Thumbnail
  • 01.12.2021

Değerli Meslektaşlarım,

Avrupa ülkelerindeki eğitim süreçleri gençlerine, 20’li yaşlarda hava aracı bakım lisansı edinme ve çalışabilme imkanı sağlarken, ülkemizde ise eğitim süreçlerimizin standartları karşılamaması nedeniyle veya amaca hizmet etmeyen yönetim veya içerik yapısı nedeniyle gençlerimiz bu kazanımı 30’lu yaşlarda elde edebilmekte ve çalışabilme imkanı bulabilmektedir.

Dünya çapında rekabetçi ve nitelikli iş gücü üretebilmek ve yurtdışına da transfer edebilmek için Yüksek Öğrenim ve orta öğretim kuruluşlarının da katılımıyla “ortak akıl” yaklaşımıyla nitelikli iş gücü üretilmesi aşamalarında sorunların belirlenmesi ve iyileştirilecek alanların tespit edilmesi için derneğimiz UTED’in öncülüğünde yeni ve yenilikçi bir yapı oluşturulacaktır.

Sonuçlarının ve süreçlerinin sektörümüze ve gençlerimize hayrlı olmasını dilerim.

Kıymetli Dostlar,

“Bilindiği üzere havacılık sektörünü pandemide en olumsuz yönde etkilenen sektörlerin biri oldu. Şirketlerimizin bir bölümü işçi çıkartırken, THY ve iştiraklerinden olan THY Teknik A.Ş ise istihdamın korunmasını ve bu zorlu süreci çalışanların da özverisiyle atlatma yolunu seçti.

Onur Air’de, meslektaşlarımızın da bulunduğu havacılık emekçileri yaklaşık iki yıldır hak edişlerini alamadı. Hak arayışlarında eylemler de yaptılar. Bu taleplerinde yanlarında durduk. Onur Air yönetiminin fedakar çalışanlarının mağduriyetlerini gidermesini ve tüm emekçilerin ücretlerini daha fazla zaman geçmeden ödemesini bekliyoruz.

Bu zorlu süreçte özveri gösteren herkesin işe gelmekten korktuğu, fiziki mesafeye uygun çalıştığı dönemde meslektaşlarımız bakım operasyonlarının aksamaması için yan yana çalışmak zorunda kaldı.

Ayrıca, THY Teknik A.Ş’de devam etmekte olan TİS görüşmelerinden bizlere yansıyan bilgiler henüz çalışanların beklentilerini karşılayacak somut sonuçların ortaya çıkmadığı yönündedir. TİS taslağında istenilen ücret ile ilgili düzenlemeler uçak teknisyeni meslektaşlarımızın da bulunduğu çalışanlar için her geçen gün zorlaşan hayat şartları için yeterli değildir.

Bu sektörün ücret skalaları THY veya iştiraklerinin ücret politikasına göre şekillenmektedir.

THY Teknik A.Ş’deki emekçiler “Her ne kadar dolar ile ücret almasa da” TİS taslağı hazırlandığı dönemde dolar kuru 8,6 TL değerindeydi. THY Teknik A.Ş’de meslektaşlarımızın da içinde bulunduğu emekçiler için, ücret maddelerinin yeniden düzenlenerek ya “dolar kuru” ya da “eşel mobil” ile aylık enflasyon oranına göre zamların belirlendiği ücret düzenlemeleri yapılmalıdır. Bu düzenleme, “emekçinin alnının teri kurumadan” hakkını vermeye çalışan ve kul hakkından korkan yöneticilerden en önemli beklentimizdir.

Değerli Meslektaşlarım,

1967 yılında başlayan dernek çalışmaları 5 Aralık 1968 tarihinde “THY Uçak Teknisyenleri Cemiyeti” adını alarak tescillenmişti. Kurulduğumuzdan beri; sosyal ortamlardaki organizasyonlarımızla hep güçlü olduk, sorunların çözümü işin çalıştık. Havacılık bakım alanında katma değer üreten çalışmaların içinde olduk…

Yönetimde bulunduğumuz yaklaşık yedi yıllık süre boyunca, “geleneğimizden geleceğe” sloganımızla yaptığımız söyleşileri dergimizde yayınlayarak mesleki hafızamızın gelişmesine katkı sağladık.

Pandemi öncesinde, derneğimizin kuruluşunun 50.yılını muhteşem bir konser ile hep birlikte kutlamış ve Kurtköy lokalimizin açılışında da bir arada olmuştuk. Pandeminin sağlığımızı tehdit eden etkilerinin son bulmasını diliyorum. Fiziki mesafeler olmadan tekrar yan yana buluşacağımız organizasyonlarımızın ve günlerimizin yakın olduğuna inanıyorum.

Tüm meslektaşlarımın ve sivil havacılığımızın tüm çalışanlarının “7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Gününü” kutlar, görevlerinde kolaylıklar ve emniyetli çalışmalar dilerim.

Saygılarımla.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği