Ali ve Nihal Topaloğlu evli ve üç çocuklu bir çift. İkisi de uçak teknisyeni. Nihal Topaloğlu THY’de Ali Topaloğlu ise THY Teknik’te çalışıyor. Bu ayki İçimizden Biri bölümümüzün konukları onlar. Yani bu ay “içimizden biri”ni değil, birilerini tanıyacağız…

UTED: Havacılığı meslek olarak seçmenizin özel bir nedeni var mı?
Ali Topaloğlu: Aslında havacılık, her çocuk gibi benim için de her zaman ilgi çekici olmuştur. Uçaklara hep ilgim vardı. Ancak, üniversite sınavlarındaki seçimim tam olarak bu ilgim doğrultusunda olmadı. Tercihlerimi yaparken dikkatimi çeken bir bölüm olduğu için yazdım. İngilizce olması da tercih etmemde etkili oldu.
Hatta kazandıktan sonra arkadaş çevrem ve akrabalarım “havacılık da nereden çıktı? Geleceği var mı yok mu belli değil. Ne işin var Eskişehir’de” gibi sözler söylemişlerdi.
Nihal Topaloğlu: Benim durumum biraz farklı. Eskişehirli olanlar bilirler, Eskişehir’de uçak sesi hiç eksik olmaz.Bu nedenle çocukluğumdan beri uçaklara ilgim hiç eksilmedi. Havacılıkla ilgili bir bölümde okumak istiyordum. Başka alternatiflerim de vardı ama lisede tercihimi uçak motorları bölümü olarak belirledim. Bu okul havacılığa ilgimi daha da artırdı. Mesleki eğitimlerimin büyük kısmını 1. Hava İkmal Bakım Merkezi ve TUSAŞ Motor’daki çalışma ortamlarında aldım. Oralarda bulunmak mesleki anlamda bana büyük kazanımlar sağladı ve beni daha da heveslendirdi.

 

UTED: Ali Bey, siz mezun olduğunuzda lisansınız vardı. Okuldan mezun olunduğunda belgeli olmak şu an mümkün değil herhalde…
Ali Topaloğlu: Biz çok şanslı bir dönemde mesleğe girdik… Şu anda uçak teknisyeni olmak, bizim başladığımız döneme göre çok zor. Örneğin ben okuldan lisanslı uçak teknisyeni olarak mezun olmuştum.Bugün bu imkânsız… Lisans almak için başka aşama ve sınavlar da gerekiyor. Bizim dönemimizdeki eğitim o yıllardaki gerekli standartları karşılıyordu. Bugün karşılamıyor.
Nihal Topaloğlu: Gerçekten şartlar giderek zorlaşıyor. Ancak buna yönelik okullar açılması için çalışmalar var.

UTED: Eğitimden laf açılmışken, üniversite sınavındaki diğer tercihleriniz nelerdi? Eğer uçak teknisyeni olmasaydınız, hangi meslekte olmayı isterdiniz?
Ali Topaloğlu: Benim lise öğrenimim elektronik olduğu için genellikle bu doğrultudaydı. Elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği gibi... O dönemde üniversite sınavı iki aşamalıydı ve ben birinci aşamadaki ilk tercihimi kazandım.
Nihal Topaloğlu: Ben de alternatif tercih olarak bilgisayar mühendisliğini düşünmüştüm. Ancak havacılığı sevdiğim için daha sonra Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü kazandığım halde devam etmedim.

 

UTED: Sizi evliliğe götüren süreç de işyerinde başladı herhalde…
Ali Topaloğlu: Evet burada tanıştık. İkimiz de Beylikdüzü’nde bekâr arkadaşlarla kalıyorduk. Evlerimiz yakındı. Bazen serviste karşılaşıyorduk. Arkadaşlığımız böyle başladı.
Nihal Topaloğlu: Evlenmeden önce iyi bir arkadaşlığımız vardı. Hatta benim Hat Bakım bölümüne geçmemde Ali’nin etkisi olmuştu. Evliliğimiz ise 2004 yılında oldu.
Ali Topaloğlu: Hat daha cazip geliyordu. Uçağı canlı görmek, operasyonun bir parçası olmak, kaptanın arıza bildirimlerini çözmek daha heyecan verici…
Nihal Topaloğlu: Bir çeşit acil servis görevi gibi… Kısa sürede arızayı çözmeniz gerekir. Uçakta yolcu bekliyordur, arıza uçağın uçuşuna engel olmaktadır ve siz bunu kısa sürede çözmek zorundasınızdır. O sırada alacağınız kararlar çok önemlidir. Çok hızlı düşünmeniz gerekir, çok iyi bir teknik donanıma sahip olmanız gerekir. Üstelik bir ekip çalışması içinde yapılmalı tüm bunlar…


UTED: İşyeri ve evdeki ortak hayatınızda kim bilir ne ilginç anılarınız vardır…
Nihal Topaloğlu: En güzel ortak anımız evliliğimizle ilgili zaten. O zamanki çalışma arkadaşlarımız düğünümüzde bize çok güzel bir sürpriz yapmışlardı. Düğünümüze bütün çalışma arkadaşlarımız katıldılar. Sonrasında bizi çok duygulandıran ve sevindiren sürprizlerini öğrendik. Uçak biletlerimiz hazırlanmıştı, havada özel anons yapıldı, pastamız geldi. İndikten sonra da bir baktık bizi bir limuzin bekliyor… Önce bizi beklediğini hiç düşünmemiştik. Çok güzel bir organizasyon yapmışlardı.

 

UTED: Çocuklarınızın havacılığa ilgisi var mı?
Ali Topaloğlu: Büyük oğlumuzun ilgisi çok. Burak büyüdüğünde uçak teknisyeni olmak istiyor. Hatta okulda çocuklara büyüdüklerinde ne olmak istediklerini sormuşlar, Burak uçak teknisyeni olmak istediğini söyleyince öğretmenleri şaşırmış. Daha önce hiç duymamışlar. Burak konuşmayı öğrenirken bile bizim teknik terimleri ilk kez dillendirmişti. Radom, flap, spoiler demeye başlamıştı. Kokpitteki göstergeleri çok küçük yaşlarda tanıyordu.

 

UTED: Kokpitle erken yaşlarda tanışmış…
Ali Topaloğlu: Evet. Hatta bir gün bir pilot arkadaş kokpitte Burak’a “büyüyünce ne olmak istiyorsun” diye sordu. Burak tereddütsüz uçak teknisyeni dedi… “Kaptan olmak istemez misin” deyince de ısrarla “ben uçak teknisyeni olacağım” demişti.
Nihal Topaloğlu: Eşimle aynı bölümde çalıştığımız için günlük konuşmalarımızda işimizle ilgili değerlendirmelerimize çocuklar da tanık oluyorlardı. Uçaktaki bir arıza ve nasıl çözüldüğü gibi... Hatta Burak merak eder “uçakta sonra ne oldu” diye sorardı. Bir gün komşumuz Asiye Hanım, o gün işlerin onu ne kadar çok yorduğundan bahsediyordu. O zamanlar 3-4 yaşlarında olan Burak bize dönmüş ve “Asiye teyze, bugün sen hangi uçağı tamir ettin” demişti. Çocuğun gözünde bütün insanlar uçak teknisyeniydi…
Ali Topaloğlu: Aslında bu duruma UTED derginin de etkisi var. Arabada ve evde her zaman bir dergi bulunur. Bu dergi ile çocukları eğlendiririz. Çocuk arabada sıkılıp hareketlenmeye başladığında, UTED dergi hemen imdadımıza yetişir. Dergideki uçak resimlerini çocuklara anlatır, bu ne diye sorarken bir bakmışız ki yol bitmiş...

 

UTED: Unutamadığınız görevleriniz var mı?
Nihal Topaloğlu: Ben 2004 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işadamlarıyla Japonya’ya gerçekleştirdiği geziye görevli uçuş teknisyeni olarak katılmıştım. Marmaray projesi için gidilmişti. Kalabalıkbir heyetti. Mekanik teknisyen olarak ben vardım. Benim için güzel bir anıydı.


UTED: Ali Bey sizin ilginç anınız var mı?
Ali Topaloğlu: Aslında her gün yaşadıklarımız ilginç anı denebilir. Bir gün Kazakistan’a görevli uçuş teknisyeni olarak gitmiştim. Gece ve çok soğuk bir havada uçaktaki bir sorunu çözmüştüm. “Thrust Reverser”lar (motor frenleri) açıkta kalmıştı. Uçağın o şekilde uçması mümkün değildi. Hava soğuk, tek başımayım, manuel olarak toplamak zorunda kalmıştım. Bir saate yakın sürdü ve o hava şartlarında çok zor olmuştu. Çok soğuk olmasına rağmen bu arızadan dolayı terlemiş hatta üzerimdeki montu bile çıkarmıştım. Geçen yıllarda da bir kargo uçuşuna gitmiştim. Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te hava eksi 16 derecede kargo kapısı açılmıyordu. Onu da manuel olarak açmak gerekiyordu. Görevli teknisyen olmasa o uçuşların tamamlanması mümkün olmayacaktı.
Bu tür olaylarla her an karşılaşabiliyoruz. Daha pek çok anım var böyle saymakla bitmez. Logos’ta motor jeneratörü devreden çıkıyor… Karaçi’de uçak yakıt almıyor… Cezayir’de flap arızası…

 

 

NİHAL TOPALOĞLU
1977 yılında Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimi sonrası Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. Okuldan sonra, 1997 yılında İstanbul’da Türk Hava Yolları Motor Atölyesi’nde çalışmaya başladı. Çalışırken başladığı iki yıllık İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünden de 2000 yılında mezun oldu. Üç yıl çalıştığı Motor Atölyesi’nden sonra yedi yıl Hat Bakım teknisyeni olarak görev yapan Nihal Topaloğlu, iki yıl da Uçak Revizyon bölümünde çalıştı. 2009 yılından beri Kalite biriminde görevini sürdürüyor.

ALİ TOPALOĞLU
1973 yılında Malatya’da doğdu. İlköğreniminden sonra Malatya Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi Elektronik bölümüne girdi. Üniversite sınavlarında ilk tercihi olan Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu Uçak Elektroniği Bölümünü kazandı ve bu bölümden 1995 yılında mezun oldu. Aynı yıl Demir Air’de çalışmaya başladı. 1997 yılında Türk Hava Yolları’nın yaptığı davet üzerine bugün de çalıştığı Türk Hava Yolları’na geçti. Hat Bakım’da uçak teknisyeni olarak başladığı görevine 2001-2002 yılları arasında askerlik görevi sebebiyle ara verdi. Askerden sonra da Hat Bakım’da çalışmaya devam eden Ali Topaloğlu, 2007’de Uçak Revizyon bölümüne geçti. 2012 yılında, başteknisyen olarak çalışmaya başladığı A Bakım Müdürlüğü’ndeki görevini sürdürüyor.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği