MESLEKTAŞLARIM,

 

Sektör olarak çok zor bir yıl yaşıyoruz. Yılın ilk çeyreğinde havayolu şirketlerimiz operasyonlarında kısıtlamalara gittiler. Sonrasında Amerika ve İngiltere hükümetlerinin güvenlik tedbiri olarak aldıkları adaletsiz kararlara tepkilerimiz oldu. Bu kararların etkilerini azaltmak için yapılan çalışmalara tanık olduk.

 

Tüm sektör çalışanları tarafından 2017 yılının zor geçeceği tahmin ediliyordu. Bu zor yılın aşılması için THY emekçileri başta olmak üzere, tüm havayolu şirketlerimizin çalışanlarının zorlukların aşılması için top yekün destek olduğunu gördük. Havayolu şirketlerimizin de bu fedakarlığın karşılığını vereceğine inanıyorum.

 

Hepimizin bildiği üzere 2018 yılında, İstanbul’da 3. Havalimanı da faaliyete geçecek. Ülkemizin havacılık alanındaki büyük hedeflerini gerçekleştirebilmesi için Uçak Teknisyeni, Pilot ve Dispeçer gibi havacılık sektörünün nitelikli personel ihtiyacının bu hedefler doğrultusunda belirlenmesi ve belirlenen personel ihtiyacının bir plan doğrultusunda karşılanması gerekmektedir. Kritik önemdeki bu personelin lisanslandırma işlemlerinin başka ülkelerin insiyatifine bırakılmamalıdır.

 

Sektör olarak çok zor bir süreçten geçiyoruz. Gün bir ve birlikte olma, çalışanı ve yöneteni ile aynı ortak değerleri merkeze koyarak hareket etme zamanıdır.

 

Değerli Meslektaşlarım,

 

Geçtiğimiz ay içerisinde “American Airlines”ta 92 yaşında kadar uçak üzerinde çalışan Uçak Teknisyenin emekli olduğunun haberini okuduk. Dergimizin içeriğinde de haberin detayları verilmektedir.

 

Bizim ülkemizde ise, bir çalışanın bu yaşa kadar aktif olarak görev yapması bir hayal niteliği taşımaktadır. Oysa, havacılık okullarımızda yeter sayıda sektör tecrübesi olan teknik eğitmen bulmamakta ve bu okullardaki öğrencilerimize, meslek derslerinde yeteri kadar mesleki bilgi aktarılmamaktadır. Havacılık okullarındaki genç Uçak Teknisyeni adayları bu eksikliği her ortamda dile getirmektedir.

 

Bilgisi ve tecrübesi olan emekli meslek büyüklerimizin, MEB veya YÖK’e bağlı okullar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini bir kez daha belirmek isterim. Bunun için gerekli düzenlemeler yapılmalı, bilgi, beceri ve tecrübe sahibi insan kaynağı sermayemizin heba olmasının önüne geçilmelidir.

 

Tüm meslektaşlarıma ve sivil havacılığımızın tüm paydaşlarına görevlerinde kolaylıklar ve emniyetli çalışmalar dilerim.

 

Saygılarımla...

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği