Üretim metodolojisi, hafifliği, elastisitesi ve yüksek dayanımları ile havacılık sektöründe izler bırakan eklemeli imalat, 3D print teknolojisi ile birlikte farklı noktalara taşınmış durumda.
Değerli okurlarım, geçmiş aylarda eklemeli imalatın havacılık sektöründeki izlerinden bahsederken ifadelerimin ne denli gerçekçi olduğunu fiilen hissedeceğinizi ön görmüştüm. Eklemeli imalat ile ilgili adımların her geçen gün daha da artması beni oldukça mutlu ediyor. Çünkü üretim metodolojisi, hafifliği, elastisitesi ve dayanımları göz önünde bulundurulduğunda başlıca tercih olma etkenini büyük ölçüde arttırıyor. Bu yazımda sizlere Etihad Hava Yolları’nın EOS ve BigRep ile endüstriyel 3D kabin parçalarının üretimi hususunda bilgilendirme yapmak istiyorum.
Hepimizin bildiği gibi uçağımızın taşıdığı yük bizler için çok önemlidir. Yolcu + bagajı, yakıt, lavatory, galley, koltuk derken birçok ağırlık etkeni devreye giriyor. Ancak bazı gerçeklerin artık yerini inovatif parçalara bırakması gerektiğini gösteren 21’inci yüzyıl teknolojisi bu noktada farklı bir bakış açısı ile karşımıza çıkıyor.
Etihad Hava Yolları, atmış olduğu adımdan dolayı bu mevzuda ne denli ciddi olduklarını gösteriyor. EASA Part 21 kapsamında ilgili kabin içi parçalarının üretimi ve tasarımı için yetki aldı. Bu çalışma kapsamında EOS ve BigRep ile işbirliği yapma kararı aldı.
Etihad Hava Yolları’nın teknik ve mühendislik birimi Abu Dabi Uluslararası Havalimanı’nda bulunan üretim tesisinde endüstriyel 3D print ile yapacağı üretim ve tasarım için iki adet laboratuvar kurdu. Havacılık camiasına sunduğu hizmet değerini sürekli olarak artırmayı hedefleyen Etihad Engineering ortağı EOS ile birlikte toz yatağı füzyon teknolojisi kullanarak 3D baskı için EASA’nın ilk havayolu MRO onaylarından birini aldı. Geleceğin uçak kabini için katkı maddesi ile üretilmiş parçalar tasarlamak, üretmek ve sertifikalandırmak için kullanılacak.
Etihad Engineering, ilk kez 2017 yılında filament teknolojisiyle 3D baskıya EASA onayı aldı ve dünyada 3D baskılı kabin parçalarını belgeleyen, basan ve uçuran ilk havayolu şirketi MRO oldu. Ekim 2019’da alınan son onay, toz yatağı füzyon 3D baskı teknolojisini kapsamaktadır.
Yorum
Etihad Engineering’in yapmış olduğu çalışmanın sektörümüze ve uçak mühendisliğine farklı bir bakış açısı getirdiğini dile getirmek istiyorum. Gelenekselleşmiş sanayi ve endüstriyel üretimin artık farklı boyutlara taşındığı, fabrikalaşmadan daha ziyade iş birlikler sayesinde bazı parçalarda tekel durumundan çıkıldığını PMA parçalar ile görürken, artık o parçaların da farklı metodoloji ile üretildiğini görmek sevindirici. Bunun yanı sıra küresel bakımdan bakacak olursak Etihad Engineering’in Birleşik Arap Emirlikleri için havacılık sektöründe yeni bir merkez olmanın ötesinde 5 yıldızlı kabin içinin de başkenti olduğunu düşünüyorum. Gerek inovatif çalışmaları ile gerekse de küresel camiada yeni bir pazar oluşturması etken bir faktör.
Üretim metodolojisi hakkında şunları da eklemek istiyorum. Üretim süresi, tedarik ve satış&pazarlama süresinde de bir hayli değişkenlik olacaktır. Özellikle üretim süresinde… Çünkü bir parçanın, komponentin üretim süresi her ne kadar kısa olursa ve dayanımı bununla beraber yüksek olursa tercih edilme nedenini (nedenlerini) arttıracaktır.
Endüstriyel 3D print teknolojisi yani eklemeli imalatın izlerini sadece kabin içi parçalarında mı göreceğiz? Tabiki de hayır, yanıldınız! CFM Leap Engine’de yakıt noozleları endüstriyel 3D print teknolojisi olan eklemeli imalat ile üretilmiştir.
Gelelim parçaların tamir, tesviye kısmına… Şimdiki kullanılan parçalardan daha kısa sürede onarımı mümkün olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Kabin içi parçaların hasarlanması, hele ki bakım çıkışı ya da hat bakım organizasyonunda en istenmeyen durumdur. Kolay üretimi olduğu gibi tamiri de basit olan bu parçaların hem teknisyen açısından hem de 5 yıldızlı kabin içi hedefi açısından sıkıntısının olmayacağını düşünmekteyim.
Değerli okurlarım, sizlere eklemeli imalatın geldiği son nokta olan endüstriyel 3D print teknolojisinin havacılık sektöründeki izlerinden bahsetmek istedim.
Diğer sayıda tekrardan görüşmek üzere…