Değerli Okurlar,
UTED yönetimde üç ayı geride bıraktık. Elimizden geldiğince UTED’i daha iyi bir noktaya taşımaya ve yeni projeler ile karşınıza çıkıp sektöre değer katmaya devam ediyoruz. Sadece ulusal değil uluslararası alanda da varlığımızı kabul ettirmek için ilgili konferans ve fuarlara katılıp firmalar ile görüşmeler yapıyoruz. Bu ay da Asia Connect MRO konferansı ve IFTE fuarına stand açıp katılım sağlayarak yolumuza hız kesmeden devam ettik. Bunun yanında özellikle sektöre yeni bir vizyon katacağını düşündüğümüz, SHGM'nin yeni sivil havacılık modeli üzerinden yola çıkarak temellerini attığımız UTED ACADEMY’nin lansmanını gerçekleştirdik.
Ülkemizde EASA-147 modül sınavlarını geçerek lisans almış ve çalışan çok sayıda C/S veya S/S onaylı uçak teknisyenimiz var. Geçmişte sivil havacılık otoritemizin alması gereken aksiyonlarda geç kalması ve bir dönem lisans verememesi sebebiyle ülkemizde artan teknisyen ihtiyacının giderilmesi adına teknisyenlerimizin birçoğu bu kurumlardan lisans almış ve SHGM tarafından da kabul görmüştü. Lakin yıllardır bu lisanslarla uçaklar üzerinde yetkili olarak görev yapan meslektaşlarımızdan bu kurumların etkin şekilde denetlenememesi sebebi ile bir karma sınava girme gerekliliği SHGM tarafından son güncellenen talimat ile getirildiğinde bunun uygun olmadığını ve yıllardır uçak üzerinde yetkilerini kullanan personel adına bir hakszlık içerdiğini katıldığımız tüm toplantılarda defaaten ilettik.
UTED olarak yönetime geldiğimiz ilk günden itibaren bu durumun çözümüne ilişkin olarak SHGM ile birlikte çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. SHGM’nin yöntem olarak karma sınav konusunda karar kılması ve geri adım atmaması sebebiyle, ilk öneri olarak halihazırda yetki almış personelin SHT-66 yönetmeliğinde yapılan değişikliklere istinaden sınava girmemesi, yapmış olduğu işler kapsamında yetkilerinin devam ettirilmesi yönünde oldu. SHGM bu konuda net tavrını sürdürerek herhangi bir muafiyetin olamayacağı konusunda, oluşturduğu yeni sivil havacılık modelinde sorunsuz evrak mantığı çerçevesinde işleri yürütmek istediğini ifade etti. Bu sebeple bizler uzun zamandır belki de yapılmayanı yapıp masada yer alarak, karma sınavın içerik ve uygulama esaslarında önerilerimizle bu problemi tüm sektörün sıkıntısız atlatabilmesi için gerekli değişiklikler yapılmasına katkı sağlamaya çalıştık.
- İlk olarak karma sınav halihazırda yetkili ve çalışan personele yapılacağından; sektörün gerçekleri ve ihtiyaçlarına göre sınav sorularının hazırlanması, konu içeriğinin akademik olmaktan ziyade sektörel ağırlıklı olması ve sınavın sektör tarafından hazırlanması gerekliliği,
- Sınavdan başarısız olan kişilerin tekrar sınava girmek istemeleri durumunda herhangi bir beklemeye ihtiyaç duyulmadan sınava girilebilmesi,
- Sınav sorularının hazırlanması noktasında halihazırda bir İngilizce puanı talep edildiğine göre yapılacak sınavın anadilimizde olması gerektiği, böylece istenen yeterli bilgi seviyesinin daha doğru ölçülebileceği,
- Sınavın birden fazla modul içeriğinden oluşan kısımlarında parçalı şekilde hatta istenirse tek tek sınavlara girelebilme imkanının verilmesi,
- Sınav sorularının zorluk derecesi noktasında, sınava girecek birçok personelin eğitimlerini yıllar önce almasından kaynaklı ve bunun bir modül sınavı değil değerlendirme sınavı olmasından dolayı sektör gerçeklerine uygun seviyede olması gerektiği, gibi birçok öneride bulunarak sınavın uygulanması sürecine elimizden gelen katkıları yaptık. Süreç ile ilgili olarak çalışmalar halen devam etmekte olup sınavların tahmini olarak temmuz ayı itibarı ile başlatılması ve yıl sonuna kadar da tüm teknisyenlerin en az bir kez bu sınava girebileceği şekilde planlanacağı, bu sistemsel süreçte sapma olduğu takdirde de sürenin uzatılabileceği yine SHGM yetkilileri tarafından bildirilmiştir.
Umut ediyorum ki yaptığımız çalışmalar, gösterdiğimiz çabalar kamuoyu tarafından da takdir görür ve üyelerimizin desteği ile büyüdükçe sektöre çok daha faydalı olup ilerleme kaydetme şansımız olur. Hep dile getirdiğimiz gibi sektörün ta kendisi 55 yıldır olduğu gibi yine UTED’dir ve bir o kadar daha öyle kalacaktır.
İngilizce sınavı konusunda da yaptığımız önerilerin yapı olarak uygun görülüp incelendiğini, henüz onunla ilgili bir çalışmaya SHGM tarafından başlanılmadığını da iletmek isterim. İngilizce sınavı konusu ile ilgili yapılacak toplantılarda da sektör için gerekli olan seviyede sınav yapılması ve hakkaniyetsiz bir durum oluşmaması için yine bugün olduğu gibi yarın da çalışıyor olacağız.
Sizlerin de takip ettiği üzere Yüksek Öğretim Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kontrolsüz bir şekilde, çok fazla Uçak Bakım Bölümü açıldı. Maalesef ki bu okullar açıldığında sektörle bağlantısı olmayan bir yapı içerisinde kalmaya devam ettiler. Bu işi hakkı ile yapan okulları tenzih ederek söylemeliyim ki sadece diploma üreterek uçak teknisyeni yetiştirmiş olmuyorsunuz. Her gün yüzlerce son sınıf öğrenciniz bizlere mail ve telefon yolu ile ulaşarak staj yapmak, mezunlar ise iş bulabilmek için başvuruyorlar. Sektörden bu kadar uzak kalarak akademik olarak dahi havacılığın gelişimine katkıda bulunamazsınız. Bu yazıyı okuyan okul yönetimlerine de sesleniyorum, geleceğimize sahip çıkmak hepimizin sorumluluğu. Kendim de bir eğitmen olarak ihtiyacınız olan desteği sağlayacağımızı, buna rağmen sektörden uzak kalan ve sadece ekonomik kaygılarla varlığını sürdürmeye çalışan kurumlara da asla müsaade etmeyeceğimizi bilmenizi isterim.
Bu ay Bağcılar Anadolu Teknik Meslek Lisesi Uçak Bakım Bölümü’nü ziyaret etme fırsatı bulduk. Özellikle lisenin teknik altyapısını, yaptıklarını ve yapmayı planladıklarını ilgili eğitmen kadrosundan gerçekten büyük bir keyifle dinledik ve gözlemledik. Bu okullardan “tanınmış okul” sıfatının alınacak olmasını kesinlikle uygun görmediğimizi ifade etmek isterim. En yakın zamanda SHGM yetkililerinin bu ve benzeri nitelikteki okulları ziyaret etmesini ve yapılan çalışmaları yerinde görerek karar vermesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Yeni UTED yönetimi olarak her kim olursa olsun doğru olanın arkasında, yanlış olanın da karşısında olacağız. Hiç kimsenin kişisel menfaatleri için sektörün geleceğini ve uçak teknisyenlerini sıkıntıya düşürecek aksiyonları almasına müsaade etmeyeceğiz. Eğer uçak teknisyenliği ile ilgili gerek eğitim gerek prosedür gerekse çalışma alanı konusunda bilmek istediğiniz herhangi bir husus varsa bu konuda size destek olacak ve doğru bilgiyi verecek tek yetkili sivil toplum kuruluşunun UTED olduğunu unutmayınız.
Yazımı sonlandırırken tüm babaların ya da baba adayı olan tüm meslektaşlarımın Babalar Günü’nü kutluyor, kaybettiklerimize de Allah’tan rahmet diliyorum.
Saygılarımla.