Değerli UTED dergisi okurları, uzun bir aradan sonra tekrar sizlerle birlikteyiz. Bu yazımızda Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uçak Bakım Alanında yaptığımız bir çalışmadan bahsedeceğim.

 

Bu yıl 3.’sü gerçekleşen Liseler Arası Tasarla Yap Uçur (TYU 2017) Yarışması’na katıldık. Yarışma Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin koordinatörlüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda yapıldı. Yarışmanın icrası ve hakemliğini Bursa Model Uçak Kulübü yaptı. 5. Bursa Bilim Şenliği kapsamında düzenlenen yarışma liseler seviyesindeki dünyadaki tek İHA (İnsansız Hava Araçları) yarışması. Bu yıl drone sınıfı da yarışmaya dahil edildi. Yarışmanın amacı havacılığı seven ve meslek olarak yapacak nesillerin yetiştirilmesine katkı sunmak ve havacılık dünyasına giriş yapmak. Yarışmada 120 yarışmacı 12 hakem görev aldı. Yarışmaya hazırlanmamız okulumuzda Model Uçak Dersleri vererek oldu. Bu dersler neticesinde geçen yıl düzenlenen birçok yarışmaya iştirak ettik. Tüm branşlarda (İGA, TYU 2017, Salon Model Uçak Yarışması ve Salon Model Uçak Yarışmalarında Görev Alacak Hakemlerin ve Eğitimi ve Görevi) çalışacak ekipleri oluşturduk. TYU 2017 yarışmasına gidecek olan takımlarda yapılan çalışmalar neticesinde belirlemiş olduk. Takımlarımız şu kişiler ve gözetmenlerden oluştu:

Akabinde yarışma kuralları açıklandı. Yarışma ekipleri ile birlikte hem yarışma kurallarını okuduk hem de nasıl bir uçak yapacağımıza karar verdik.

Ve çalışmalara başladık… Öncelikle çalışmaların doğru gitmesi için bir plan oluşturduk ve çalışmalarımızı bu doğrultuda ilerlettik. Uçaklarımız yavaş yavaş şekillenmeye başladı.

 

Hatırlanacağı üzere yarışmanın adından yola çıkarak (TYU 2017 Tasarla Yap Uçur) kendi uçaklarımızı tasarladık.

Uçaklarımızın özellikle 2. ve 3. görevlere göre tasarladık. Bu yarışmada istenen en önemli görevler: 2. görev; yüklü uçuş, 3. görev ise sahada bulunan üç adet bayrak bölgesine yükleri bırakmaktı.

Burada yaptığımız nokta vuruşlarla uçakların verilen görevleri en sorunsuz bir şekilde tamamlamasını sağladık. Okulumuzun adından anlaşılacağına üzere uçak bakım alanı dolayısıyla bu yarışmanın öğrencilerimize de çok katkısı oldu.

Okulda aldıkları kâğıt üstündeki bilgileri uçak tasarlayarak ve uçak yaparak pratikte gerçekleştirme imkânı buldular.

Bu yarışmanın en yorucu taraflarından birisi de yarışma için yaptığınız uçaklar hakkında bir rapor hazırlaması gereğiydi. Bu rapor sıralamaya da etki ediyordu. Hazırladığınız raporda uçak ile ilgili yaptığınız her aşamayı ve çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verilmesi gerekiyordu. Bu çalışmanın öğrencilere inanılmaz katkı sağladığını düşünüyorum. Bir sonraki yazımda ise sizlere tasarımın nasıl yapıldığı ve hangi malzemeleri kullandığımızı anlatacağım. Böylece ileriki dönemlerde bu projelerle uğraşacak takımlara da bir nevi kaynak sağlamış olacağız.

 

Böyle bir projenin içinde olmak ve öğrencilere katkı sunmaktan çok mutlu oldum bana bu güzel imkânı sunan değerli Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Sn. Arkın Polat, Müdür Başyardımcısı Sn. Serkan Özüdoğru, Uçak Bakım Alanı Şefi Sn. İbrahim Şahin ve değerli ekibine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Önerdiklerimiz

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği