Mesleğe bilinçli bir biçimde giren, uçak teknisyenliğini severek yapanların önemine dikkat çeken Atilla Kendir, “Bunlar sıradan teknisyenler değildir. Mesleğe aşkla bağlıdırlar ve ben bu teknisyenlerden mesleğin geleceği adına çok umutluyum” diyor.

 

UTED: Uçak teknisyenliğiyle nasıl tanıştınız? Mesleğe isteyerek mi girdiniz?

Atilla Kendir: Evet isteyerek girdim. Çocukluğum ve gençliğim Bakırköy ve Bahçelievler’de geçtiği için uçaklara bir ilgim oluşmuştu. Şişli’de Motor Teknik’te okurken bir staj yapmamız gerekiyordu. Ben de stajımı Türk Hava Yolları’nda yapmak istedim. Yıl 1982’ydi… Okuldan bana Türk Hava Yolları’nın stajyer almadığını söylediler. Ben yine de denemek istediğimi söyledim ve B Kapısı’na gidip, staj için geldiğimi söyledim. Beni Yer Tesisat Atölyesine yönlendirdiler. Oktay Bey’le görüştüm. Okulumu ve staj yapmak istediğimi söyledim. Oktay Bey, “Biz stajyer almıyoruz” dedi. Ben de nedenini sordum. Madem merak ettin söyleyeyim, deyip, yıllar önce bir stajyerin yaptığı küçük bir kazayı anlattı ve bu nedenle stajyer alımı yapılmıyor, dedi. Ben de yıllar önce bir stajyerin yaptığı hata dolayısıyla bugün bizim cezalandırılmamızın ne kadar doğru olacağını sorarak ısrar ettim. Oktay Bey, gülümseyerek cesaretimi takdir ettiğini söyledi ve sonuçta kabul etti. Ben de dört arkadaşımı daha ikna edip Türk Hava Yolları’nda staj yaptım. Diğer arkadaşlar sonraki yıl gelmedi ama ben iki yıl devam ettim. Çok sevmiştim… Yıllar sonra gemilerde çalışmayı bıraktıktan sonra, 1988 yılında bir ilan gördüm ve Türk Hava Yolları’na başvurdum. Mülakat komisyonunda Oktay Bey’le karşılaştık. Kendimi tanıtınca beni hatırladı. Sonra da çalışmaya başladım. Kader böyle bir şey herhalde... Yıllar önce ısrarla staj yaptığım yerde bu vesileyle çalışmaya başladım.

 

UTED: Hangi birimde çalışmaya başladınız?

Atilla Kendir: Bizi oryantasyon için Uçak Gövde Kanat Atölyesinde başlatıyorlardı. Oradan dağılıyorduk. Beni Gövde Kanat’ta bıraktılar ama ben ısrarla motorcu olduğumu ve motor üzerine çalışmak istediğimi söyledim ama devam etmemi istediler. Üç sene sonra 1992’de Ankara’ya gittim. Burada Hat Bakıma geçtim. Birkaç yıl sonra dönmeyi düşünüyordum ama meslek hayatımın çoğu orada geçti. Ankara’yı sevdim de… 2009’da Londra’ya gidinceye kadar Ankara’da kaldım. Londra’dan sonraki görev yerim olan Singapur’dan döndükten sonra da 2014-2017 yılları arasında Ankara’daydım. Dolayısıyla meslek hayatımın en uzun dönemini Ankara’da geçirdim.

UTED: Mesleği staj döneminde çok sevdiğinizi söylediniz. Sizi en çok ne etkilemişti?

Atilla Kendir: Tabii öncelikle ortam… Çok güzel bir ortam vardı ve çok iyi dostluklar kuruluyordu. Tabii beni en çok etkileyen şey de kokulardı… Uçağın bakım için açıldığı zaman kendine has, güzel bir kokusu olur. Bu kokuyu çok seviyordum.

 

UTED: Çalışmaya başladıktan sonra da bu sevgi sürdü mü?

Atilla Kendir: Artarak sürdü. Dünyaya bir kere daha gelsem aynı mesleği seçerdim. Hatta 1995’te ben Türk Kuşu’nda pilotluk eğitimi de aldım. Bu eğitim sırasında teknisyenliği daha çok sevdiğimi anladım ve brövemi aldıktan sonra pilotluk yapmadım.

 

“MANEVRAYA DEVAM…”

Bizim bir Hat Bakım Müdürümüz vardı; Osman Özdilek… Sık sık göreve gittiğimiz dönemlerden birinde beni Hac görevine yolladı. Bir kere gittim geldim, Osman Bey, çok sıkıştığımızı, kimsenin olmadığını söyleyip, bir kere daha göndermek istediğini belirtti. Ancak, Suudilerin ciddiyetini hatırlatıp, ben oraya gittiğimde izinlerin hazır olması gerektiğini hatırlatıp, rica ettim. Apron 40 bin metrekare, apron kartı ve ehliyetim hazır olsun ki sorun yaşamayayım, dedim. Tamam, ben hemen hazırlatırım, ama ben hazırlatana kadar sen manevra yap, dedi. Neyse ben çantamı aldım gittim. Daha girer girmez sorun başladı. Geçici kartla buradan giremezsin, diğer kapıya dediler. Çantalarla diğer kapıya... 10 gün boyunca büyük zorluklar yaşadım ve Osman Bey’e bir mail ile durumu bildirmeyi düşündüm. O kadar doluyum ve o kadar doluyum ki yanlış bir şey yazmamak için dikkatle bir mail hazırladım. Neredeyse üç saatimi aldı… Defalarca okuyup maili gönderdim. Osman Bey’den hemen bir cevap geldi. İki kelime: “Manevraya devam…”

 

UTED: Neden pilotluk yapmadınız?

Atilla Kendir: Benim için teknisyenlik kesinlikle daha tatmin ediciydi… Pilot okulundayken yaşadığım bir olay da bu kararımda etkili oldu. Yabancı bir öğretmenimiz vardı. Sanırım meteoroloji dersine giriyordu. İlk derste öğrencilerle tanışıyordu. Herkese öğrenimini ve mesleğini de soruyordu. Sıra bana geldiğinde uçak teknisyeni olduğumu söyledim. Şaşkınlıkla, gerçekten mi, dedi ve neden pilotluk eğitimi aldığı sordu. Hem sevdiğimi hem de mesleğime yararlı olacağını düşündüğümü söyledim ve belki de pilotluk yaparım, dedim. Bana şunları söyledi: “Ben 18 yaşında havacılığa başladım. Dispeçerlik yaptım, meteorologluk yaptım, kulede görev yaptım, pilotum ve hocayım. Ben bu sektörde sadece teknisyen olamadım. O kadar şanslısın ki… Parası olan herkes 18 ayda bröveyi alır ve pilot olur. Ama herkes teknisyen olamaz. 40 yıllık havacı olarak tavsiyem, sakın teknisyenliği bırakma…”

Gerçekten teknisyenlik bana en uygun işti. Bu nedenle bu tavsiyenin de etkisiyle pilotluk yapmadım.

 

UTED: Gençlere de mesleği öneriyor musunuz?

Atilla Kendir: Tabii… Ama severek, isteyerek yapacak olanlara. Yeni nesil elektronik ve dijital ortamlara çok hızlı uyum sağlıyorlar. Hasbelkader girenler değil bu mesleği isteyenler önemli. Bunlar sıradan teknisyenler değildir. Mesleğe aşkla bağlıdırlar ve ben bu teknisyenlerden mesleğin geleceği adına çok umutluyum. Esenboğa’da puanı doktorluğu tutan ama uçak teknisyenliğini tercih etmiş arkadaşlar vardı. Bu iş gönül işi…

 

ATİLLA KENDİR

1966 yılında İstanbul Bakırköy’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bahçelievler’de tamamladıktan sonra, 1984’te, Şişli’deki İstanbul Motor Teknik Lisesi’nden mezun oldu. Askerlik görevi öncesi ve sonrası gemilerde çalıştı. 1989’da Türk Hava Yolları Uçak Gövde Kanat Atölyesinde çalışmaya başladı. 1992’de Ankara Hat Bakımda çalışmaya başladı. 1995’te Türk Kuşu’ndan PPL lisansı alarak pilot oldu, ancak teknisyenliği bırakmadı. 2009-2012 arası Londra, 2012-2014 arası Singapur’da görev yaptı. Dönüşü sonrası 2017 Mart’ına kadar Ankara’da çalıştı. Mart ayında emekli olduktan sonra girdiği SkyJet’te Antalya sorumlusu olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği