Thumbnail
  • 15.02.2024

Merhaba sevgili okurlar. Bugün sizlere havacılıkta dahiyane bir fikir kullanarak şirketi büyük bir maliyetten kurtaran bir Boeing 747 hikayesini anlatacağım.

Boeing 747, günümüzde özellikle kargo alanında kullanılan oldukça büyük bir uçak tipidir. 4 motoru bulunan Boeing 747’nin maksimum kalkış ağırlığı 440 ton ve 140 ton kargo taşıyabilir. Bu kadar büyük bir uçağın herhangi bir durumda yaptığı arızalarla başa çıkmak yeri geldiğinde zor olabiliyor.

Gelelim yazımızın konusu olan olaya. 2016 yılında Avustralya’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Qantas’ın VHOJU tescilli bir Boeing 747’si Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde motor arızası yaşamıştı. Arızadan sonra motorun değişmesi gerekiyordu. General Electric GEnx adlı motor yaklaşık 3.6 metre genişliğe ve 3.5 metre uzunluğa sahipti.  

Motorun teslimatı konusunda tartışan Qantas yetkilileri çözümler üretmeye başlamıştı. Motorun uçakla taşınması mümkündü fakat bu motoru taşıyabilecek tek uçak Boeing 747’nin abisi “Antonov AN-225” idi.

Antonov AN-225, dünyada sadece 1 tane bulunduğundan dolayı bu uçağı kiralamak maliyet açısından çok pahalıydı. Diğer bir transfer yöntemi ise motoru deniz yoluyla götürmekti. Bu uçakla transfere göre biraz daha uygun, fakat oldukça zaman alan bir yöntemdi. Sydney’den Johannesburg’a  gemiyle gitmek yaklaşık 55 gün sürüyordu. Qantas yetkilileri bu taşıma yönteminin de iyi olmadığına karar kıldı. Diğer bir yöntem ise, motoru bir Boeing 747’nin kanadına takmaktı. Qantas, daha önce Boeing 707’lerde kullandığı yöntemi, şimdi de bir Boeing 747’de deneyecekti.

Boeing 747, kanatlarının alt kısımlarında bağlantı noktalarına sahipti. Bu bağlantı noktalarına yedek motor da monte edilebilirdi. Monte edilen motor, aerodinamik olarak uçağı ciddi bir şekilde etkileyecekti. Uçak sistemlerine bağlı olmayan motor, uçağın dengesini bozacak aynı zamanda yarattığı sürtünmeden dolayı ekstra yakıt tüketimine yol açacaktı. Fakat motoru uçağa monte etmek hem zaman açısından hem de maliyet açısından diğer yöntemlere göre daha uygundu. 

Yetkililer monte etme kararını verdikten sonra motorun fan bıçaklarını çıkarttılar ve sürtünmeyi azaltmak için motora sürtünme engelleyici bir bileşen taktılar. Motor, sol kanadın iç motorun yanına takılacaktı. Motorun ekstra ağırlığı ve yarattığı sürtünme nedeniyle pilotların rota üzerinde mola vermesi gerekiyordu. Rota üzerinde mevcut olan Perth Havalimanı bu yakıt transferi için uygun bir yerdi.

Uçuş öncesinde yolcular bu konu hakkında bilgilendirildi ve QF63 uçuş numarası, VH-OJS tescilli Qantas Havayolları’na ait Boeing 747, 6 Ocak 2016 tarihinde Sydney Havalimanı’ndan kalkarak Avustralya’nın batısında bulunan Perth Havalimanı’na indi. Buradan gerekli yakıtı aldıktan sonra Johannesburg’a doğru yola çıkan uçak, başarılı bir şekilde inişini gerçekleştirdi. Yazımıza konu olan beşinci motor, arıza yapan uçağın motoruyla değiştirildi. Bu taşımaya sebep olan arızalı motor ise bir gemiyle birlikte Sydney’e gönderildi.

Uçuşun ardından Qantas Havayolları bu uçuştan bir fotoğrafı, Instagram üzerinden yaptığı eğlenceli bir açıklamayla birlikte paylaştı. “Üç motorun kalabalık olduğunu biliyoruz fakat dün yapılan QF63 Johannesburg uçuşunda öyle değildi” şeklinde geçen açıklama binlerce kişi tarafından beğenildi. 

Herkese emniyetli çalışmalar dilerim. 

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği