Thumbnail
  • 25.09.2023

Değerli okurlar,

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılında tüm Türkiye’yi ekran başına toplayıp tek yürek yapan, Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda ülkemizi temsil edip Brüksel’de namağlup şampiyonluğa ulaşan kadın milli voleybol takımımızı tebrik ederek yazıma başlamak istiyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” sözündeki değere tüm kadınlarımızı tekrardan inandırdığınız ve bizlere yaşattığınız bu büyük gurur için teşekkür ederim.

Sevgili meslektaşlarım,

Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren elimizden geldiğince tüm sorunların üzerine eğilmeye gayret gösterdik. Özellikle SHT-66 yönetmeliği üzerine hem SHGM hem de bakım şirketlerimiz ile yapmış olduğumuz istişareler ve tabi ki her birinin konuya ayrı ayrı destekleri ile yapılan girişimlerin sonuç verdiğini görmek hem bizlere hem de üye olarak desteklerini sürdüren tüm teknisyenlere sadece bugün için değil gelecek için de ciddi bir umut oldu. Derneğimizin sektörümüzdeki önemi yeniden hatırlandı.SHT-66 Lisans Talimatı’nda yapılan revizyon ile ‘Karma Sınav’ iptal edildi. Böylece yetkileri halihazırda devam eden personelin Türk tescilli uçaklar üzerinde çalışabilmeleri konusundaki engel ortadan kalkmış oldu. Daha önce de belirttiğimiz gibi en azı 10 seneden uzun süredir Türk sivil havacılığına hizmet etmiş, binlerce uçak sefere vermiş teknisyenlere yapılan bu muamele kabul edilemezdi ki, çok geç olmadan, otoritemiz gerekli adımları atarak sektörü sıkıntıya sokmayacak şekilde bir düzenlemeye gitti. Ancak hala sıkıntılı olan ve hak kayıpları yaratan durumlar mevcut. 9 Şubat 2023 tarihinden önce SHGM yetkisi ile sınav yapan merkezlerden modüllerini tamamlayan, ancak 1 Eylül 2023 öncesine yetkilendirme süreçlerini yetiştiremeyen personelin akıbetinin ne olacağı henüz belli değil. Bu durumdaki teknisyen sayısı da 1000’e yaklaşmaktadır. İlgili teknisyenlerin 9 Şubat öncesinde SHGM onayı ile almış oldukları modüller ve lisansların yanı sıra çalıştıkları şirketlerin kendilerine aldırmış olduğu Tip kurslarını da hesaba kattığınızda hem zaman açısından manevi hem de 3 milyon 500 bin Euro’ya yakın bir maddi kayıptan söz etmekteyiz. Gelişmekte olan bir Türkiye’de yaklaşık 100 milyon Türk Lirası’na yakın bir zarara sebebiyet verecek bu uygulamayı yönetmelikte gerekli düzenlemeyi yaparak ortadan kaldırabiliriz. Gençlerimizin geleceği ve sektörümüzün devamlılığı için sorumlu olan tüm kurumları göreve davet ediyorum. İvedi şekilde bu sorun da çözülmeli, artık geçmiş ile uğraşıp vakit kaybetmek yerine; gelecek için yeterli ve doğru kıstasları oluşturarak lisanslandırma süreçlerine bir yön verilmelidir. UTED olarak bizler de bu konuda üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız.

İngilizce ile ilgili konuda da SHGM tarafından talep edilen puanın ihtiyaçlar ile örtüşmediğini, hali hazırda İngilizce hazırlık sınıfları kapatılmış, lise ve yüksek öğretim kurumları varken kurumlar bazında Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu ile çalışmalar yapılmadan ve gerçek ihtiyaç analizi oluşturulmadan bir anda talep edilen puanların çok yüksek olduğunu, teknisyen olma şartının 18 yaşını doldurmak, modülleri tamamlamak ve okuma yazma bilmek olduğu bir yönetmelikte eğer talep edilenin hakkı verilecekse önce teknisyen olma şartlarının da iyileştirilip, 5 yıllık bir planlama ile ilgili çalışmanın yapılması konusunda taleplerimizi iletmiştik. İlettiğimiz bu öneri ve talepleri dikkate alan SHGM, yönetmelikte yaptığı son revizyon ile puan barajını bir miktar düşürmüş oldu. Eylül ayı itibarı ile artık sınavlar SHGM tarafından hazırlanacak olup, yeni puan barajının sınavlardaki seviyesinin ne olacağını hep birlikte göreceğiz. Ne fazla ne de eksik… Her şeyin hakkının doğru şekilde verilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz. 

Değerli uçak teknisyenleri,

Yaz sezonunda Antalya’da yoğun bir tempoda görev yapan THY Teknik, Sun Express, Pegasus, Corendon, RMS Teknik şirketlerindeki değerli uçak teknisyeni arkadaşlarımızı ziyaret ettik. İstanbul’daki çalışma arkadaşlarımızla bilgilendirme toplantıları yaptık. 6’ncı ayımızı doldurduğumuz bu dönemde, ziyaretlerimizi arttırmaya, daha fazla teknisyen arkadaşımıza dokunmaya ve yanınızda güçlü ve ilgili bir derneğinizin olduğunu sizlere hissettirmeye devam edeceğiz.

Yazımı sonlandırırken, UTED ailesi olarak havacılık alanında yatırım yaparak istihdam yaratan ve sektöre yeni bir soluk getirerek güvenilir bir marka yaratan Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve eşi Vuslat Doğan Sabancı olmak üzere tüm Pegasus Havayolları çalışanlarına, yaşanan kaza sonrası geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, kendilerine acil şifalar diliyoruz. ,

Saygılarımla

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği