Thumbnail
  • 01.07.2021

Değerli Meslektaşlarım,

Bilindiği üzere, havacılık sektörü pandemiden en fazla etkilenen sektörlerden biri oldu. Pandeminin başlamasıyla ülkelerin tedbir amaçlı aldığı seyahat kısıtlamaları nedeniyle, yolcu taşımacılığı yapan tüm havayolları ya geçici olarak hizmetlerini durdurdu ya da çok az kapasiteyle hizmet vermeye devam etti.

Olağanüstü durumlar olağanüstü sonuçlar oluşturdu.

Lufthansa, Air France, British Airways, Qatar Airways ve American Airlines gibi dünyanın büyük ölçekli operasyonlar gerçekleştiren havacılık firmaları salgınla birlikte personel masraflarını da içeren harcamalarını azaltarak ayakta kalmaya çalıştı.

Havacılık firmaları,

Uçak siparişlerini iptal edilmesi,

Belli bir süreyi aşan çalışanlara gönüllü olarak işten ayılma seçenekleri sunulması,

Personel çıkarılması, 

Personel maaşlarında kesintiye gidilmesi,

gibi önlemler ile pandemiden daha az etkilenmeye çalıştılar.

2020 yılının sonlarından itibaren uçuş operasyonlarında dalgalı bir iyileşme olsa da, havacılığın toparlanması için biraz daha zamana ihtiyaç olduğu görülmektedir.  

Ülkemizde de başta THY olmak üzere tüm şirketlerimiz, işveren ve çalışan bu küresel krizde aynı tarafta durdu. İstihdamın korunması ve kimsenin işini kaybetmeden bu krizin atlatılması için, ortak sorumluluk duygusu ile ücretlerde indirimler yapıldı. Kriz atlatılmaya çalışıldı, çalışılmaya da devam ediliyor. 

Pandemi süresince her ne kadar uçuş operasyonları azalsa da, hava araçlarına yapılan ilave bakımlar nedeniyle meslektaşlarımızın iş yükü de arttı. Meslektaşlarımız, pandemi süresince maddi ve manevi olarak sektörümüzün en fazla fedakârlık yapan emekçileri oldu. 

Bu süreçte işini kaybeden veya emeğinin karşılığını alamayan birçok arkadaşımız oldu. 

Değerli Meslektaşlarım,

Mesleğimiz için yeni söylemlere ve geleceğimizle ilgili de yenilikçi düşüncelere ihtiyacımız olduğunu belirtmek isterim. Hepimiz, özellikle bu zorlu dönem de dayanışma, gönüllülük, toplum hizmeti, vefa, kuruma sahip çıkma duyarlılığını göstermeliyiz. 

Geçen süreçte; mesleğimiz ve sektörümüzün geleceği ile ilgili de “çözüm odaklı” bir duruş sergiledik. Lisanslandırma süreci ile ilgili yapılan iyileştirme çalışmalarının lokomotifi olduk. Özellikle nitelikli insan kaynağının temini ve sürekliliğinin sağlanmasının önündeki sorunların çözümü ve iyileştirme alanlarının belirlenmesi için sektörümüzün paydaşları ile ortak çalışma yapılması konusunda mutabık kaldığımızı belirtmek isterim. 

Sonuçlarının ülkemize ve sektörümüze hayırlı olmasını dileriz. 

“Çözüm odaklı” yaklaşımımızı sürdüreceğiz. 

Kıymetli okurlarımız,

Pandemi nedeniyle yayınına ara vermek zorunda kaldığımız dergimizin yayınına yeniden başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dergimize, bu sayımızdan itibaren “Turkcell Dergilik” uygulamasından da erişim yapılabilmektedir. Sesimizi daha çok havacılık sevdalısına duyurmaya çalışacağız. 

Meslektaşlarıma ve sivil havacılığımızın tüm paydaşlarına görevlerinde kolaylıklar ve emniyetli çalışmalar dilerim. 

Saygılarımla...

 

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği