Thumbnail
  • 15.02.2024

Değerli okurlarımız,

6 Şubat 2023 tarihinde 11 ilimizi etkileyen büyük felaketin yıl dönümünde kaybettiğimiz canlara Allah’tan rahmet, tüm vatandaşlarımıza da başsağlığı dileklerimizi tekrardan iletiyoruz. Bölgedeki sıkıntıların devam etmesi yaralarımızı yeniden deşerken, bizler de sivil toplum kuruluşları olarak duyarsız kalmamaya ve sizlerin desteği ile acılara merhem olmaya elimizden geldiği ölçüde devam edeceğiz. 

Bu ay yine başka bir acı haber ile karşı karşıya kaldık. İzmir’de görevli teknisyen arkadaşımız Ersin Sezmez’in vefatı bizleri derinden üzdü. Kendisine Allah’tan rahmet, acılı ailesi ve sevenlerine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Bu tip olayların yaşanmaması adına gerek sosyolojik, gerek psikolojik, gerekse de ekonomik desteklerin işverenleri tarafından sağlanması gerektiğini, UTED olarak bizlerin de tüm çalışma arkadaşlarımızın yanında olduğumuzun bilinmesini arzu ediyoruz.

Değerli teknisyen arkadaşlarım,

Teknisyenler, havacılık camiasının belkemiği, güvenli bir uçuşun teminatıdırlar. Bu sebeple hem sosyal hem de ekonomik olarak motivasyonlarının yüksek olması, uçağı onlardan teslim alan pilotlar için de ciddi önem arz etmektedir. Her yeni yıl geldiğinde ya da Toplu İş Sözleşmesi dönemlerinde ciddi bir stres altına girilmekte, işleyişler zorlaşmakta ve maalesef motivasyonlarımız düşmektedir. Bu sene ulusal havayolumuzun teknisyenleri adına Toplu İş Sözleşme döneminin sonlanması, alınacak ücret artışlarının özel sektörde de nasıl şekilleneceğini üç aşağı beş yukarı belirlemiş olacaktır. “Ground Engineer” sıfatı ile yerdeki ana sorumlunun yetkili teknisyenler olduğu düşünüldüğünde; uluslararası ücret baremini genel olarak yardımcı pilot ücretleri ile kıyaslamak daha doğrudur. Yaptığımız iş uluslararası bir meslek olduğundan ücret politikalarının bu minvalde hazırlanıyor olması, yurtdışına gitme eğiliminde olan çalışanların ülkelerinde hizmete devam edebilmesi konusunda motivasyon kaynağı olacaktır. Bu arada havacılık aşkı ile görev yapan arkadaşlarımızın tek motivasyon kaynağının ücret olmadığının unutulmaması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekliliği de personel aidiyeti açısından olmazsa olmazlardandır. Önümüzdeki yirmi yılda dünyada yaklaşık 650 bin hava aracı bakım teknisyeni ihtiyacı olacağı göz önündeyken; bu ihtiyacı gidermek ve sivil havacılık açısından sıkıntıya düşmemek adına sadece şirketlerimizin değil, sivil havacılık otoritemizin de gerekli önlemleri alması, bu süreçler için bugün olduğu gibi yarın da UTED’den destek alarak ilerlemesi sektörün doğru şekillenmesi için uygun olacaktır. İlgili hususlarda bizlere verilen görevleri sizler adına en iyi şekilde yapacağımızdan, mesleki gelişimimizi ön planda tutarak ilerleyeceğimizden şüpheniz olmasın.

Şubat ayı yine mesleki açıdan 9 Şubat mağdurları diye adlandırdığımız süreci bizlere hatırlatıyor. Üzerinde özellikle durduğumuz ve ısrarla meslektaşlarımızın haklı tepkilerini dile getirerek talimatın çıktığı tarihten önce alınan sertifikalar ile lisanslanılabilmesi konusundaki ısrarımız sürerken; 8 Şubat 2024 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden sevindirici bir haber geldi. SHGM’nin “Hava Aracı Bakım Personeli Lisans Talimatında Değişiklik Yapılması” hakkındaki bildirimi ile birlikte, EASA modül sınavlarını SHGM’nin onayladığı şirketlerden almış olan, fakat sonrasında lisans yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mağduriyete uğramış bakım teknisyenlerinin sorunları büyük ölçüde çözülmüş oldu. Sivil havacılık yönetiminin konuya itidalli yaklaşımı, şirketlerin konu hakkındaki ısrarı ve Uçak Teknisyenleri Derneği’nin çalışmaları sonucunda uzlaşıcı ve birleştirici bir yol haritası çizilerek, aylardır dile getirip uğraş verdiğimiz bir sorunun daha çözüme kavuşmasının haklı gururunu sizlerle beraber yaşıyoruz. Otoritemizin ortak bir yol bularak Türk sivil havacılığını riske atabilecek durumların vuku bulmasına müsaade etmeden konuyu çözüme kavuşturması herkes için sevindirici bir haber olarak karşımıza çıktı. İngilizce puanı konusunda da yine Nisan 2023 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne ilk sunduğumuz raporda belirttiğimiz gibi alınan puan karşılığında geçerlilik süresi değişen bir model ile başarının ödüllendirildiği yöntem tercih edilerek hava aracı bakım teknisyenlerinin istifadesine sunuldu.

Saygıdeğer havacılık camiası,

Geçtiğimiz ay iki büyük havacılık kazası yaşadık. Can kayıplarının az olması tek tesellimiz olurken, havacılıkta insan faktörünün ne denli önemli olduğunu bir kez daha hatırlamış olduk. Kazalar ile ilgili haber kanallarına ciddi bir eleştirim olacak. Havacılığın sadece “H”sini bilerek, işin uzmanı olmadan, sadece sansasyonel yorum yapılıyor olmasını hiç uygun bulmadığımı belirtmek; dergimiz sayesinde biz de bir basın-yayın organı olduğumuzdan bu konuda ulusal haber kanallarının daha fazla hassasiyet göstermesi gerektiğini iletmek isterim. Japonya’daki A350 kazasında ilk cümlede ‘’Pilot hatası mı acaba?‘’ denmesi ya da B-737 Max uçağındaki kapı probleminde ‘’Teknisyen hatası mı?’’ şeklinde sorgulanması, kök neden analizi yapılmadan mesleğimize karşı suçlayıcı bir tavır alınmasını uygun bulmuyor ve bu tarz yayın yapan haber organlarını kınıyoruz. Teknik konuların ana muhatabı olarak UTED buradadır ve en doğru yanıtı sizlere verecek kurumdur.

Yazımı sonlandırırken hayatını demir kuşlara adamış, hayatının her anında havacılığı düşünen, havacılık aşkı ile uçaklara bağlı tüm teknisyen dostlarımızın “14 Şubat Sevgililer Günü”nü de kutluyorum.

Bu aşk hiç solmasın...

Saygılarımla. 

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği