Edremit ve civarını bilir misiniz bilmem. Ancak şimdi çoğu kişi bu bölgeyi iyi biliyor. Buna eminim. Çünkü burada artık kocaman, oldukça modern, 30 bin metrekarelik bir terminal binasının yer aldığı yepyeni bir havalimanı var. Adı, Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı. İşte bu ay size burayı tanıtmak istiyorum. Çünkü çok kullanışlı ve etkileyici bir yer burası.
Edremit’in merkezine yaklaşık 4 km uzaklıkta bir havaalanı. Yıllardır gider dururum. Özellikle de karayolu ile geçerken gözüme hep çarpar dururdu. Küçük, sadece eğitim uçaklarının kullandığı, kendi halinde, iddiasız bir havaalanı idi burası. Eski adı ile Körfez Havalimanı. Ancak bu yıl ilk kez görme fırsatına eriştiğim bu muhteşem havalimanının ilk hizmete açılış tarihi ise 1997. Ancak 2014 yılında ise yeni terminal binası hizmete girmiş bulunuyor.
Burası o kadar görkemli ki anlatamam. Adeta körfezin hayat kaynağı durumunda. Daha önceleri bomboş duran bu bölgenin birden bire böyle capcanlı bir yer haline gelmesinin en önemli nedeni ise bu güzelim tesis.
Şimdi gelelim bu havalimanına adını veren Koca Seyit’e. Seyit, Çanakkale Savaşları sırasında kaldırdığı 276 kg’lık top mermisi ile ünlenmiş bir tarihi kahramandır.
Seyit 1889 yılında Balıkesir’in Havran İlçesinin Çamlık köyünde (Eski ismi Manastır) dünyaya gelmiştir. Askerlik görevini Topçu Neferi olarak Çanakkale’de bulunan Mecidiye Tabyasında yapmıştır. Asker ocağında kendisine “Koca” lakabı verilmiştir. Bu lakabı almasına, çocukluğundan beri koruduğu o gürbüz görünümü ve adeta bir pehlivana benzer vücut yapısı neden olmuştur. Çanakkale Savaşları sırasında Koca Seyit bir yandan denizdeki düşman zırhlısına, öte yandan yerde yatan şehitlere ve bir yandan da toplara bakarak kızgınlıkla her birisi 276 kg ağırlığındaki mermileri kaldırmaya yönelmiştir. Ve sonuçta “Ya Allah” diyerek koca mermiyi kavramış ve arkadaşı olan Niğdeli Ali’nin yardımı ile sırtlamıştır. 276 kg’lık yük ile 28’lik topun 6 basamağını çıkarak mermiyi topun ağzına yerleştirmiştir. Sonuçta önünde duran Ocean gemisine topun namlusunu çevirmesi ve ardından topu ateşlemesi ile de koca gemi isabet almış, arkadan bir mayına çarparak batmıştır. Bu olay üzerine Batarya Komutanı olan Hilmi Bey derhal Mecidiye Bataryasına gelerek hemen orada Seyit’e Onbaşı rütbesini takmıştır.
Seyit 1939 yılında vefat etmiştir. İşte Koca Seyit’in öyküsü böyle. Düşündüm de gerçekten çok etkileyici. Sonuçta da onun bir havaalanına isim olmasına kadar gidiyor. Ve inanın bu isim bu havaalanına çok yakışıyor.
Özellikle yaz aylarında yoğun olarak kullanılan havaalanının bazı merkezlere uzaklığı şöyle: Burhaniye’ye 8 km, Ayvalık’a 40 km, Güre’ye 18 km, Akçay’a 14 km, Balıkesir merkeze 90 km.
Umarım bu bilgiler yolunu bu bölgeye düşürecek olanlara yarayacaktır.
Ve yazının sonu. Koca Seyit Havalimanına uçağınız inerken bir de şunu anımsayın derim. İstanbul’dan yaklaşık 7 ya da 8 saat süren bir karayolu yolculuğu ile aynı mesafe bu kez sadece 45 dakikaya iniyor. Yani Ege artık size çok yakınlaşıyor. Derim ki yolunuzu bir Ege’ye düşürün. Sırf bu havalimanını görmek ve Ege’yi yaşamak için Koca Seyit Havalimanı sizi orada bekliyor. Unutmayın.