taşları dizerek sizlere bu yolda yürümeniz için yardımcı olmaktır. (Tanıtım Bülteninden)

Nobel Akademik Yayıncılık, 174 sayfa

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği