Thumbnail
  • 15.01.2024

Değerli Okurlar;

Mart ayında göreve geldiğimizden bu yana tam dokuz ay geçmiş ve neredeyse koca bir yılı devirmişiz. 2023 yılını UTED açısından iyi geçirsek de; yaşanan depremler, çevremizdeki savaşlar ve verdiğimiz şehitler sebebiyle toplum olarak iyi geçirdiğimizi söyleyemeyiz. Şimdi önümüzde yine başka koca bir yıl, yeni umutlar ve hayaller var. Hepinize sağlıklı, huzurlu ve başarılı bir yıl dilerken; gelin hep beraber UTED olarak geçtiğimiz yıl neler yaptık, yapmaya çalıştık hatırlayalım

• İlk olarak sizlere UTED’i yeniden hatırlattık. Yavaş yavaş güven kazandık ve emin adımlarla ilerlerken sizlerin desteği ile üye sayımızı 3 binlere ulaştırdık. SHGM, şirketler ve teknisyenler arasında bir köprü olmaya çalıştık. Çalışma arkadaşlarımızla daha yakın ilişkiler içinde olarak 7/24 bizlere ulaşabilmelerini sağladık. Bizim için önemli olan güven ve samimiyeti kurmaya gayret gösterdik.

• 46 yıllık UTED Dergi’yi yazar kadrosunu geliştirerek sıkışıp kaldığı dijital ortamdan kurtarıp, tekrardan basılı yayın ile sizlerle buluşturduk. Şirketlerimizin de desteği ile dağıtım ağımızı genişleterek dergimizi yurtiçinde ve yurtdışında sizlere ulaştırmaya çalıştık. 2024 yılında ulusal yayın olmaktan çıkıp uluslararası yayın olma yolunda çalışmalarımızı hızlandırıyor olacağız. 

• SHT-66 UTED Danışma Kurulu Toplantısı ile ilk aksiyonumuzu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yönetmelik değişikliği sonrası aldık. 22 şirket yöneticisinin katılımı ile gerçekleştirilen bu toplantı sonrasında alınan ortak kararları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile yaptığımız toplantılarda paylaştık. Sizlerin lisansları ile ilgili özlük haklarınız için çabalarımızı sürdürdük. Bu konudaki çalışmalarımız hala devam ediyor. 9 Şubat öncesinde modül sınavlarını EASA’dan almış üyelerimizin kazanılmış hakları, kabiniçi-yapısal gibi spesifik ve önemli bölümlerde görev yapan arkadaşlarımızın lisanslanma süreçleri, şirket değişiminde yetki devamı, komponent atölyelerine ayrı bir lisanslandırma ile SHGM nezdinde tanımlanması konularında çalışmalarımız sürmektedir.

• İstanbul Teknofest Fuarı’nda ilk kez stand açarak milyonlarca ziyaretçinin UTED’den haberdar olmasını ve hava aracı bakım teknisyeninin kim olduğu, ne iş yaptığı hususunda bilgilendirme ve tanıtımlarda bulunduk. 

• İstanbul Havacılık Eğitim Fuarı’nda (IFTE) stand açarak katılım sağladık. Bu organizasyonumuzda UTED Akademi’nin lansmanını gerçekleştirdik. Şu ana kadar sektör araştırmaları ve ihtiyaç analizi üzerine ilerleyen akademi yapısının 2024 yılının üçüncü veya dördüncü çeyreği itibarı ile sektöre hizmet verebilir hale gelmesini umut ediyoruz.

• Asia Connect MRO Kongresi’ne katılım gerçekleştirdik. Özellikle Ortadoğu ve Asya pazarında üye teknisyenlerimizin iş ve eğitim imkanları konusunda görüşmelerde bulunduk. 

• Air Transport Leader Congress’e ekip olarak katılım sağlayarak, havacılık liderlerinin bakış açılarını değiştirmek ve özellikle teknik personelin itibar ve değeri konusunda yapılabilecek iyileştirilmeler hususunda fikir alışverişinde bulunduk.

• Ulaştırma Bakanlığı ve Avrupa Birliği’nin ortak çalışması olan ATLAS Projesi’ne davet edildik. Bu çalıştayda havacılık mevzuatı boşluk analizi ve boşluk doldurma ile ilgili neler yapılması gerektiği ve hali hazırda Avrupa yönetmeliklerine nasıl uygun hale getirilebileceği konusunda tavsiyelerimizi ilettik. Konu ile ilgili çalışmalarımız devam etmekte olup Türk teknisyenlerinin uluslararası nitelikte olduğunu biliyor, sertifika ve lisans olarak da bunların eşdeğer olabilmesi için sizlerin de desteği ile elimizden geleni 2024 yılında da yapmaya devam edeceğiz.

• 5’inci Havacılık ve Uzay Psikoloji (HUP) Kongresi’ne iştirak ederek bugüne kadar hava aracı bakım teknisyenlerini konu almadıklarını, havacılığın bu önemli meslek dalının çalışma koşulları, zorlukları ve bunların yarattığı psikolojik travmalar konusunda neler yapılabileceği ile ilgili önerilerimizi sunarak 2024 yılında yapılacak olan 6’ncı kongreye taşıdık.

• İstanbul, Kocaeli, Elazığ, Eskişehir, Kayseri, Ankara, Samsun, İskenderun, Bursa’da onlarca havacılık lisesi ve üniversitelerine giderek veya temsilciliklerimiz vasıtası ile UTED’imizi ve mesleğimizi çeşitli konferans ve seminerler ile tanıttık. Genç nesillerin gerçekçi hayaller kurarak ayakta durabilmesi için tavsiyelerde bulunduk. Gittiğimiz okullardaki olumlu ve olumsuz yönleri okul yönetimlerine ileterek verdikleri eğitimlerin niteliğinin artması için katkılarımızı sunduk.

• ”UTED on Air” isimli bir youtube programı başlatarak sektörümüzde yer edinmiş duayen isimleri, yurtdışı teknisyenlerini sizlerle canlı yayınlar ile buluşturmaya başladık. 2024 yılında da bu ve benzeri programları daha da geliştirerek yayınlarımıza devam etme arzusundayız. 

• Sağlıktan ulaşıma, eğitimden spora birçok kurum ve kuruluşla üyelerimizin menfaatleri doğrultusunda indirim anlaşmaları yaptık. 

Değerli meslektaşlarım,

Şöyle bir geriye dönüp baktığımızda dokuz ayda iyi bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Daha iyisini yapmak için sizden aldığımız enerjinin yükselmesini ümit ediyorum. Yaptığımız bu çalışmalar konusunda gerek şahsi zamanını gerek maddi katkılarını sunan başta yönetim kuruluma ve değerli üyelerimize; sektör için yapmak istediklerimizi anlayan, değer verip değişime katkı sunmamıza yardımcı olan sivil havacılık otoritemize; maddi manevi desteklerini esirgemeyen şirket yönetimlerine ve biz göreve gelene kadar hizmet vermiş tüm eski UTED yönetimlerine teşekkür ediyorum. Hep söylediğimiz gibi bizler bir bütünün parçalarıyız; teknisyeni, şirketleri, otoritesi ile Türk sivil havacılığını ve mesleğimizi birlikte yüceltmeye ve uluslararası standartlara taşımaya devam ediyor olacağız.

2022 yılı aralık ayında kaybettiğimiz Onursal Başkanımız Sefa İnan’ı da seneyi devriyesinde rahmetle anıyor, yaptığı hizmetler için takdirlerimizi sunuyoruz. Tüm camiamızdan UTED’i 2024 yılında daha büyük hedeflere taşıyabilmek için üyelik konusunda adım atmalarını ve aynı şekilde süreçlerin içine dahil olarak da destek olmalarını rica ediyoruz.

Saygılarımla. 

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği