Thumbnail
  • 15.03.2024

Değerli Okurlar;

UTED olarak ilk defa Dubai de gerçekleştirilen MRO MiddleEast Fuarına katılım sağladık. Yüzlerce irili ufaklı bakım ve lojistik firmasının stand açtığı bölgenin en büyük ve organize fuarı olduğunu ifade etmeliyim. AviationWeek hazırlığında gerçekleşen organizasyona Başta Boeing ve Airbus olmak üzere birçok şirket sponsorluk desteği sunuyor. Bu tip organizasyonlarda ekonomik ve lojistik altyapınızı iyi oluşturduğunuz takdirde hem beğeni alıyor hem de katılanlar arasında ciddi bir iletişim ağı kurmuş oluyorsunuz.

Derneğimiz ve üyelerimiz adına geleceğe dair yeni bir vizyon çizmemiz gerektiği inancındaydık. Yıllardır hep aynı şeyleri takip etmekten, EASA bunu yaptı biz de şunu yapalım, FAA yönetmelik yayınlamış bize ne zaman gelir gibi söylemlerden artık bir üst safhaya geçip bu süreçlerin içinde etkin olabilmek adına bu ve benzeri organizasyonlarda bulunmak durumundayız. İçimizde heyecanlı, çalışma azmi ve isteği olan çok arkadaşım var, hepsine kapımız sonuna kadar açık. Her yere yetişme şansımız yok lakin birliğin gücü ile birçok gelişime beraber katkı sunabileceğimizi düşünüyoruz. 

Türk şirketlerimiz de bizler için orada gurur kaynağı oldular. Tabii ki başta Turkish Technic olmak kaydıyla, MyTechnic, BeAero ciddi iş ortaklığı anlaşmaları yaparak ülkemize gelecekte elde edilecek hem itibar hem de döviz girdisi kazandıracak çalışmalara imza attılar.

Önceki paragrafta da ifade ettiğim gibi artık gölge olmayı bırakıp ışık olmak gerektiğini bu tarz fuarlarda daha iyi anlıyorsunuz. Orta Doğu pazarı bizim gördüğümüzden çok daha gelişmiş ve gelişim potansiyeli Avrupa’dan çok daha fazla. Bunu neden söylüyorum büyüyen firmaların aynı zamanda istihdamını da büyütmek durumda olduğu çok açık. Geçmişte neredeyse Expat’larının yüzde 70’ini Hindistan’dan karşılayan Orta Doğu artık onların da kendi ülkelerindeki istihdam imkanları ile ülkelerine dönmek istemesi sebebiyle her sektörde ciddi bir boşluk oluşturacağını öngörüyorum. Havacılığında etkileneceğini düşündüğümüzde, Orta Doğu için müslüman olmamız örf ve kültürün geçmiş yüzyıllardan kaynaklı benziyor olması, oraya gitmiş Türk teknisyenlerimizin yaptıkları işlerden çok memnun olunması Orta Doğulu şirketler için Türkiye’yi ciddi bir pazar haline sokuyor. ‘’Ne güzel ! iş imkanları artacak’’ dediğinizi duyuyorum. Ancak hemen konuya şöyle bir açıklık getireyim, gerekli altyapılar tam oturmazsa, sürekli revizyona uğrayan yönetmelikler bizlerin ve şirketlerin detaylı görüşleri alınmadan aynı şekilde devam ederse geriden sistemi besleyecek yeni teknisyen adaylarını bulmakta şirketlerimiz çok zorlanacaklar. Olaya büyük resimden bakmak ve gerekli çalışmaları vakit geçirmeden yapmak gerektiğini bu fuarda çok net gördüğümü ifade etmeliyim.

Saygıdeğer Üyelerimiz,

UTED açısından fuarı değerlendirdiğimizde ciddi bir network sağlandığını, broşür dağıtımı ve tanıtımlar sayesinde yavaş yavaş yurt dışında da bir bilinilirlik oluşturmaya çalıştığımızı tüm içtenliğim ile ifade edebilirim. İlk olarak bu fuarda gündeme getirip Draft hallerini ilgili şirketler ile paylaştığımız yeni bir sürprizimiz de var tüm havacılık camiası için. ‘UTED International’ isimli yeni bir dergimiz bir aksilik olmaz ise Nisan ayı itibarı ile sizlerle buluşacak. Sektörde sizlerin de takip edebileceği iki büyük dergi var Aviationweek ve Flight International ancak bunlar havacılığın tüm konularına eğiliyorlar, içeriği özellikle teknik olan bir dergi tam anlamı ile yok. Bizler de yönetim kurulu olarak bu boşluğu görüp sektöre belki de zamanı geldiğinde gerek içeriği ile gerek hazırlayıp sunacağı konferans ve fuarlarla bu işin öncüsü olacak bir marka yaratma hedefi ile yola çıkmış bulunuyoruz. Her şey hayal etmekle başlar, zorlanacağız, gecikeceğiz, hata yapacağız ama vazgeçmeyeceğiz. Tabii burada bütün yükü de bizlere yüklemeyin, sizler üzerinize düşen öncelikle üye olma süreçlerini tamamlayın teknik bilginiz ile sunabileceğiniz katkıları bizimle paylaşın , aynı şekilde sadece UTED’i değil belki de tüm sivil havacılığımızı temsil edecek bu yeni yapı için şirketlerimizin de taşın altına ellerini sokup gerekli ekonomik ve sosyal desteği vereceğine inanıyorum. 

Bu arada Dergi’den konu açılmışken bu sayımız öncesinde muhtemelen sosyal medya ve sms ler ile bilgilendirmesini Mart sayısı çıkmadan önce sizlere iletmiş olacağımız dünyanın en büyük dijital yayın dağıtıcılarından ortalama yıllık 150 milyon insanın kullanımında olan PRESSREADER ve MAGZTER platformlarında UTED ve UTED International dergilerimizin yerini aldığını gururla ifade edebilirim. Son bir yılda maddi ve manevi uğraşları sonucunda dergilerimizin bu platformlarda yayınlanmasını sağlayan arkadaşlarıma da ayrıca teşekkür ediyorum.

Yazıma son vermeden önce ‘8 Mart Kadınlar Günü’nü ve ‘Havacı Kadınlar Haftas’ını kutluyorum. Önümüzdeki yıllarda sektörümüzde daha çok kadın çalışanın sisteme kazandırılacağını ümit ediyorum. 18 Mart 1915’de kazandıkları zaferle Türk tarihine büyük bir destan yazan, Anadolu toprakları ve Boğazların Türklerin hakimiyetinde kalmasını sağlayan gazi ve şehitlerimizi şükran ve rahmet ile anıyorum.

Her yıl Ramazan ayında dünyanın dört bir köşesinde farklı kültürlere sahip, farklı ekonomik koşullarda yaşayan milyarlarca Müslüman gün doğumundan gün batımına kadar birlikte oruç tutuyor, birlikte namaz kılıyor, dualar ediyor, paylaşmanın ve dayanışmanın güzelliğini yaşıyor. Bizler de UTED Yönetimi olarak Ramazan ayınızı kutluyor, tüm islam alemine huzur ve barış getirmesini temenni ediyoruz.

Saygılarımla 

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği