Atatürk Havalimanının 35/17 pistlerine paralel konumda ve bu pistlerin kuzey batısında yer alan bölgedir (Sefaköy tarafı). Kendi halinde gözüken bu apronda neler oluyor acaba? Kimler çalışıyor, hangi uçaklar uçuyor? Hangi şirketler var? Nasıl bir dünya orası acaba? Hiç merak ettiniz mi?
Genel Havacılık Apronu
Bünyesinde Genel Havacılık Terminali, AHL E-Kapısı ve 21 adet hangar bulundurmaktadır. AHL 35/17 pistlerine paralel konumda ve bu pistlerin kuzeybatısında yer alan bölgedir. İlk zamanlar “Batı 4 Apronu” denilmekteydi ve yeri THY’ye satılan MNG Technic Hangarı’nın bulunduğu yerdeydi. 2. Pist çalışması sırasında mevcut yerine taşındı ve “A14 Apronu” ismiyle anılmaya başladı. Şimdi ise “V Apronu” şeklinde adlandırılmaktadır. Sanırım tahmin etmişsinizdir. Bahsettiğimiz yer “GENEL HAVACILIK APRONU” dur.
Genellikle “Küçük Uçaklar Bölgesi” diye ifade edilir konuşmalar sırasında. Sessiz, sakin görünümünün altında çok farklı büyüklükler ve değerler barındırmaktadır aslında… Mesela; 21 hangarın toplam büyüklüğünün THY Hangar 1’in dört katı, THY Hangar 2’nin 3 katı olduğunu biliyor muydunuz? Ya da THY ‘ye satılan eski MNG Technic Hangarı’nın neredeyse iki katı, My Technic Hangarı’nın 2,5 katı büyüklüğünde olduğunu duymuş muydunuz?** Hangarların toplam fiziksel değerlerinin yaklaşık 50 milyon dolar olduğunu, ya da bu hangarların yaklaşık orta büyüklükte 90 hava aracı kapasiteye sahip olduğunu sanırım hiç hayal etmemiş, düşünmemişsinizdir. Çok da küçük değilmiş, değil mi?
Diğer bir bakış açısıyla; Türkiye ekonomisinin % 60-70‘ine yön veren sermaye sahiplerinin İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu’nu ana üs olarak tercih ettikleri ve yine kendi yatırımları ile her birinde en az 4 uçak konaklayacak kapasitede 18 hangar ilave olarak 22 uçak kapasiteli 3 hangar daha inşa ettikleri görülmektedir. Hangar sahipleri ise; Zorlu Grubu, Koç Grubu (Set Air), Sabancı Grubu (Döysa), Özyeğin Grubu (Fiba), Borajet, Doğuş Grubu (Körfez Havacılık), Akkök Grubu, MNG Jet (2 adet hangar), Palmali Grubu, Genel Havacılık (2 adet hangar), Kaya Grubu, MNG Grubu, TAV-Türkmen-Gözen, Koçoğlu Grubu (Skyline),Top Service, AMAC, Tarkim, THY, Emniyet Müdürlüğü Polis Havacılık Dairesi’dir. Bu hangarlarda ayrıca kiracı olarak Eczacıbaşı, Sanko Grubu, Aksa Grubu, Yıldırım Holding Grubu, IC Holding, Çalık Grubu, Bilgili Grubu, ETİ Grubu ve daha birçok büyük firmanın uçak ve helikopterleri bulunmaktadır.
Biraz da hangarların fiziksel özelliklerinden bahsedelim; Eski MNG Technic Hangarı’na yakın bölgede yaklaşık 5000 m2 büyüklükte Tarkim’e ait 2. bir hangar ve her biri 2000 m2 büyüklükte 2 adet MNG Jet’e ait hangarlar bulunmaktadır. Diğer 18 hangarın her biri 1500 m2 büyüklüğündedir. Hangarlar, iş jetlerine yönelik hangarlama, teknik destek, hat bakım, üs bakım, firma ofisleri, ekip dinlenme, uçak temizliği gibi hizmetleri sağlamak amacı ile kurulmuştur.
Genel Havacılık Terminali
Peki Genel Havacılık Terminali’nde neler oluyor acaba? Detaylı olarak bakalım o zaman. 2005 yılında inşa edilmiş olup yaklaşık 2.300 m2`lik bir alana sahiptir. TAV A.Ş. tarafından işletilen terminal, 2006 yılında hizmete açılmıştır.
Terminal, İstanbul’un dünyaya açılan özel kapısı olarak, her yıl çok sayıda VIP konuğuna hizmet vermektedir. “Hava Taksi” ve “Genel Havacılık” ruhsatıyla uçuş yapan, yolcu uçaklarından daha küçük boyutlu 6-19 koltuk kapasiteli iş jetleri, bu terminalden hizmet almaktadır.
Yolcu konforuna yönelik her türlü imkânın sunulduğu Genel Havacılık Terminali’nde İç Hatlar ve Dış Hatlar için ayrılmış iki ayrı salon bulunmaktadır. Ayrıca dileyen yolcular, iş toplantıları için hazırlanmış özel toplantı salonlarından da yararlanabilirler. Ekonomi, iş, kültür, sanat ve spor dünyasından birçok ünlü ismin Türkiye’ye giriş yaptığı Genel Havacılık Terminali’nde yolcular; güvenlik, gümrük, pasaport işlemlerini beklemeksizin çok daha hızlı, zahmetsiz ve konforlu yapabilmektedir. Günümüz dünyasında çok kıymetli hale gelen zamandan tasarruf sağlamak için iş jetleri ile seyahati tercih eden yolcular Genel Havacılık Terminali sayesinde amaçlarına ulaşmış olurlar. Özellikle son yıllarda Genel Havacılık Terminali’ne talepte büyük artış yaşanmıştır. İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali’nden, hizmete başladığı 2006 yılında 1800 uçuş gerçekleştirilirken, 2014 yılında 6 binli rakamlara ulaşılmıştır. 2015 yılında ise 4600 uçuş gerçekleştirilmiştir. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere Havayolları rekorlar kırarken DHMİ’nin Genel Havacılık uçaklarına uyguladığı yoğun slot uygulaması nedeniyle Genel Havacılık uçuşları çok daha fazla büyüyebilecekken maalesef uçuş sayısı azalmıştır.
Uçuş sayısına paralel olarak yolcu sayısında da artış olduğu gözlenmektedir. 2006 yılında yaklaşık 6 bin 400 civarında yolcu terminali kullanırken 2011 yılında ise 28 bin yolcu kullanmıştır. Çok yoğun slot problemleri olmasına rağmen 2015 yılında ise Genel Havacılık Terminali yolcu sayısı yaklaşık 22 bin 500 olarak gerçekleşmiştir.
En çok uçuş gerçekleştirilen uçuş noktaları; iç hatlarda Ankara, Antalya, Bodrum, İzmir ve Dalaman dış hatlarda ise Paris, Bakü, Viyana, Cenevre, Moskova şeklinde sıralanmaktadır.
Bakım Merkezleri
Gelelim biz teknisyenleri yakından ilgilendiren bakım merkezi yetkilerine; Genel Havacılık Apronu’nda SHY/EASA 145 onaylı 11 farklı bakım merkezi bulunmaktadır. Bunlar; Zorlu Air, Borajet, Top Servis, Ak Havacılık, Körfez Havacılık, AMAC Aerospace, Set Air, Genel Havacılık AŞ, Tarkim, MNG Jet ve THY Teknik’tir. Farklı model ve tiplerde hava araçları için hat ya da üs bakım yetkileri ile bakım yapmaktadırlar. Bu işletmelerde çok fazla sayıda teknisyen kökenli yönetici, onaylayıcı teknisyen, yardımcı teknisyen, büro personeli vb. arkadaşımız da çalışmaktadır. Ayrıca Sürekli Uçuşa Elverişlilik kuruluşlarında (SYK) yine yönetici pozisyonunda ya da teknisyen olarak arkadaşlarımız görev yapmakta olup pilot, hostes ve diğer destek personeli de istihdam edilmektedir.
Sonuç olarak; nerede bir hava aracı uçuyorsa orada bizler varız. Kimimiz küçük bir uçakta, kimimiz büyük… Kimimiz A, kimimiz B firmasında… Kimimiz bu tarafta, kimimiz pistin karşısında… Her nerede ve ne şekilde olursa olsun amacımız tek; sorunsuz hava aracı, emniyetli uçuş!...
Sonraki sayılarda yazılarımla beraber olacağız İnşallah… Kim olduğuma gelince; yolu havacılık olan herkesle bir gün bir yerlerde tanışır, konuşur, sohbet ederiz elbet…
Selam ve sevgilerimle…
Dipnot: THY Hangar 1=9968 m2, THY Hangar 2 =13 600 m2, eski MNG Technic Hangarları= 25 000 m2, My Technic Hangarı=15 400 m2, 21 hangarın toplam alanı=40 000 m2